Policie zadržela v Chorvatsku Milana Hojera, který stojí před soudem kvůli kauze OKsystem

Policie zadržela v Chorvatsku bývalého šéfa odboru informatiky na ministerstvu práce Milana Hojera. Ten je spolu s někdejším náměstkem Vladimírem Šiškou obžalován z vydírání firmy OKsystem. Od loňského listopadu na něj byl vydán zatykač, protože Hojer přestal chodit k soudu a zkontaktovat ho nedokázal ani jeho obhájce. Kvůli kauze před lety rezignoval exministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

„Obžalovaný Hojer byl zadržen v Omiši na základě evropského zatýkacího rozkazu, a to 4. dubna 2018,“ uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Teď čeká Hojer na převoz do Česka, kde pak bude soud rozhodovat o uvalení vazby.

Za stažení stížnosti slibovali stomilionovou zakázku

Pokračování kauzy OKsystem bude u soudu v pátek, jednání se ale týká pouze Šišky, protože Hojerovu část vyloučil už dříve soud k samostatnému projednání. Další Hojerův prohřešek se totiž ještě řeší v Chomutově, kde byl muž podle dřívějších informací médií nepravomocně odsouzen k podmíněnému trestu za krádež tabletů v restauracích.

Kauza údajného vydírání se týká IT zakázek pro ministerstvo práce. OKsystem pro úřad zajišťoval dlouhodobě čtyři informační systémy. V roce 2011 se však ministerstvo domluvilo bez výběrového řízení s firmou Fujitsu Technology Solutions. Podle OKsystem však protiprávně: proto se firma obrátila na antimonopolní úřad.

Šiška a Hojer údajně po jednatelích OKsystem žádali, aby svou stížnost stáhli. Za to jim podle obžaloby oba muži slibovali zakázku na převod do cloudu za nejméně 100 milionů korun. Hojer ale v minulosti uvedl, že se cítí nevinen. S firmou OKsystem prý stejně jako s ostatními dodavateli ministerstva jednal jen o technických záležitostech a vždy upozorňoval na to, že nemá žádnou rozhodovací pravomoc.

Vleklá kauza je u pražského městského soudu už potřetí. Napoprvé mužům uložil za zneužití pravomoci a za vydírání šest a pět let vězení, napodruhé jim tresty o rok zvýšil. Rozsudek ale pokaždé zrušil odvolací senát. Naposledy městskému soudu uložil, aby se ještě zabýval způsobenou škodou a její výší.