Operace přepočet začíná. Celý správní soud bude zavalen hlasovacími lístky

Soudce Petr Mikeš: Celkem jde o více než 17 tisíc dokumentů (zdroj: ČT24)

Nejvyšší správní soud v Brně se chystá na logisticky velice náročnou operaci. Tento týden totiž musí zkontrolovat a přepočítat hlasovací lístky z poloviny Středočeského kraje. Důvodem jsou pochybnosti ohledně preferenčních hlasů pro ODS. Z Prahy do Brna se musí převézt asi 17 tisíc dokumentů, přepočítávání pak zaměstná celý správní soud, dohromady přes sto pracovníků. Soud navíc musí zasedat v neděli, aby stihl vyhlásit výsledek před první schůzí sněmovny. Předseda soudu Tomáš Langášek povolil České televizi přenášet mimořádné nedělní rozhodnutí v živém přenosu.

Přepočet může znamenat změnu v tom, kteří čtyři kandidáti ODS získají v kraji poslanecký mandát, případně v jakém pořadí se umístí. Celkové rozvržení sil ve sněmovně však přepočet neovlivní.

Události: NSS přepočítívá preferenční hlasy ODS ze Středočeského kraje (zdroj: ČT24)

NSS už zkontroloval šest okrsků a zjistil dva hlavní problémy: některé komise totiž neotočily hlasovací lístek, tím pádem nezapočítaly preferenční hlasy pro Martina Kupku, který kandidoval až z 31. místa.

V jiných okrscích byl zase problém v tom, že komise automaticky započítávaly preferenční hlasy pro první čtyři kandidáty na lístku, i když na lístku žádné kroužky nebyly.

  • Jan Skopeček – 7306 (8,55 %), 1. místo
  • Petr Bendl – 4429 (5,18 %), 2. místo
  • Veronika Vrecionová – 3930 (4,60 %), 3. místo
  • Vojtěch Munzar – 2823 (3,30 %), 4. místo
  • Martin Kupka – 4168 (4,87 %), 31. místo
  • Zdroj: ČSÚ – volby.cz

NSS ještě volby v takovém rozsahu nepřezkoumával

Soud si vyžádal volební dokumentaci z 915 okrsků. „V takovém rozsahu NSS volby dosud nepřezkoumával,“ řekl předseda volebního senátu Tomáš Langášek. Do kontroly se tento týden zapojí více než sto lidí: „Jde o všechny soudce, asistenty i administrativní personál soudu,“ dodal soudce NSS Petr Mikeš.

NSS svolal veřejné jednání, kde stížnost projedná, zcela netypicky na neděli 19. listopadu. O den později má totiž poprvé zasednout sněmovna, soud se proto snaží ještě předtím udělat jasno.

Nakládání krabic s volebními dokumenty
Zdroj: ČT24

„My jsme chtěli předejít tomu, aby byly na ustavující schůzi sněmovny spory o to, kdo byl zvolen poslancem, takže jsme jednání soudu dali řekněme na poslední možnou dobu. Na druhou stranu jsme si chtěli dát co největší prostor, abychom si byli jistí, že skutečně stihneme ty lístky přepočítat, ve spolupráci s ČSÚ přepočty vyhodnotit a také připravit text rozhodnutí,“ dodal ve Studiu 6 Mikeš.

Soud o přepočtu rozhodl z podnětu muže z Prahy, který volil ve Středočeském kraji díky voličskému průkazu. Poté zjistil, že jeho preferenční hlas nebyl v okrsku započítán a podobné problémy zaznamenali také jeho známí.