Hasiči pokryjí bílá místa na mapě. Postaví nové základny, naberou stovky nováčků

Události: Hasiči plánují postavit nové základny (zdroj: ČT24)

Hasiči v Česku kvůli přibývajícím průmyslovým zónám a nové výstavbě posilují techniku i personální stav. Plánují také stavbu nových stanic. Jinak by hrozilo, že se v některých regionech prodlouží dojezdové časy. Příliv obyvatel zažívají například středočeské Milovice.

V případě potřeby musejí hasiči k zásahu ze stanice vyjet do dvou minut. Na místo požáru by měli dorazit do deseti minut. Každé další zpoždění zhoršuje situaci. Hasiči z Benátek nad Jizerou, kteří v případě potřeby vyjíždějí i na Mělnicko nebo Nymbursko, se však momentálně k případnému zásahu v Milovicích dostanou do 15 minut.

„Jedná se o oblast s předpokladem, že bude postižena suchem, Milovice jako město podstatně narůstá počtem obyvatel a my tam máme takzvaně bílé místo,“ varuje náměstek ředitele středočeských hasičů Miloš Hladík.

Nábor nováčků, nové základny

U Milovic proto vznikne nová základna, která ulehčí nejen hasičům v Benátkách a výrazně zrychlí dojezdové doby. „Pomoci obyvatelům se dostane podstatně dřív, než v současné době,“ slibuje Hladík. Po dokončení stanice budou hasiči od případného zásahu v Milovicích vzdáleni nikoliv celou čtvrthodinu ale pouhé minuty.

Ilustrační foto
Zdroj: David Taneček/ČTK

Hasiči mají v současnosti po republice celkem 241 stanic, v dalších letech by mělo přibýt dalších devět základen, čtyři z nich začnou vznikat ještě letos. Kromě Milovic se tento rok začne stavět také v Železné Rudě, Doksech a Bitozevsi. Jedna nová stanice vyjde zhruba na 50 milionů korun, které půjdou částečně ze státních a evropských peněz.

I když se stanice u Milovic ještě nezačala stavět, už probíhá nábor nováčků, kteří službu v této oblast posílí. Celkově hasiči na nové stanice plánují nabrat na 70 hasičů, do pěti let pak sbor rozšíří 700 lidí.

„Hasičský záchranný sbor musí reagovat na nové hrozby, musí reagovat na novou výstavbu, infrastrukturu, nová průmyslová centra nebo dálnice,“ vysvětluje náměstek generálního ředitele hasičů Slavomír Bell.

Veteránka z Holešovic

Nejstarší v Česku je aktuálně stanice v pražských Holešovicích z roku 1942. Dvacítka hasičů na směně tu dnes slouží v chátrajícím prostředí. Dveře garáže zavírají ručně, automatický systém tu neznají.

„V dnešní době je normální, že na stanici je klimatizované prostředí, posilovna a podobně. Tady nemáme nic takového,“ podotýká velitel stanice Jiří Rýpar. I holešovická stanice by se podle vedení hasičů měla letos po několika odkladech dočkat přestavby.