Ministr spravedlnosti kvůli průtahům dočasně zprostil funkce soudkyni z Blanska

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) kvůli průtahům dočasně zprostil funkce blanenskou soudkyni Danu Sedlákovou. Soudkyně už byla v minulosti za průtahy trestána snížením platu, předsedkyně blanenského soudu proto navrhuje její odvolání z funkce. Na dočasné zproštění funkce upozornil server blanenského Deníku.

„Můžeme potvrdit, že pan ministr k 9. únoru 2018 dočasně zprostil JUDr. Danu Sedlákovou výkonu funkce soudkyně. A to v souvislosti s návrhem na zahájení kárného řízení podaným předsedkyní Okresního soudu v Blansku. Navrhovaným kárným opatřením je právě odvolání z funkce soudkyně,“ potvrzuje Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Soudkyně proti rozhodnutí ministra mohla podat námitky, i o těch by případně rozhodoval Nejvyšší správní soud.

Dana Sedláková je dlouholetou soudkyní blanenského soudu. Předsedkyně blanenského soudu na ni podala kárnou žalobu pro průtahy už v minulosti. V roce 2007 snížil Sedlákové kárný senát Vrchního soudu v Olomouci za průtahy v řízení v téměř pěti desítkách případů plat na tři měsíce o deset procent.

I přes rozhodnutí Pelikána stále zůstává Sedláková zákonným soudcem v již přidělených věcech. Blanenský soud musí pro další postup počkat buď na rozhodnutí o možných námitkách ze strany soudkyně, nebo na výsledek kárného řízení.