Drahoš zvažuje založení nové strany. Mluví i o kandidatuře do Senátu

Jiří Drahoš zvažuje založení nové politické strany (zdroj: ČT24)

Dva dny po skončení prezidentských voleb zvažuje neúspěšný kandidát Jiří Drahoš svoji politickou budoucnost. Ve hře je i založení nové strany.

Finalisté posledních prezidentských voleb podle svých slov zvolňují tempo. Zatímco prezident Miloš Zeman se uchýlil do zámku v Lánech, jeho neúspěšný vyzyvatel Drahoš plánuje schůzky se svým týmem. 

Řešit budou vyúčtování kampaně. A radit se budou i o tom, kteří Drahošovi spolupracovníci v týmu zůstanou a budou se podílet na případném založení nového hnutí nebo na jiné politické kampani.

„Někteří z lidí v týmu do něj nastoupili na plný úvazek. Budeme mluvit o tom, co dál. To souvisí s mým dalším angažmá. Od založení nějakého hnutí až na bližší propojení s nějakou stranou a kandidaturu třeba do Senátu. Není to ale věc, kterou bychom vyřešili na zítřejší poradě,“ nastínil Drahoš varianty, o kterých přemýšlí.

V druhém kole prezidentských voleb získal Drahoš 2,7 milionu hlasů a se 48,6 procenta na Pražský hrad nedosáhl.

  • Narodil se 20. února 1949 v Jablunkově. Vystudoval obor fyzikální chemie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Je profesorem chemického inženýrství. Je ženatý, má dvě dcery.
  • Po vojně nastoupil na studijní stáž do Ústavu teoretických základů chemické techniky Československé akademie věd. V roce 1976 přešel na pozici vědeckého pracovníka ČSAV v oddělení chemických reaktorů. Po listopadu 1989 působil v Akademii věd na několika manažerských pozicích – osm let jako ředitel Ústavu chemických procesů, od roku 2005 jako místopředseda Akademie věd a od roku 2009 až do letoška ji řídil.
  • Jiří Drahoš nebyl členem žádné politické strany. Kandidaturu na prezidenta ohlásil na konci března 2017, poté, co skončil ve funkci předsedy Akademie věd ČR. Jeho kandidaturu podpořili občané 141 234 platnými podpisy.