Soud změnil výsledek voleb ODS: Poslancem se stal Martin Kupka, ve sněmovně nebude Petr Bendl

Nejvyšší správní soud změnil výsledky voleb ODS ve Středočeském kraji (zdroj: ČT24)

Nejvyšší správní soud (NSS) zjistil u některých středočeských okrsků, kde kontroloval preferenční hlasy u ODS, špatné sčítání i některé chyby: například nezabezpečení hlasovacích lístků i chybějící zápis. Soud proto rozhodl, že se poslancem za ODS stal Martin Kupka, který kandidoval až ze 31. místa.  Naopak bývalý hejtman Petr Bendl o místo ve sněmovně přišel.

Hlavním problémem bylo, že některé volební komise nezapočítaly preferenční hlasy pro Kupku, který byl na druhé straně hlasovacího lístku. Další komise zase započítaly preferenční hlasy automaticky prvním čtyřem kandidátům, ačkoliv na lístků žádné kroužky nebyly. To pak ovlivnilo pořadí kandidátů ODS. Martin Kupka totiž jen těsně nepřekročil pětiprocentní hranici, což by ho posunulo do sněmovny. 

Soud našel pochybení u skoro 200 volebních okrsků, které kontroloval. Ve stovce okrsků šlo o chybu, kdy komise nepřičítaly preferenční hlasy ze druhé strany lístku. Celkem soud zjistil chyby u 2800 preferenčních hlasů. 

Zásadní rozdíly tak vznikly jak u kandidátů na předních místech, tak u samotného Kupky. „Jan Skopeček měl obdržet o 475 hlasů méně, Veronika Vrecionová o 485 hlasů méně, Vojtěch Munzar o 482 hlasů méně a Petr Bendl o 466 hlasů méně. Martin Kupka měl naopak získat o 152 hlasů více,“ uvedl soudce zpravodaj Petr Mikeš.

  • Jan Skopeček – 7306 (8,55 %), 1. místo
  • Petr Bendl – 4429 (5,18 %), 2. místo
  • Veronika Vrecionová – 3930 (4,60 %), 3. místo
  • Vojtěch Munzar – 2823 (3,30 %), 4. místo
  • Martin Kupka – 4168 (4,87 %), 31. místo
  • Zdroj: ČSÚ – volby.cz

V případě ODS činila pětiprocentní hranice bezmála 4300 hlasů. Po přepočtu ji překročil pouze Jan Skopeček a nově právě Martin Kupka, kterému předtím scházela stovka hlasů. Naopak se pod touto hranicí octli Vrecionová, Munzar i Bendl. Po Skopečkovi a Kupkovi tak zbylé dva mandáty brala Vrecionová a Munzar a Bendl se stal prvním náhradníkem.

Pokud se nezmění zákony, mohl by příště soud zneplatnit celé volby, varuje NSS

Soudce zpravodaj Petr Mikeš během nedělního jednání NSS uvedl, že u mnoha z kontrolovaných okrsků soud zjistil pochybení. „Chyběl například zápis o průběhu hlasování nebo byly nezabezpečené volební lístky,“ uvedl Mikeš. NSS také odhalil, že měla ODS získal navíc 14 hlasů, což ale není podle soudu nijak zásadní. 

U soudu vystoupil politolog Tomáš Lebeda: podle něj se oboustranné lístky používají zejména v zemích, kde to vynucují okolnosti. „U složitějších voleb vznikají chyby. Stále více se stupňuje tlak na rychlost sčítání voleb. Je to jako reality show a stal se z toho zvláštní závod, kde je důležitější rychlostnež přesnost,“ varoval Lebeda.

Na chyby zjištěné při jednání NSS musí reagovat ministerstvo vnitra i zákonodárce, předseda Senátu Tomáš Langášek jinak upozorňoval na budoucí rizika. „Pokud se nic nezmění na zákonodárné a exekutivní úrovni, bude hrozit, že soud bude muset ověřovat výsledky voleb ve větším rozsahu, což by mohlo vést k paralyzování při ustanovování orgánů. Nejvyšší správní soud by také mohl sáhnout ke zneplatnění více kandidátů nebo voleb jako celku,“ zdůraznil Langášek.

Nejvyšší správní soud doporučuje několik změn. První z nich je ryze technické opatření, které nepotřebuje změnu zákona – soud doporučuje jednostranné hlasovací lístky. Dvoustranné totiž zvyšují možnost chybovosti a mohou i ovlivnit voliče, dodal soudce zpravodaj Mikeš. 

Náročnější změnou je pak jednotný volební kodex. Podle předsedy NSS Josefa Baxy je volební zákon 20 let starý a má velké rezervy. Podle něj je potřeba mít jeden společný základ, ať už se jedná o volby do obou parlamentních komor, do obcí, krajů, o evropské nebo prezidentské volby.

Bendl: Není to příjemné, ale takový je život

Na výsledek jednání už reagoval Martin Kupka: svůj poslanecký mandát prý chce vykonávat co nejlépe. Zároveň ho mrzí, že se změní situace pro Petra Bendla, kterého má v dolní komoře nahradit. „Je to horší, než když vás ve sportu měsíc po skončení zápasu připraví o původní umístění z důvodu chyby rozhodčích. To byl také důvod, proč jsem přepočet neinicioval,“ uvedl Kupka. Dříve totiž dělal Bendlovi mluvčího, když stál v čele Středočeského kraje. 

Petr Bendl okomentoval jednání NSS s tím, že to není příjemné, ale takový je život. Výsledek přezkumu prý respektuje. Teď se prý bude muset poohlédnout po zaměstnání. „Práci nemám, nejsem člověk, který by byl pořád jednou nohou někde jinde,“ dodal.

Nejvyšší správní soud tento týden kontroloval a přepočítával hlasovací lístky z poloviny Středočeského kraje. Z Prahy do Brna se proto muselo převézt asi 17 tisíc dokumentů a přepočítávání zaměstnalo celý správní soud, dohromady přes sto pracovníků. 

Soud navíc netypicky zasedal v neděli, aby stihl vyhlásit výsledek před pvní schůzí sněmovny. „V takovém rozsahu NSS volby dosud nepřezkoumával,“ uvedl předseda volebního senátu Tomáš Langášek.  

Nejvyšší správní soud se začal preferenčními hlasy pro ODS zabývat na základě stížnosti Tomáše Nováka z Prahy, který volil ve Středočeském kraji díky voličskému průkazu. Jenomže pak zjistil, že jeho preferenční hlas není v okresku zohledněný – navíc měl stejnou indicii i v pěti dalších okrscích na základě svědectví dalších lidí.