Místopředsedy ČSSD budou Netolický, Foldyna, Fialová a Onderka. Delegáti je zvolili na sjezdu strany

Události: Sjezd ČSSD kývnul Hamáčkovi na konec jednání s ANO a vybral si místopředsedy (zdroj: ČT24)

Delegáti sjezdu ČSSD zvolili jako řadové místopředsedy strany Martina Netolického, Jaroslava Foldynu a Janu Fialovou. Ve vedení doplní předsedu strany Jana Hamáčka a jeho statutárního místopředsedu Jiřího Zimolu. Další dva místopředsedy měli delegáti vybrat ze čtveřice uchazečů ve druhém kole volby. Nakonec dostatečný počet hlasů pro zvolení získal pouze Roman Onderka.  Tématem sjezdu byl také neúspěch jednání o nové vládě s hnutím ANO. Delegáti vzali na vědomí páteční usnesení předsednictva strany a schválili ukončení jednání o vládě s ANO.

Jsem rád, že vedení je pestrobarevné. Pokud si vzpomenete na můj kandidátský projev, hovořil jsem o tom, že nové vedení má spojovat hlavní názorové proudy ve straně a že bychom spolu měli diskutovat a nikoho netlačit do kouta. Jsem přesvědčen, že diskuse v tomto složení bude košatá a nikoho do kouta tlačit nebudeme.
Jan Hamáček
předseda ČSSD

Netolický v projevu po zvolení řekl, že nové vedení bude pestrobarevné, což považuje za obrovský plus. „Doufám, že naše diskuse bude argumentační, nikoliv o svalech,“ řekl. Netolickž se chce zaměřit zejména na práci v regionech. 

„Andrej Babiš by nejraději všechno srovnal a podřídil pravděpodobně centrální vládě. O regionech řekl, že vlastně neví, proč vznikly,“ řekl Netolický. Sám se proto bude snažit o osvětu toho, co kraje dělají. „Existují 18 let a za tu dobu udělaly mnoho práce,“ uvedl.

Foldyna delegátům poděkoval. „Doufám, že důvěru nezklamu, i když někoho jsem zklamal už tím, že jsem byl zvolen,“ prohlásil.  Věří tomu, že sociální demokracie bude po sjezdu v Hradci Králové pestřejší. „Vůbec nejsme součástí mainstreamu, jsme stranou pro lidi práce, kteří mají jiné pohledy než přeliberalizovaný neomarxismus,“ míní.

Ve straně prý bude prosazovat, aby lidé mohli v referendu hlasovat „o všem“. „Jsem přesvědčen, že máme dát najevo, že chceme být v Evropské unii, ale na druhou stranu nechci a nemohu brát lidem právo o tom rozhodovat,“ konstatoval. Sociální demokracie by si podle něj takovým postojem zavírala dveře k voličům.

Nejvyšší počet hlasů získala od delegátů Fialová, která dostala podporu 287 z 458 platných hlasovacích lístků. Ve stručném vystoupení po zvolení vyjádřila radost, že se do vedení ČSSD prosadila Vysočina. 

Fialová komentovala i dosavadní situaci v ČSSD: „Doteď jsem měla pocit, že na parníku se nahoře tancuje a dole ti lidé vylévají vodu, kterou nabíráme, a volají nahoru, aby již přestali tancovat a šli jim pomoct.“  Vyjádřila přesvědčení, že „ti seshora půjdou dolů vodu vylévat a že se podaří zastavit potápění.“

Nejtěsněji za hranicí potřebnou ke zvolení zůstali po prvním kole poslanci Roman Onderka (230 hlasů) a Antonín Staněk (167). Do druhého kola postoupili ještě Miroslav Dvořák (108) a Jana Vajdíková (101). 

Z postupující čtveřice se nakonec podařila získat dostatečný počet hlasů pro post místopředsedy pouze Roman Onderka. „V politickém životě, který jsem prožil, jsem dostal mnoho šancí. Vy jste mi dnes umožnili, abych to vám a sociální demokracii mohl vrátit,“ reagoval na své zvolení. 

Posledního místopředsedu vybere ústřední výbor strany.

Voličem ČSSD je „chlap, co maká u soustruhu“, řekl v projevu Foldyna

Foldyna ve svém proslovu před volbou uvedl, že ČSSD zapomněla, kdo je voličem strany. Tím, že je nálepkovala jako xenofoby či fašisty, je odháněla. „Je to chlap, co maká u soustruhu, žena, co se stará o dvě děti a je prodavačka v supermarketu, oni naši politiku často viděli jako velkou křivdu,“ řekl. Nezajímají je gender a multikulturalita, připomněl některá témata minulé vlády vedené ČSSD.

Kandidát na místopředsedu ČSSD Jaroslav Foldyna hovoří na sjezdu strany
Zdroj: David Taneček/ČTK

Jana Fialová ve svém nominačním projevu řekla, že z komunální a regionální úrovně má zkušenosti se všemi patry politiky. „Chtěla bych nabídnout politiku s lidskou tváří, nabízím komunikativnost, zkušenosti,“ uvedla.

Kandidátka na místopředsedkyni ČSSD Jana Fialová na sjezdu strany
Zdroj: David Taneček/ČTK

„Musíme hájit náš program, i když nám ho ANO zčásti ukradlo. Ale naše myšlenky a tradice jsou silnější než Babiš,“ řekl ve svém projevu Netolický. Voliči ČSSD podle něj v Česku pořád jsou, jen se přestěhovali k Babišovi a žádají, aby se socialisté vrátili ke svému programu.

Ukázalo se, že post premiéra je pro Andreje Babiše vším, řekl v úvodu Hamáček

Velkým tématem na sjezdu byl i konec jednání s ANO, který potvrdilo lídrům strany v pátek jednomyslně předsednictvo ČSSD. Delegáti pak na sjezdu vzali tento krok na vědomí a schválili ukončení jednání s hnutím ANO. Pro hlasovalo 277 delegátů, proti bylo 20.

Sociální demokraté odstoupili od jednání kvůli tomu, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Andreje Babiše v roli premiéra. Babiš naopak tvrdí, že ČSSD stála pouze o křeslo ministra vnitra pro Hamáčka.

Bělobrádek: ČSSD se koncem jednání o vládě vyhnula roli obětního beránka (zdroj: ČT24)

„Jednání s hnutím ANO zkrachovala z několika důvodů, tím hlavním ale byla neschopnost ANO pochopit, že trestně stíhaný předseda vlády je problém. Ukázalo se, že post premiéra je pro Andreje Babiše vším a že raději uvrhne zemi do politické nestability, než aby ustoupil,“ uvedl Hamáček na svém účtu na Twitteru.

Hamáček předpokládá, že sjezd konec jednání vezme na vědomí. Další vývoj bude záležet na Babišovi, který má pověření jednat o vládě od prezidenta. „Andrej Babiš ví, jaká je pozice ČSSD, ví, jaké jsou naše zásadní problémy,“ uvedl Hamáček. Další členové zmiňovali, že pokud by se situace odblokovala tím, že by Babiš nebyl premiérem, uchazečů o spolupráci s ANO by byla mezi stranami řada a mohla by vzniknout i většinová vláda.

ČSSD a ANO uvažovaly o menšinovém kabinetu tolerovaném KSČM. „Cítili jsme odpovědnost za stabilitu ČR, víme, že země potřebuje stabilní vládu s důvěrou. Pokusili jsme se jednat na rozdíl od ostatních,“ zdůvodnil Hamáček, proč ČSSD do jednání šla. I když po týdnech programových debat jednání zkrachovala, ANO podle Hamáčka nyní ví, že na ČSSD neplatí agresivita. „A bude to platit i v budoucnu, s námi nikdo nebude povýšeně a agresivně jednat,“ zdůraznil.

Zimola: Kompromis nemá ve slovníku Andreje Babiše své místo

Statutární místopředseda strany Jiří Zimola ve svém úvodním slovu uvedl, že ANO nevyužilo dlouhou šanci na to, aby zaujalo stanovisko k problému Babišova trestního stíhání. „Slovo kompromis nemá ve slovníku Andreje Babiše své místo,“ uvedl. Vyjednávání o vládě podle něj usvědčilo premiéra v demisi jako člověka, který o žádnou spolupráci nestojí. „Až se ta marketingová mašina (hnutí ANO) zadře, tak lidé možná ocení, že jsme se nenechali koupit za pár stříbrných,“ prohlásil.

„Ještě než jsme se poprvé posadili ke stolu, potýkali jsme se s jeho útoky. Dělal z nás malé děti, zesměšňoval nás a vzkazoval, jak jsou naše požadavky přes čáru,“ uvedl Zimola. Babiš podle něj zapomněl, že mluví s představiteli nejstarší a hrdé politické strany, která má sice starosti, ale nikdo s ní nebude zametat. „A dělat z jejích členů a voličů nějaké nazdárky,“ dodal Zimola.

Delegáti hlasovali o stanovách. Řada z nich si stěžovala na nefunkční elektronický systém

ČSSD také hlasovala o změnách stanov. Ze stanov měl například podle návrhu komise pro stanovy zmizet požadavek, aby na krajských či sněmovních kandidátkách bylo alespoň 40 procent zástupců pohlaví, které je na listině v menšině. Nově by to musel předem odsouhlasit kvalifikovanou většinou sjezd. Změna však neprošla.

Nová verze stanov naopak na doporučení komise pod vedením bývalého poslance Romana Váni vezme členům v regionech poslední slovo při tvorbě kandidátních listin. Pravomoc by jim příště musel dát kvalifikovanou většinou sjezd. Ze stanov zmizí také nákladné korespondenční hlasování, které bude nahrazeno elektronickým.

Hlasování doprovázela dlouhá diskuse o tom, zda bylo platné a zda je funkční nový elektronický systém. Někteří sociální demokraté si pak v diskusi stěžovali na to, že vzhledem ke zhruba stovce chybějících lidí oprávněných hlasovat téměř nebylo možné dosáhnout potřebné většiny tří pětin hlasů. Námitky byly i k elektronickým zařízením, kterými delegáti hlasovali. Podle některých účastníků se data neodesílala.

Pod stůl tak spadla většina dalších změn, které komise navrhovala na základě doporučení z regionů. Na naléhání regionů ale těsně prošla změna u ustanovení, podle kterého o konečné podobě kandidátek v komunálních, senátních a sněmovních volbách rozhodovali všichni členové v příslušném obvodu v přímém hlasování.

Sociální demokracie slaví v den sjezdu 140. výročí od založení

ČSSD v den sjezdu slaví 140. výročí od založení. Vedení strany ráno navštívilo hřbitov Kukleny, kde lídři strany uctili památku Jiřího Horáka, předsedy obnovené ČSSD po roce 1989, a čestného předsedy Slavomíra Klabana.

Strana vznikla 7. dubna 1878 v hostinci U Kaštanu v pražském Břevnově jako Českoslovanská sociálně demokratická strana v rámci rakouské sociální demokracie. V čele stanul novinář, literát a průkopník socialismu v českých zemích Josef Boleslav Pecka-Strahovský.