Neúspěšní maturanti posílají odvolání, přišlo už přes 1275 stížností. Uspěje jen zlomek

Na ministerstvo školství ve velkém přicházejí odvolání od neúspěšných maturantů. Zatím přišlo 1275 žádostí o přezkum, ke konci minulého týdne jich přitom ještě bylo pouze 70. Nespokojení maturanti mohou posílat žádosti do 4. června.

U písemných maturit z češtiny i matematiky letos propadlo více studentů než loni. Zhoršili se i v angličtině a němčině. Proti výsledkům se neúspěšní maturanti mohou odvolat. 

Naprostá většina z nespokojených svého práva využila v posledních třech dnech – ke konci minulého týdne si stěžovalo jen 70 studentů. „Většinou čekají až na výsledky. Přímo po napsání se objeví pár žádostí, které se ale týkají organizačních záležitostí. Studenti tedy nejsou spokojeni s tím, co se dělo při realizaci zkoušky. Vadí jim třeba, že vrčela motorová pila, létala jim tam moucha nebo že někde brečelo dítě,“ vysvětluje ředitel CERMATu Jiří Zíka.

Loni ministerstvo dostalo celkem 2480 žádostí, více než polovina se týkala zkoušky z českého jazyka. Podle údajů CERMATu ale uspělo jen šest námitek. „Studenti to zkouší s kdečím, když se podíváte, úspěšnost žádostí se pohybuje řádově kolem procenta. Většina případů je naprosto neoprávněná a je to ztráta času i peněz,“ tvrdí Zíka.

Jestli nakonec bude letos více nespokojených maturantů než loni, zatím CERMAT ani ministerstvo neví. „Je pravděpodobné, že do 4. června přijdou další žádosti. Kolik jich bude, nelze v tuto chvíli predikovat,“ uvádí ministerstvo.

Odvolání po testu adresovat ministerstvu, po ústní zkoušce krajskému úřadu

U testové části státních maturit musí studenti žádost o přezkoumání poslat na ministerstvo školství. Mají na to 20 dnů od konce období pro konání didaktických testů společné části maturitní zkoušky.

Na odvolání u ústní a písemné slohové časti je lhůta stejná, ale maturanti se musí obrátit na krajský úřad, v Praze pak na magistrát. Ten má zatím dvanáct přezkumů, z toho jeden proti ústní části. Loni jich obdržel celkem 244. Podobná je situace například také ve Středočeském kraji, kde do úterý dostali deset odvolání, loni dohromady 162. Na jihomoravský krajský úřad přišlo doposud devět stížností, loni 123.