Z matematiky propadlo přes 22 procent maturantů. Oproti loňsku se znovu zhoršili

U maturity z matematiky letos propadlo 22,3 procenta studentů, což bylo ještě o 0,6 procentního bodu víc než loni. Matematika tak zůstává pro studenty největším strašákem. U maturity z češtiny se podle Cermatu opět zvýšila neúspěšnost maturantů v didaktickém testu. Propadlo jich 10,4 procenta, i tady byl výsledek o 0,7 procentního bodu horší než loni.

Neoblíbenost matematiky u maturantů ukazuje i to, že skoro čtvrtina z těch, kteří maturitní zkoušku skládali, nakonec dostala čtyřku. Skoro polovina všech maturantů z matematiky tak dostala čtyřku nebo pětku.  

Přitom má být maturita z matematiky od roku 2021 povinná na gymnáziích a lyceích, na většině ostatních maturitních oborů se pak má stát povinnou součástí maturity o rok později.

V současnosti musí maturanti skládat zkoušku z češtiny a druhý předmět si vybírají mezi matematikou a cizím jazykem. Podíl maturantů, kteří dají přednost matematice, přitom v posledních letech stále klesá. Letos si ji zvolilo 23,4 procenta maturantů.

Vedle matematiky se maturanti zhoršili také v povinném testu z českého jazyka. V něm neuspěl každý desátý středoškolák, který maturitu skládal. Ještě v roce 2014 to přitom nebyla ani tři procenta studentů. Výsledky písemných prací z češtiny, které se letos opět hodnotily centrálně, zatím Cermat nezveřejnil. Jejich hodnocení posílá postupně školám před zahájením ústních zkoušek, které se mohou konat od 16. května do 8. června.

Zhoršení ve srovnání s loňským rokem přinesly také maturity z cizích jazyků: U testu z angličtiny, která mezi cizími jazyky jasně dominuje, neuspělo 6,4 procenta maturantů. Je to o 0,3 procentního bodu více než loni. Němčinu si zvolilo 1561 středoškoláků a uspělo jich 988. Čistá úspěšnost u zkoušky tak oproti loňsku klesla o 8,1  procentního bodu.

K maturitním zkouškám bylo letos přihlášeno 69 318 středoškoláků, což je zhruba o 500 méně než loni. Maturitní testy letos připadly od 2. do 9. května, povinný sloh z češtiny se psal už 11. dubna.

Vydáno pod