Paroubkův styl se zasloužil o úspěch hnutí ANO, říká politolog Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek: Paroubkův styl pomohl hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Pražská ČSSD se v pondělí večer postavila proti návratu bývalého předsedy Jiřího Paroubka do strany. Ruku pro znovupřijetí mezi sociální demokraty nezvedl nikdo z členů výboru. Paroubek podal přihlášku do organizace v Cerhenicích na Kolínsku, ale jeho vstup by musela posvětit pražská organizace, kde byl dříve registrovaný. Podle politického analytika Masarykovy demokratické akademie, která má blízko k ČSSD, Lukáše Jelínka, by sice Paroubek mohl straně pomoci, ale proti jeho návratu mluví několik důvodů. Jelínek situaci komentoval pro ČT24.

Ze strany někdejší premiér vystoupil v říjnu 2011, po letech se chtěl stát členem sociální demokracie v Cerhenicích na Kolínsku, kde si podal přihlášku do strany. Paroubka ke vstupu vyzvali přímo členové cerhenické organizace. Proti jeho návratu se však v pondělí postavila pražská organizace, kde byl Paroubek dříve registrovaný.

Kolínská sociální demokracie plánuje ještě požádat o pomoc předsedu ČSSD Středočeského kraje a zároveň předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. Ten má údajně dobré vztahy s Jiřím Paroubkem i s pražskými sociálními demokraty a mohl by se podle kolínských ujmout role moderátora. Podle Lukáše Jelínka z Masarykovy demokratické akademie jsou však Paroubkovy šance na návrat do ČSSD minimální.

„Jiří Paroubek je obzvlášť v pražské sociální demokracii výrazně a dlouho vnímaný jako konfliktní osobnost, takže si nemyslím, že by se mu ta cesta mohla jakýmkoliv zásahem shůry otevřít,“ uvažuje Lukáš Jelínek. Politolog upozorňuje na to, že Paroubkova pozice v pražské organizaci dlouhodobě není dobrá. „Když jsem mapoval situaci v pražské sociální demokracii, tak jsem našel velmi málo těch, kteří by o jeho návrat stáli.“

Jelínek poukazuje na to, že existuje několik důvodů, proč se ČSSD návratu bývalého předsedy strany brání. Především po svém odchodu založil konkurenční politický subjekt Národní socialisté - LEV21, který mohl sociální demokracii přebrat voliče.

„Dokonce se hlásil k národně sociálnímu proudu v české politice, to znamená, že jako by sešel z té sociálně demokratické cesty. Sociální demokraté mu vytýkají, že ČSSD svého času mohl sebrat velmi cenná procenta, která oni potřebovali ve volbách. Za takové situace by se velmi těžko vracel jakýkoliv politik,“ komentuje to Lukáš Jelínek.

Politolog: Paroubek se postaral o konfliktní styl v politice

Politický analytik zároveň uznává, že Paroubek by mohl být pro ČSSD posilou: „Jiří Paroubek je velmi dobrý stratég. Je to inteligentní, vzdělaný politik s tahem na bránu a skutečně strategické uvažování má jako málokdo jiný. To, jak dokázal svého času zvednout procenta ČSSD, se může v budoucnu podařit zopakovat jen málokomu.“

Vzápětí však dodává, že Paroubkův politický styl mohl podpořit úspěch současného rivala sociální demokracie, hnutí ANO. „Paradoxně se podle mne s Milošem Zemanem zasloužil o to, aby časem stoupla antipolitická nebo protestní hnutí typu ANO,“ tvrdí Jelínek.

„Zatímco Miloš Zeman uzavřel opoziční smlouvu s Václavem Klausem, což bylo vnímáno na konci devadesátých let jako kšeftaření v zákulisí, tak Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem se postarali o velmi vyhrocený, konfliktní styl v politice. A víme, že voliči jsou dost hákliví na to, když spolu politici vedou spory a nedostává se na praktickou, exekutivní práci,“ uvažuje Lukáš Jelínek, který byl hostem ČT24.

Paroubek, kterému bude v srpnu 65 let, vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005. Stal se premiérem a předsedou strany. Ze sociální demokracie odešel roku 2011.