Babiš připouští předčasné volby

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nevyloučil, že pokud nezíská důvěru ani jeho druhá vláda, mohly by se konat předčasné volby. Uvedl to v rozhovoru pro deník Právo. Podporu pro svůj další kabinet chce mít do konce února a nadále upřednostňuje jednobarevnou menšinovou vládu ANO. O její podpoře chce dál jednat s KSČM a SPD.

Pro samotného Babiše není důvěra poslanců vyjádřená jeho vládě tak důležitá jako důvěra voličů. Přesto odmítl, že by chtěl vládnout bez důvěry jen za podpory prezidenta tak, jak fungoval kabinet Jiřího Rusnoka.

Ten vládl po demisi vlády Petra Nečase (ODS) od července 2013 do ledna 2014. „Snad stihneme podporu kabinetu vyjednat do konce února a potom bychom požádali o důvěru,“ řekl deníku Babiš.

V případě, že se mu ale nepodaří získat důvěru sněmovny, přijdou podle něj na řadu předčasné volby. Mirek Topolánek vládl v demisi tři měsíce, proto Babiš odhaduje, že někdy v květnu by mělo být jasno. „Když se nedomluvíme, tak možná jediným řešením budou předčasné volby,“ řekl premiér v demisi.

Právu řekl, že dosud odmítanou variantu začíná připouštět, protože podle něj „není žádná rozumná odezva“, když ostatní strany mají pouze program Antibabiš. Pokud by na předčasné volby skutečně mělo dojít, považoval by Babiš za vhodný termín například souběh s podzimními komunálními a senátními volbami.

Hlava kabinetu v demisi je přesvědčena, že prezident Miloš Zeman ho jmenuje premiérem i podruhé. Odmítl názory, že by mu prezident mohl mluvit do složení nového kabinetu. „Do vlády mi nemluvil předtím, tak proč by to dělal teď? To jsou jen takové spekulace,“ řekl Babiš.

  • Podle ústavy existuje kromě možnosti předčasných voleb ještě třetí pokus o sestavení vlády, kdy premiéra vybírá místo prezidenta předseda sněmovny.

SPD je ke spolupráci s ANO vstřícná

Po prvním neúspěchu Babišovy vlády ve sněmovně se sešli zástupci vítězného hnutí ANO s představiteli SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura po schůzce uvedl, že mezi nimi lze nalézt programové kompromisy a že by ANO mohlo prosazovat politické priority SPD.

Okamurovo hnutí prý se zástupci ANO nejednalo o tom, jestli vstoupí do vlády nebo případně nový kabinet podpoří. Vicepremiér Richard Brabec (ANO) označil jednání s SPD o programech za věcné. Podle něj by byla ideálem menšinová vláda, kterou by další strany tolerovaly.