Silné bouřky nad Českem: V Praze utonula ve Vltavě dívka, problémy byly i na Liberecku či Bruntálsku

Silné bouřky s přívalovými srážkami, krupobitím a nárazovým větrem zasáhly během soboty Semilsko, Bruntálsko, Šumpersko i Prahu. V hlavním městě si prudký liják vyžádal jednu oběť na životě - mladá žena utonula zřejmě poté, co ji při hledání takzvaných kešek v kanalizačním kanále spláchla přívalová vlna. Další člověk se nadále pohřešuje.

Čtveřice mladých lidí hledala v tunelu Motolského potoka, který ústí do Vltavy na smíchovské straně řeky, takzvané kešky. Dva z nich stihli vyplavat a skončili v motolské nemocnici, po dalších dvou pátrali policisté i potápěči pražských hasičů. 

Pražští policisté pak večer pod Jiráskovým mostem nalezli utonulou mladou dívku. S největší pravděpodobností patřila ke dvěma pohřešovaným příznivcům geocachingu, které dnešní prudký přívalový déšť zastihl v kanalizaci ústící do řeky.  

Mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová řekla, že záchranáři vyjížděli k nálezu těla mladé ženy pod Jiráskovým mostem. „Na místo vyrážel i koroner. S největší pravděpodobností se jedná o utonutí a podle všeho souvisí s případem, kdy čtveřici mladých příznivců geocachingu spláchla v ústí Motolského potoka přívalová vlna,“ uvedla.

„Po ohledání těla bude možné definitivně určit totožnost oběti,“ dodal policejní mluvčí Jan Rybanský. Policisté podle něj prověřují všechny okolnosti případu. Další osoba se nadále pohřešuje.

„Takzvané poříční hlídky policie nadále prohledávají břehy Vltavy na obou stranách a snaží se najít ještě čtvrtou osobu, která zůstává nezvěstná,“ uvedla po deváté hodině večer z místa redaktorka České televize.

„Policisté zůstanou pravděpodobně do doby, než osobu najdou, zásah ale může skončit i v dobu, kdy se setmí a nebudou tak již příznivé podmínky k hledání,“ dodala redaktorka České televize, která situaci sleduje na místě.

Bouřka s prudkou průtrží mračen zaměstnala hasiče na několika místech hlavního města. Ti odčerpávali vodu ze zatopených míst, odstraňovali popadané stromy. Přívaly deště a stromy na silnicích někde zkomplikovaly dopravu. Policisté museli uzavřít Zlíchovský a Brusnický tunel ve směru ke Strahovskému tunelu kvůli vodě, která do nich natekla.

Asi čtyřicet centimetrů vody nastoupalo kanálem i do  Anežského kláštera.  Kanál místo aby vodu pobíral, vytlačoval ji zespodu do prostor kláštera. Nejhorší byla situace na recepci kláštera. Spoušť po povodni by do dvou hodin mohla být uklizená a škody jsou minimální. Sbírek, které jsou v klášteře umístěné, se však velká voda nijak nedotkla, jsou totiž v prvním patře.  

Události ČT: V Česku udeřily velmi silné bouřky (zdroj: ČT24)

Lidé na šlapadlech se schovali pod Karlovým mostem

Hasiči pomáhali také lidem na šlapadlech, kteří se schovali před lijákem pod Karlovým mostem. „Hasiči jim pomáhají dostat se na břeh pomocí člunu,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

Do večera hasiči v Praze zaznamenali více než padesát výjezdů spojených se silným deštěm. „Jedná se o zatopené sklepy, laguny na komunikaci a vyvrácené stromy. Nejvíce případů je v oblasti Prahy 5,“ informoval na twitteru mluvčí pražských hasičů.  

Na Smíchově nejezdily tramvaje mezi zastávkami ČSAD Smíchov a Lihovar, nesjízdná byla i tramvajová trať mezi Újezdem a zastávkou Hellichova na Malé Straně. Spadlý strom na silnici zastavil i autobusy linky 116 mezi Dejvickou a Nebušicemi.  Na Kampě hasiči odstraňovali dvoumetrový kmen stromu, který spadl v parku. V Ostrovského ulici na Smíchově spadl strom na dvě zaparkovaná auta.

Průsak a laguna v metru Smíchovské nádraží
Zdroj: Twitter/Hasiči hl. m. Prahy

V Cukrově ulici na Černém Mostě zase hasiči zajistili osobní automobil, který klouzal na podmáčené trávě ze svahu. Meteorologové uvedli, že na stanici Praha-Střešovice spadlo za půl hodiny 43 milimetrů srážek. „Bouřková činnost nad Prahou bude pokračovat a i v ostatních částech Prahy se mohou vyskytnout intenzivní srážky,“ dodali v aktuální výstraze. 

Jako první bouře udeřily na severu Moravy

Nejdříve silné bouřky v sobotu odpoledne nadělaly škody na Bruntálsku a Šumpersku, kde hasiči odpoledne po bouřce čerpali vodu ze zatopených sklepů. Zřejmě kvůli silnému větru spadl u Bohdíkova strom do kolejiště, narazil do něj osobní vlak. Naštěstí se vše obešlo bez zranění a cestujícím byla zajištěna náhradní doprava. 

Voda zatopila sklepy v několika ulicích v Šumperku. „Vydatné srážky také napomohly k zatopení podjezdu na ulici Dolnostudénská,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Hasiči podle jeho slov postupně všechna zasažená místa objíždějí a odčerpávají vodu kalovými čerpadly. Voda se dostala také do suterénu v transfuzní stanici. 

Bouře nadělala škody i na Liberecku

Hasiči v Libereckém kraji v sobotu odpoledne a navečer měli přes třicet výjezdů. Odčerpávali zejména vodu ze zaplavených míst a odstraňovali popadané stromy. Komplikace byly i v dopravě, některé silnice musela policie dočasně uzavřít kvůli spadlým stromům či naplaveninám. Bláto a bahno na silnicích policie působily problémy hlavně na Semilsku. Uzavřená musela být silnice 2887 u Bozkova a s opatrností byla průjezdná silnice 289 u Příkrého. Podle Českého hydrometeorologického ústavu v kraji nejvíce během hodiny napršelo v Roprachticích na Semilsku, a to přes 55 litrů na metr čtvereční. 

I v neděli se mohou odpoledne a navečer objevit silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů. V oblastech, které zasáhnou přívalové deště, se proto mohou rozvodnit malé toky, potoky a jindy suchá koryta. 

Nelze vyloučit zatopení níže položených míst, sklepů nebo podemletí komunikací. Lidé by kvůli silnému větru měli zajistit okna i dveře a uklidit či upevnit volně položené předměty nebo stavební jeřáby. 

Předpověď počasí na další dny (zdroj: ČT24)

Teplé počasí vydrží navzdory bouřkám celý víkend a ještě v pondělí. Začátek příštího týdne bude ještě ve znamení horkého počasí, které místy vystřídají znovu bouřky. V úterý se ochladí na 22 až 26 stupňů. Zřejmě nejstudenějším a nejdeštivějším dnem bude středa, během níž může v místech s trvalejšími srážkami teploměr vyšplhat jen k 17 stupňům.

Do začátku prázdnin se mírně ochladí, sucho bude stále

Do konce června i první týden letních prázdnin se budou nejvyšší denní teploty pohybovat v průměru kolem 26 stupňů Celsia. Srážky nevybočí z dlouhodobého průměru pro toto období, pršet má hlavně v přeháňkách a bouřkách, lze tak očekávat velké regionální rozdíly. Výrazný deficit vláhy bude pokračovat i nadále, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální prognóze na nadcházející čtyři týdny.

Teploty budou o něco nižší než v minulých dnech, kdy překračovaly tropickou třicítku. „Teplotní odchylky od dlouhodobého průměru nebudou už tak velké, jako byly v uplynulých třech týdnech, kdy je bylo možno označit za extrémní. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme převážně kolem 26 stupňů Celsia,“ informovali meteorologové.

Od čtvrtka má mraků ubývat a teploty znovu porostou. Průměrná teplota mezi 11. červnem a 8. červencem je rovných 17 stupňů. Nejtepleji bylo touto dobou v roce 2006, kdy naměřili v průměru 20,4 stupně. Naopak nejchladnější přelom června a července zažili Češi před 30 lety, kdy průměrná teplota dosáhla 13,6 stupně.