Barevné obálky i povinné školení. Ministerstvo reaguje na zmatky u voleb

Až o pět set korun by si mohli polepšit členové volebních komisí. Počítá s tím novela navrhovaná Ministerstvem vnitra. Celkově by tak stát za každé volby na odměnách zaplatil asi o 250 milionů korun navíc. Novela přináší i celou řadu dalších změn – třeba barevně odlišené obálky při souběhu voleb, jednostranné hlasovací lístky nebo povinné školení předsednictva volebních komisí. Ministerstvo tak reaguje na problémy při podzimních parlamentních volbách a lednové prezidentské volbě. Zákon teď bude posuzovat vláda.

Každý řadový člen volební komise by už v podzimních komunálních volbách a volbách do Senátu mohl dostat o 500 korun víc než dosud. Celkově by se tak jeho odměna zvedla na 1800 korun za jedny volby. Stát by tedy podle nového zákona navrhovaného Ministerstvem vnitra vyplatil zhruba o 250 milionů korun navíc. Ministerstvo chce zákon přijmout zrychleně už v prvním čtení, aby nová pravidla platila už pro letošní volby.

Změny jsou součástí plánovaných opatření, které Ministerstvo vnitra naznačovalo už před prezidentskými volbami. „Chceme skutečně usilovat o to, aby se odměny za okrskové volební komise zvedly nejméně o setkoruny,“ uvedl v listopadu pro ČT náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. K novému návrhu zákona se ministerstvo zatím nevyjádřilo.

Zmatky při senátní i sněmovních volbách

Vyšší náklady by přinesly i další úpravy volebních pravidel, se kterými novela počítá. „Ve všech volebních zákonech bude pro případy souběhu voleb vedle barevného odlišení obálek nově upraveno též odlišení hlasovacích lístků,“ uvádí ministerstvo ve zprávě k zákonu s tím, že už nebude možné používání společné obálky pro dvojí volby. To způsobovalo zmatky naposledy při prvním kole prezidentských voleb v souvislosti se senátními volbami na Trutnovsku.

Novela navíc přináší konec oboustranných hlasovacích lístků, které u voličů znevýhodňovaly kandidáty na zadní straně. Ministerstvo tak chce předejít situaci, jaká se stala například při posledních volbách do sněmovny. V několika případech si členové komise při sčítání hlasů nevšimli kandidáta ODS Martina Kupky na zadní straně lístku. A nezapočítaly tak jeho preferenční hlasy. Po přepočtu pak Nejvyšší správní soud rozhodl, že novým poslancem se místo hejtmana středočeského kraje Petra Bendla stal právě Kupka.

Lístky proto budou ve všech volbách kromě komunálních větší a tištěné pouze jednostranně. Stát by měly vyjít zhruba na dalších 20 milionů korun.

Omezit množství možných pochybení se resort dále pokouší zavedením povinného školení pro předsedu, místopředsedu a zapisovatele volebních komisí. „Za neúčast na školeních, která jsou nyní dobrovolná pro všechny členy volebních komisí, budou postihováni snížením zvláštní odměny člena komise o jednu třetinu,“ uvádí ministerstvo.

Návrh zákona stanovuje také zánik členství v komisi z důvodu nepřítomnosti člena komise u voleb na dobu delší než dvě hodiny nebo zavedení povinného zveřejňování celých jmen členů komise ve volebních místnostech.

První kroky ke změně volebních pravidel podniklo Ministerstvo vnitra už v lednových prezidentských volbách, kdy reagovalo na problémy při volbách do Poslanecké sněmovny. Do funkce zapisovatele mohl být jmenován pouze proškolený člověk s vysokoškolským vzděláním nebo člověk s dlouholetou zkušeností. Zapisovatel a předseda volební komise pak získali odměnu vyšší o 500 korun. Naopak řádní členové komise dostali o 200 korun navíc pouze za druhé kolo prezidentské volby.