Občanka s čipem pro všechny, doklady už do druhého dne. Novinky začnou platit za rok

Lidé budou moci žádat o vydání občanského průkazu a cestovního pasu ve zkrácené lhůtě. Doklad získají za vyšší poplatek do jednoho pracovního dne, nebo do pěti dnů od podání žádosti. Rozšíří se navíc občanské průkazy s elektronickým kontaktním čipem. Stát je bude vydávat plošně a zdarma, nyní stojí 500 korun. Předpokládá to novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Změny začnou platit zhruba za rok.

O doklady vydané do 24 hodin budou moci lidé žádat na ministerstvu vnitra nebo na obecních úřadech s rozšířenou působností. Pro hotový dokument budou muset na ministerstvo. V případě dokladů vydávaných do pěti dnů by je lidé mohli převzít i na obecním úřadu, na kterém o dokument požádali.

  • občanský průkaz: do jednoho dne 1000 Kč / do pěti dnů 500 Kč / do měsíce zdarma
  • občanský průkaz pro děti: do jednoho dne 500 Kč / do pěti dnů 300 Kč / do měsíce 50 Kč
  • cestovní pas: do jednoho dne 6000 Kč / do pěti dnů 3000 Kč / do měsíce 600 Kč
  • cestovní pas pro děti: do jednoho dne 2000 Kč / do pěti dnů 1000 Kč / do měsíce 100 Kč
  • Výměna starého občanského průkazu bez čipu, kterému ještě nekončí platnost, za nový čipový stojí 200 Kč.

Za občanský průkaz vydaný do 24 hodin budou muset žadatelé uhradit 1000 korun, u dokladu vydaného do pěti dnů pak 500 korun. Dětské průkazy budou stát 500, respektive 300 korun. 

Mnohem vyšší sazby budou úřady vybírat za cestovní pasy. Doklad vydaný do druhého dne přijde na 6000 korun, v pětidenní lhůtě pak na 3000 korun. Za rychlé vydání dětského pasu dají lidé 2000, respektive 1000 korun. Dosud bylo možné vydat pas do šesti dnů za 4000 korun u dospělých a 2000 korun u dětí.

Čip má omezit cesty na úřady

Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu. Měly by být podle ministerstva vnitra povinným dokladem a kromě prokazování totožnosti osobně by měly být prostředkem k elektronické identifikaci.

Každý čip občanského průkazu bude mít podle záměru takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy. Lidé by mohli dokumenty podávat přímo z domova a nemuseli by na úřad. Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis.