O zakázku na stavbu Palachova památníku se nikdo nehlásí. Muzeum obeslalo firmy už třikrát

Stavba památníku Jana Palacha ve Všetatech nezaujala žádnou stavební firmu. Národní muzeum zakázku za 16 milionů korun neúspěšně vypsalo už třikrát. Mluvčí muzea to vysvětluje nasyceností stavebního trhu a říká, že stavbař se bude hledat dál.

Při posledním pokusu na přelomu května a června Národní muzeum přímo oslovilo osm stavebních firem. Tři z nich se z kapacitních důvodů omluvily, zbylých pět podle mluvčí Kristýny Kvapilové na nabídku nereagovalo.

„Hlavním důvodem nezájmu uchazečů o veřejnou zakázku jsou kapacitní důvody. Stavebnictví se v poslední době daří. Stavebních zakázek je v soukromé i veřejné sféře dostatek a většina stavebních firem má svoje kapacity vytížené,“ vysvětlila Kvapilová.

Postavení památníku je pro Národní muzeum důležité. Proto bude stavební firmu shánět dál. „V pořadí čtvrté výběrové řízení budeme zadávat formou jednacího řízení bez uveřejnění. Uvažujeme o tom, že oslovíme firmy, které se o zakázce dozvěděly díky její medializaci a projevily o ni zájem,“ řekla mluvčí Kvapilová.

Podle původních plánů měl být Palachův pomník přístupný letos v srpnu u příležitosti 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy. Po sérii odkladů Národní muzeum plánuje, že se památník otevře v srpnu 2019. Podle mluvčí Kvapilové se v tuto chvíli nedá určit, zda se termín kvůli dalšímu neúspěšnému výběrovému řízení posune, nebo ne.

Památník v Palachových rodných Všetatech má mít tři části. Palachův dům bude protínat ocelový hranol symbolizující násilí, které proniklo do Palachova domova. Další část památníku bude tvořit vzdělávací centrum s expozicí. Poslední částí bude meditativní místo v zahradě domu.