Nová vláda už se rýsuje. Nejistá je pozice Šlechtové i jméno Pelikánova nástupce

Česko má designovaného premiéra, ale zatím neexistuje žádný oficiální seznam jeho budoucích ministrů. Částečně je příčina zřejmá – potenciálně koaliční ČSSD se ještě nerozhodla, zda do vlády půjde. Andrej Babiš ale zatím nechce říct ani jména, která by měla v novém kabinetu reprezentovat jeho hnutí ANO. Přesto se obrysy nové vlády neoficiálně již začínají zhmotňovat.

Dva z pěti ministrů za ANO, kteří zasedali již v Sobotkově vládě a přešli i do prvního Babišova kabinetu, se již rozhodli, že nebudou pokračovat a chtějí z politiky vycouvat. Zatímco nynější ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický by měl přenechat své křeslo nástupci z ČSSD, resort spravedlnosti, na který nyní dohlíží Robert Pelikán, zůstane v kompetenci ANO.

SPRAVEDLNOST: Pelikán končí, je více kandidátů

Kolem křesla ministra spravedlnosti v současnosti poletuje pravděpodobně nejvíce otazníků. Jsou s ním spojována nejméně tři jména – poslankyně Taťány Malé, bývalého právního experta ČSSD a nynějšího bezpartijního náměstka na ministerstvu spravedlnosti Jeronýma Tejce i náměstka ministra vnitra Petra Mlsny.

O tom, kdo z nich by mohl uvolněné Pelikánovo křeslo obsadit, však Andrej Babiš nechce hovořit ani poté, co jej prezident Miloš Zeman znovu jmenoval předsedou vlády. „Řeknu to panu prezidentovi. A řeknu mu to hned potom, jak budou známy výsledky referenda ČSSD,“ odbyl Babiš dotazy na konkrétní složení jeho druhého kabinetu. Tajemství si tak chce uchovat nejméně do poloviny měsíce, kdy sociálnědemokratické vnitřní hlasování o vstupu do vlády skončí.

Postupu designovaného premiéra se ovšem podivuje i předseda ČSSD Jan Hamáček. „Já bych uvítal, kdyby veřejnost co nejdříve věděla, kdo budou kandidáti za hnutí ANO,“ podotkl. Sociální demokraté ostatně své kandidáty zveřejnili již v květnu.

OBRANA: Karla Šlechtová nebo Lubomír Metnar

Kromě nástupce Roberta Pelikána bude Andrej Babiš možná hledat ještě nástupce Karly Šlechtové. Nynější ministryně obrany v demisi nemá své křeslo jisté, v uplynulých týdnech se přitom stala terčem kritiky Lidových novin, jejichž vydavatel patří do skupiny Agrofert – toho času ve svěřenském fondu a dříve v majetku Andreje Babiše. Sama Šlechtová připustila, že neví, zda bude moci zůstat v ministerském paláci, který vznikl jako kadetní škola.

Své vlastní představy o budoucnosti přitom i ona tají. „Nebudu to komentovat, dokud si nesednu s panem předsedou Babišem,“ řekla. Přesto se již objevily spekulace o jejím nástupci. Mohl by jím být Lubomír Metnar. Ten zasedá v současné vládě v demisi na pozici ministra vnitra, ale ta by měla připadnout ČSSD. Pak by byl Metnar bez práce.

DOPRAVA: Ťok chce zůstat

Jasno naopak začíná být ohledně toho, kdo bude pánem ministerstva dopravy. Dosavadní ministr Dan Ťok sice v květnu prohlásil, že se mu už nechce pokračovat – mimo jiné proto, že necítí politickou podporu z ANO a naopak vnímá výhrady KSČM, o jejíž hlasy se chce Babiš opřít. V pondělí ale připustil, že si to rozmyslel.

Andrej Babiš mu vyjádřil podporu a Ťok má chuť dokončit rozdělanou práci. To nyní potvrdil. „Pan Babiš mně vyjádřil podporu a je na něm, jestli mě do nové vlády dá. Pokud mě dá, tak bych nabídku neodmítl,“ ujistil. 

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, FINANCE, ZDRAVOTNICTVÍ, MÍSTNÍ ROZVOJ, PRŮMYSL: nejspíše vše při starém

I když Andrej Babiš nechává podle jejich vyjádření v nevědomosti i své nejbližší vládní kolegy, někteří nemají důvod pochybovat o tom, že v ministerských postech zůstanou i po jmenování příští vlády.

Patří k nim ministr životního prostředí a zároveň první vicepremiér Richard Brabec, který je zároveň i místopředsedou ANO a podílel se na vyjednávání koalice. „Neměl jsem zatím zpětnou negativní reakci, že by to nešlo. Tak věřím, že budu pokračovat,“ uvedl.

O své budoucnosti má docela jasno i ministryně financí v demisi Alena Schillerová. „Pokud tu nabídku dostanu, chci pokračovat v započaté práci,“ ujistila. Podobně se k nadcházejícímu sestavování nové vlády staví ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch či ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. U ní se přesto očekává jedna změna – její úřad by se měl změnit z ministerstva pro místní rozvoj na ministerstvo veřejných investic.

Konečně je podle dostupných informací pevná pozice ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera, přestože ho v posledních měsících kritizovali komunisté.

VNITRO, ZAHRANIČÍ, KULTURA, PRÁCE, ZEMĚDĚLSTVÍ: resorty pro ČSSD

Pět resortů si ve vládě vyjednala menší koaliční strana ČSSD. Po dočasné roztržce získala i ministerstvo vnitra, které by měl vést šéf sociální demokracie Jan Hamáček. Jako další své nominanty schválila strana Antonína Staňka na ministerstvo kultury, Petra Krčála do funkce ministra práce a sociálních věcí, Miroslava Tomana na ministerstvo zemědělství a českou diplomacii by měl řídit Miroslav Poche.

Pocheho pozice není zatím zcela pevná, výhrady vůči jeho nominaci má prezident Miloš Zeman. Navíc vše záleží na výsledku zmíněného vnitrostranického referenda, které skončí 14. června. Kdyby sociální demokraté do vlády jít odmítli, byl by tím sice zažehnán spor o Pocheho, ale zároveň by Andrej Babiš musel zcela změnit taktiku a z personálního hlediska by také potřeboval dalších pět lidí.

Ačkoli komunisté naznačovali, že také oni by mohli mít výhrady vůči některým navrhovaným jménům, nyní ujišťují, že na personálním složení jejich rozhodnutí, zda kabinet podpoří, záviset nebude. „My neskládáme vládu, takže ani nemáme požadavky, které se týkají obsazení ministerstev,“ řekl předseda jejich poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Zároveň ale KSČM dál požaduje za toleranci vlády posty ve správních a dozorčích radách státních a polostátních podniků.