Občanky s čipem startují od července. Na dálku s nimi člověk vyřídí daně nebo sociální dávky

Od letošního července začne ministerstvo vnitra vydávat už jen občanské průkazy s elektronickým čipem. Ty mají lidem umožnit vyřizovat některé věci bez toho, aby museli chodit na úřad. V první fázi bude možné pomocí čipu vyřídit třeba daňové přiznání nebo různé sociální dávky. Občanské průkazy s čipem je možné získat už nyní, ale za poplatek. Od letošního července budou zdarma.

Aby lidé mohli služby nového občanského průkazu využít, tak si nejprve musí pořídit čtečku. Jde v podstatě o terminál, v jakém se třeba platí platební kartou v obchodě.

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny se bude muset používat zařízení, do něhož se občanský průkaz zasune. Systém nebude fungovat na bezkontaktních zařízeních. „Na bezkontaktních zařízeních se čip paradoxně víc opotřebovává, než když to strkáte do terminálu. Bylo to také z bezpečnostních důvodů,“ uvedl Mlsna.

Systém bude podle něj fungovat tak, že se lidé přes občanský průkaz přihlásí k portálu veřejné správy a tam vyplní formuláře, aniž budou muset na úřad. „Systém předvyplní část údajů, které vyplývají z ověřené identity občana. Pak se vyplní zbytek formuláře a odešle se to,“ dodává náměstek.

K systému se budou jednotlivé agendy státní správy připojovat postupně. V první fázi půjde zhruba o tři desítky různých služeb. „Bude to evoluční proces. Ty služby budou nabíhat postupně,“ podotkl Mlsna. Záležet bude i na zájmu soukromých subjektů. „Třeba by lidé mohli v budoucnosti žádat také o půjčku nebo hypotéku,“ naznačil náměstek.