Průzkum pro ČT: Většině lidí vadí, že Česko stále nemá vládu s důvěrou. Zemanovu variantu však nechtějí

To, že ani půl roku po sněmovních volbách nemá Česká republika plnohodnotnou vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny, vadí více než 60 procentům občanů. Zhruba pro třetinu lidí takový vývoj vůbec nebo spíše nepředstavuje potíž. Naznačuje to exkluzivní průzkum agentury Median pro Českou televizi.

„Jedinou skupinou voličů, které to majoritně nevadí, jsou voliči ANO, protože hnutí je u moci i bez důvěry. Má nějaký podíl na moci a voliči ANO příliš neřeší, jestli vláda má důvěru, nebo nemá,“ vysvětluje sociolog Daniel Prokop.

Průzkum Agentury Median pro ČT
Zdroj: ČT24

Více než polovina respondentů dále podle průzkumu odmítá jednu z variant vývoje vládního vyjednávání, aby vítěz voleb hnutí ANO jednal o spolupráci s komunisty a SPD. Právě tu však Andreji Babišovi doporučil prezident Miloš Zeman. S prezidentovou variantou v průzkumu vyjádřilo souhlas 43 procent lidí.

Průzkum Agentury Median pro ČT
Zdroj: ČT24

Premiér v demisi Andrej Babiš byl na konzultaci za prezidentem Milošem Zemanem v úterý, hlava státu mu doporučila pokračovat v jednáních o podpoře vlády od SPD a komunistů. Ve středu byl v Lánech i šéf komunistů a ve čtvrtek předseda SPD.

Události: ANO nevyslyšelo prezidenta, chce se vrátit k jednání s ČSSD (zdroj: ČT24)

Proti podpoře vlády od hnutí Tomia Okamury se ale uvnitř hnutí ANO zvedl odpor, proti se postavila část ministrů za ANO i poměrně velká část poslaneckého klubu. Ve čtvrtek večer pak přišel ve vyjednávání další zlom, když výbor ANO zavázal vyjednávače obnovit jednání s ČSSD.