Murín čelil kritice dlouhodobě, říká nový šéf komise pro kontrolu GIBS. Tvrdí, že ovlivňovat kauzy nejde

Jiří Mašek: Murín čelil kritice opakovaně (zdroj: ČT24)

O tom, kdo dočasně povede Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), rozhodne výběrové řízení, nabídku už dostalo několik lidí. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) by se tím vláda mohla zabývat už v pondělí, kdy ve funkci skončí dosavadní šéf Michal Murín. Podle poslance za hnutí ANO a předsedy sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS Jiřího Maška, který byl hostem pořadu Události, komentáře, bude další výběrové řízení na stálého šéfa inspekce vypsáno během května.

„V současnosti se jedná o prozatímního, zastupujícího ředitele. Jak už řekl pan premiér, bylo osloveno šest vedoucích pracovníků Generální inspekce, z nichž čtyři odpověděli na písemné otázky, a proběhly s nimi (v pátek) pohovory na Úřadu vlády bez účasti pana premiéra,“ uvedl Jiří Mašek.

Nový ředitel ale podle poslance ANO povede GIBS pouze krátcem, bude totiž jen dočasný. „Výběrové řízení bude v průběhu května. A předpoklad je, pokud by to šlo dobře, že od července by mohl být už definitivní nový ředitel Generální inspekce, což bychom si všichni jistě přáli pro úplné zklidnění situace. A tam je plánováno skutečně otevřené, naprosto transparentní výběrové řízení, které bude vypsáno takovým způsobem a bude taková komise složená pouze z odborníků, aby byla zajištěna naprostá transparentnost.“

Podle Maška půjde o první transparentní výběrové řízení na šéfa GIBS. „Když si to zopakujeme, tak GIBS měla vždy jmenovaného ředitele. Ať to byl v roce 2012 pan (Ivan) Bílek, respektive potom za pana premiéra (Bohuslava) Sobotky, jeho nástupce pan Murín, vždy to bylo jmenováním tak, jak to ukládal ten zákon. A v tuto chvíli při tom otevřeném řízení se jde nad rámec toho zákona,“ tvrdí předseda sněmovní komise.

Samotná komise pro kontrolu GIBS nemá při výběru nového ředitele inspekce podle Maška žádnou roli. „Komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů tato personální otázka vůbec nepřísluší. Ze zákona o GIBS to přísluší premiérovi, vládě a po projednání v bezpečnostním výboru parlamentu. Takže tak je to znění ze zákona o Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ uvedl poslanec.

Podle Maška je kauza zpolitizována

Premiér Babiš a šéf GIBS Murín vedli několik týdnů spor. GIBS v březnu sdělila, že premiér na Murína opakovaně tlačil, aby ve vedení GIBS skončil. Na schůzkách Babiš Murínovi podle inspekce řekl, že pokud ředitelské místo opustí do konce února, obejde se to „bez skandálu“.

Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru, zpochybnil také hospodaření GIBS.

Šéf GIBS Murín později skončil kvůli vyčerpání v nemocnici. Odchod do civilu zdůvodnil slovy, že pokud by zůstal ve funkci, mohlo by to vést ke zpochybňování výsledků práce inspekce.

Mašek odmítá, že za odchodem Murína jsou politické důvody. Podle něj šéf GIBS čelil dlouhodobé kritice. „Jedna věc je kritika současného vedení GIBS, která v podstatě jde ze strany státních zástupců, z minulosti šla od ministryně spravedlnosti, takže to je dlouhodobá záležitost, opakovaná, která vyústila potom v dopis státních zástupců ještě premiérovi Sobotkovi, který žádal případné kázeňské potrestání pana Murína,“ uvedl.

K medializaci případu podle Maška přispívá dění ve sněmovně, která se k volbě předsedy komise pro kontrolu GIBS opakovaně vracela. „Jednak to byla volba na několikrát pana (Zdeňka) Ondráčka, nakonec odstoupení pana Ondráčka, po celou dobu tam opozice dávala protikandidáty. A ani na poslední chvíli se nedokázala opozice shodnout na jednom protikandidátovi, takže v tu chvíli to skutečně dopadlo tak, jak to dopadlo. Prostě moji kolegové v hnutí ANO mi ty hlasy dali,“ komentuje to Mašek. 

Role komise pro kontrolu činnosti GIBS je podle něj zbytečně politizována. „Ta politizace je o tom, že tam je nějaká představa, ale z mého pohledu velmi naivní, že tam lze něco ovlivnit. Ti politici, kteří nás kritizují, dobře vědí, že není možné vstupovat do otevřených kauz a cokoliv v tomto duchu ovlivnit,“ prohlásil Mašek.

Maškův úspěch vzbudil kritiku pravého středu ve sněmovně. Opozice odchod Murína z čela Generální inspekce a zvolení Maška do čela komise pro kontrolu této inspekce interpretuje jako snahu hnutí ANO získat pod svou kontrolu bezpečnostní sbory právě ve chvíli, kdy je premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš stíhán v kauze Čapí hnízdo.