Potápěči pátrali v tunelu Motolského potoka po pohřešovaném muži. Do stoky se vrátí v pondělí

Události ČT: Potápěči pátrali v tunelu Motolského potoka po pohřešovaném muži (zdroj: ČT24)

Potápěči v neděli pátrali v podzemním tunelu Motolského potoka po muži, kterého zřejmě v sobotu při silné bouřce spláchla vlna, když spolu s dalšími lidmi hledal takzvané kešky. Pátrání však bylo neúspěšné. Hasiči se do stoky i na pražskou náplavku, kam potok svedený do podzemí ústí, vrátí zase v pondělí.

Pátrání po mladíkovi, kterého pravděpodobně v sobotu spláchla přívalová vlna v podzemním tunelu Motolského potoka, zatím nemá výsledek.  Hasiči v neděli před pátou hodinou odpolední pátrání ukončili. 

Pátrání v podzemí hasiči v neděli přerušili i během dne kvůli hrozícím dešťům. Každou půl hodinu dostávali aktuální předpověď od meteorologů.

Pohřešovaný muž byl součástí čtyřčlenné skupiny hledačů takzvaných kešek, kterou ve stoce překvapil v sobotu odpoledne prudký liják. Dvěma z nich se podařilo zachránit, lékaři motolské nemocnice jim ošetřili drobná poranění. Sedmadvacetiletou ženu našli v sobotu večer policisté utonulou pod Jiráskovým mostem. 

Tunel Motolského potoka, který na smíchovské náplavce ústí do Vltavy, měří podle mluvčího policie Jana Rybanského zhruba čtyři kilometry. V sobotu se tam kvůli velké vodě nebylo možné dostat. O den později si hasiči museli připravit vstupy do podzemí v celé délce stoky, v čemž podle mluvčího hasičů Martina Kavky spolupracovali s pracovníky Pražských vodovodů a kanalizací.

„Prostředí je komplikované i s ohledem na nefungující vysílačky a mobilní signál v podzemí,“ uvedli na twitteru v neděli odpoledne hasiči. 

Cestu za keškou v podzemní části Motolského potoka popisuje její autor na webu jako strastiplnou. Doporučuje těm, kteří se ji vydají hledat, aby se řídili zásadami pohybu v podzemí, dbali na možná nebezpečí a vzali si do stoky vhodné oblečení i výbavu. Popisuje různé odbočky, které cestou jsou, i zajímavosti, jako je písník na zachytávání nečistot z potoka.

Hasiči prohledávali i dno Vltavy

Hlídky poříční policie na člunech hledaly mladíka už v sobotu do pozdního večera, ještě předtím se zapojili do pátrání potápěči pražských hasičů. V neděli od rána v pátrání pokračovali, zaměřili se na oblast Mánesa, Rašínova nábřeží a propusti, která se tam nachází. Avšak tělo se nalézt nepodařilo. 

Před polednem pak potápěči v oblasti Hořejšího nábřeží prozkoumávali dno řeky. Po nezvěstném muži pátrali i policisté a strážníci na člunech a lodích v dalších úsecích Vltavy.

Policisté už také identifikovali oběť, jejíž tělo v sobotu večer našli. „Jedná se o ženu, ročník 1991,“ uvedl mluvčí.

Dvojici zachránil bývalý námořník

Dva ze čtyř příznivců geocachingu, kterým se podařilo ze stoky vyplavat, zachránil bývalý námořník Radovan Stránský, který nyní působí na lodi Europé, informoval v neděli server Seznam Zprávy. Nejdříve hodil záchranný kruh muži, kterého přívalová vlna vynesla z tunelu jen kousek od lodi, poté doplaval k potápějící se dívce. „Já už pár lidí vytáhl z vody, ale nikdy to nebylo takhle komplikované,“ řekl zachránce. Podobně silnou bouři, jako se v sobotu prohnala Prahou, zažil na moři, v tuzemských podmínkách ji považuje za zcela mimořádnou.

K záchranné akci se také připojila žena na člunu, která všechny tři přepravila na břeh.  Podle serveru Novinky byla onou zachránkyní Martina Součková, která na Vltavě trénuje mladé veslaře v klubu Slavia Praha sídlícím na Smíchově. 

„Bylo vidět, že jsou úplně vyčerpaní a pomlácení. Navíc oba byli hodně oblečení, měli holínky a nacucané oblečení je táhlo ke dnu. Kdybychom je nevytáhli, tak se v tom jezu určitě utopí,“ uvedla Součková.

O sobotní průtrži mračen vyjížděli pražští hasiči k více než padesáti případům. Odčerpávali vodu ze zatopených tunelů, sklepů a garáží, odstraňovali stromy, které spadly na silnice nebo auta. V Anežském klášteře bylo až 40 centimetrů vody, rychle ale odtekla.

Přívaly deště a popadané stromy na silnicích na několika místech zkomplikovaly automobilovou dopravu i MHD. Liják nad Letnou o hodinu posunul i začátek rozlučkového zápasu fotbalisty Tomáše Rosického s kariérou.

Hledání kešek mělo oběti už dříve

Hledání kešek zaznamenalo v Česku své oběti už dříve. V prosinci 2005 zemřel osmnáctiletý mladík, když se při hledání keše zřítil ze čtyřicetimetrového svahu poblíž pražského motolského krematoria. V červnu 2012 zase našla policie tělo pohřešovaného Ondřeje Švejdy v mostním pilíři v ulici Bulovka v pražské Libni, podle všeho v oblasti také hledal skrýš. 

  • Podstatou hry na pomezí sportu a turistiky je hledání ukryté schránky v terénu za pomoci satelitní navigace. Lovení „pokladů“ zvaných cache (česky keše nebo kešky) se stalo oblíbenou zábavou, které propadají lidé bez rozdílu věku a povolání. Účastníci hry pak sdílejí informace o nově založených skrýších.
  • Po celém světě existují dnes téměř tři miliony aktivních kešek, které hledá víc než šest milionů hráčů. V Česku je aktivních geocacherů přes 20 tisíc.
  • V USA se hra začala hrát v květnu 2000, v Česku se první „keška“ objevila v roce 2001. O dva roky později vznikly stránky Geocaching.cz, dnes existuje například i server kesky.cz.
  • Česko dnes patří k pěti nejhustěji „zakeškovaným“ oblastem, vedou USA a Německo. Nejhustší síť schránek je v Praze, kde už se vzhledem k předepsaným vzdálenostem špatně hledá místo, kam by se další keška přidala. Následují střední Čechy, které těží z víkendových výletů Pražanů. V ostatních regionech je hodně kešek také v lesích a horách.
  • Oceňovaným prvkem geocachingu je umisťování kešek na místech, která jsou něčím zajímavá a nejsou turisticky navštěvovaná. V popisu cache (listing) jsou pak uvedeny informace o místě s jeho zajímavostmi.
  • K některým keškám vede pohodlná cesta, za jinými je potřeba šplhat do skal nebo se prodírat houštím. Jiné jsou přístupné jen z vody.
  • Uvnitř kešky, kterou obvykle tvoří plastikový kontejner nebo zavařovací sklenice, bývají pamětní mince nebo samolepky, poznámkové bloky či tužky. Šťastný nálezce si může nějaký předmět z nádobky vzít a jiný tam zase vložit. Předměty lze navíc opatřit speciálním kódem, díky němuž lze po internetu sledovat jejich putování po celém světě.
  • V září 2014 spustila Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) geocachingovou hru Sametky, která připomínala 25. výročí pádu komunistického režimu. Děti a mladí lidé při ní hledali ukryté schránky s obsahem tematicky spojeným s listopadem 1989.