Summit Trumpa s Kimem je šance, shodují se čeští politici. Babiš doufá, že odstraní riziko války

Většina zástupců české politické scény vítá, že se v Singapuru uskutečnil summit prezidenta USA Donalda Trumpa s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem. Schůzka by podle nich mohla přispět ke stabilizaci regionu a k omezení rizika konfliktu. Zároveň ale představitelé stran upozorňují, že s konečným hodnocením výsledků summitu je třeba počkat na další vývoj. Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že se podaří věci dotáhnout do konce a odstraní se riziko války v regionu.

Premiér uvedl, že Trump je obchodník a problémy se snaží se řešit. „Samozřejmě, pokud to dopadne a nedemokratický režim se vzdá jaderných zbraní, tak to bude velký úspěch. Na druhé straně ho (Trumpa) americká média samozřejmě kritizují za to, že si s tím člověkem, reprezentantem nedemokratického režimu, vůbec sedl za stůl,“ řekl Andrej Babiš.

„Myslím, že je to pozitivní, a doufejme, že se to dotáhne do konce a že v regionu tento historický problém a latentní nebezpečí války skončí. Škoda, že jsme v minulosti neřešili takto i některé jiné diktátory a nesnažili jsme se režimy změnit vyjednáváním než intervencemi,“ doplnil Babiš.

Ministerstvo zahraničí na Twitteru uvedlo, že výsledky summitu vítá. Ocenilo i závazek KLDR podniknout kroky k úplné denuklearizaci. Dohodou podepsanou USA a KLDR se bude ještě podrobněji zabývat.

K historickému summitu se vyjadřují také další zástupci politické scény. „V uplynulých měsících to vypadalo, že je region na pokraji války,“ připomněl vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec. „Je skvělá zpráva, že došlo k průlomovému jednání.“

Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Jaroslav Bžoch (ANO) komentují summit Trumpa s Kimem (zdroj: ČT24)

Podle předsedy ODS Petra Fialy se uskutečnil důležitý symbolický krok, který by mohl vést k denuklearizaci a snížení napětí v regionu, které je i potenciálním nebezpečím pro celý svět. Režim v KLDR popsal jako nesmírně nebezpečný, z čehož plyne význam setkání. „Máme za sebou symbolickou rovinu, teď bude důležité, zda se cílů podaří dosáhnout,“ řekl.

„Schůzku vnímáme velmi pozitivně, doufáme, že jednání povedou ke změně situace v (Severní) Koreji,“ nechal se slyšet předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle něj bude nyní třeba sledovat, jak se bude situace vyvíjet. Upozornil také na to, že změny v KLDR nemusí být rychlé. „Není to věc, která se teď rozhodla a za rok se stane,“ uvedl Bartoš.

„Velmi vítám, že se nastolila politika jednání a možné spolupráce, a nikoli konfrontace,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura. Podle něj může jednání pomoci ke stabilizaci Korejského poloostrova. Uvedl také, že Korejci, stejně jako v minulosti Němci, mají zájem o sjednocení země.

Podle komunistů je diskuse dobrým znamením po vzájemných ostrých prohlášeních obou politiků z minulého roku. „Konfrontaci si nikdo nepřeje,“ řekla poslankyně Hana Aulická Jírovcová. Do budoucna očekává další kontakty Spojených států se Severní Koreou.

Lubomír Zaorálek (ČSSD) komentuje summit Trumpa s Kimem (zdroj: ČT24)

„Úspěch je údajně v tom, že se podařilo sejít s představitelem Severní Koreje na této úrovni. Pro mne je to kuriózní, protože ten důvod, proč se s ním nesešli předchůdci Donalda Trumpa, byl v tom, že vždy byli ochotni přistoupit na tu schůzku, pokud budou splněny nějaké podmínky. Donald Trump žádné podmínky nedal, tím pádem summitu nic nebránilo,“ glosoval setkání v Singapuru předseda zahraničního výboru sněmovny a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Lidovci oceňují, že se summit uskutečnil a že existuje snaha hledat na vrcholové úrovni řešení napětí na Korejském poloostrově. „Byl bych opatrný s předčasnými a příliš optimistickými závěry. Summit určitě vítám, protože dlouhodobě říká, že základní atribut jakéhokoliv politika je komunikace. A komunikovat mají i ti, kteří politicky nesouzní, nebo si přímo nerozumí. Vítám šanci, že by mohlo ze světa zmizet jedno z velkých ohnisek napětí,“ uvedl Jiří Mihola, člen zahraničního výboru sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Jiří Mihola (KDU-ČSL) komentuje summit Trumpa s Kimem (zdroj: ČT24)

TOP 09 se podle místopředsedkyně Markéty Pekarové Adamové staví k výsledku jednání zdrženlivě. „Ráda bych se mýlila, ale pokud můžeme z minulosti usuzovat, KLDR se chce ukázat v lepším světle,“ uvedla. Poznamenala, že ji překvapila vřelost, s jakou popsal schůzku Trump včetně slov o tom, že se od vůdce diktátorského režimu „něco naučil“. Pokud jednání k odzbrojení nakonec přispěje, TOP 09 ho přivítá.

Starostové vnímají symbolickou rovinu setkání. „Je to minimálně pozitivní signál. Donald Trump přichází s tím, že oznámí veřejnosti něco úžasného a neočekávaného. Já si hlavně myslím, že ta rovina je symbolická, že se prostě tito dva politici, kteří si ještě před třemi měsíci nepřišli na jméno, a hrozil tady reálný konflikt, tak že se prostě sešli. To je symbol a z toho bych vycházel,“ uvedl první místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan

Po summitu se objevují také zahraniční reakce. Írán varoval severokorejského vůdce Kim Čong-una, že americký prezident Donald Trump by mohl jakoukoliv dohodu o jaderném odzbrojení zrušit. Rusko výsledek schůzky vítá a je připraveno s denuklearizací pomoci.

Severní Korea se na summitu se Spojenými státy zavázala pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, zatímco Washington slíbil poskytnout Pchjongjangu bezpečnostní záruky.

Podobný slib týkající se denuklearizace dal severokorejský vůdce Kim Čong-un již na dubnovém summitu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Dohoda byla tehdy komentátory označena za velmi vágní, protože nestanovuje žádný časový rámec pro odzbrojovací proces ani neuvádí konkrétní opatření k dosažení tohoto cíle.