Komunisté jsou po krachu jednání ANO a ČSSD připraveni jednat s Babišem o programu

Filip: Komunisté jsou dál připraveni jednat s Babišem (zdroj: ČT24)

Komunisté jsou připraveni jednat s Andrejem Babišem o programu i při druhém pokusu o sestavení vlády. Po jednání Ústředního výboru KSČM to řekl předseda strany Vojtěch Filip. Podle jeho slov komunisté stále čekají na konečné slovo sociálních demokratů a hledají jasné stanovisko, jak se postavit k případné spolupráci s SPD.

„Pokud jde o pozici KSČM vůči vládě Andreje Babiše (…), tedy k druhé vládě, kterou bude pravděpodobně sestavovat, protože neznám Miloše Zemana tak, že by změnil své slovo, tak pokud mu udělí mandát, je KSČM dál připravena jednat o programu,“ ohlásil Filip.

Komunisté svou připravenost dál jednat s Babišem deklarovali poté, co došlo k rozkolu při vyjednáváních o vládě mezi ČSSD a ANO, jejichž případnou koalici byli připraveni tiše podporovat.

„Jsme zvědavi, jakým způsobem bude dál hledat partnera k potřebné většině,“ dodal Filip na Babišovu adresu. Podotkl, že komunisté svou připravenost k dalším jednáním o programu deklarují bez znalosti závěrů sjezdu ČSSD, na které se teprve čeká.

Otazníky kolem SPD

Vedení komunistů se zabývalo mimo jiné variantou, že podporu pro vznik své vlády bude hledat Babiš i u SPD Tomia Okamury. „Není to komfortní postavení ani pro KSČM a pravděpodobně ani pro Andreje Babiše. Na druhou stranu musíme respektovat, že je to jedna z variant,“ prohlásil předseda KSČM s poznatkem, že ovšem u SPD těžko vidí programovou shodu s výjimkou zákona o referendu.

Za Zemanem

Vojtěch Filip se během příštího týdne chystá na konzultaci k prezidentovi Miloši Zemanovi. Podle něj je také nutné počkat na to, s jakým výsledkem přijde od prezidenta Babiš. Ten se má se Zemanem setkat v úterý. Premiér v demisi už dříve avizoval, že po schůzce s prezidentem oznámí, jak hodlá postupovat dál.

ČSSD ve čtvrtek večer odstoupila od jednání kvůli tomu, že ANO nepřistoupilo na žádnou z požadovaných variant společné vlády bez trestně stíhaného premiéra. Podle Babiše trvala ČSSD při jednání stále na obsazení pozice ministra vnitra.

ANO se resortu vnitra nechce vzdát. Při vyjednávání o vládě bylo toto ministerstvo pro ČSSD podle Babiše „vlajkovou lodí“ místo resortu práce a sociálních věcí, který je blíže jejich programu. O ministerstvo práce podle něj ČSSD zájem nejevila. Sociální demokraté si stěžují, že Babiš kromě projevené neochoty k ústupkům opakovaně sociální demokraty urážel.