Fiala kritizoval Babiše: Připomínáme si únor 1948, přiblížit komunisty vládě by bylo hanebné

Předseda ODS Petr Fiala vyloučil možnost vládní spolupráce své strany s hnutím ANO. Kritizoval také premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) za jeho vyjádření o vypsání předčasných voleb, přestože zatím ANO nevyčerpalo všechny možnosti, i za vyjednávání o podpoře vlády s KSČM.

„Já si to nedovedu představit,“ řekl Fiala na dotaz k možnému vstupu ODS do vlády s premiérem z hnutí ANO, který čelí trestnímu stíhání. Občanští demokraté jsou podle něj připraveni na roli lídra opozice a budou ve sněmovně dohlížet na dodržování pravidel.

Kritizoval Babiše za jeho výrok o tom, že by v případě neúspěchu při druhém pokusu o sestavení vlády upřednostnil předčasné volby. „Předseda vlády tady vlastně všem vzkazuje: ‚Buď bude po mém, buď se všichni budete tvářit, jako bych já získal ve volbách sto procent, buď mě všichni uznáte za hlavu rodiny a skloníte se, nebo dotlačím zemi k předčasným volbám.‘ To nejsou slova, která má pronášet odpovědný politik,“ uvedl Fiala.

„Vyjádření předsedy vlády v demisi vypadají trošku jako nátlak, jako vydírání a přitom žádná jednání o většinové vládě vlastně ani nezačala,“ sdělil Fiala. Podle něj je několik možností, jak by mohla většinová vláda vzniknout, Babiš ale nepředstavil žádný plán, jak by k ní chtěl dospět.

Šéf ODS také kritizuje jednání ANO s KSČM o možné podpoře vlády. „Brzy si připomeneme sedmdesáté výročí února 1948 a doufám, že toto smutné výročí, tuto národní katastrofu, nechce pan předseda vlády v demisi oslavit tím, že přivede komunisty k jakékoli podpoře vlády nebo je přiblíží vládě. To bych považoval za opravdu hanebnou symboliku,“ dodal Fiala. Varoval také, že vláda s podporou KSČM by neumožňovala prosazovat zájmy Česka v zahraničí.

Andrej Babiš chce mít podporu pro svůj druhý kabinet vyjednanou do konce února. Nadále upřednostňuje jednobarevnou menšinovou vládu ANO, o její podpoře chce dál jednat s KSČM a SPD. Při prvním pokusu si Babiš podporu ostatních stran nevyjednal a jeho vláda tak ve sněmovně důvěru nedostala. Kabinet poté musel podat demisi, kterou prezident Miloš Zeman přijal, ale vzápětí Babiše znovu pověřil jednáním o další vládě.