Drahoš pogratuloval Zemanovi k vítězství, z veřejného života prý neodchází

Jiří Drahoš na brífinku uznal volební porážku (zdroj: ČT24)

Neúspěšný finalista prezidentské volby Jiří Drahoš uznal volební porážku a pogratuloval Miloši Zemanovi k vítězství. Ve svém projevu poděkoval všem, kteří přišli k volbám – podle svých slov se Drahoš nechystá odejít z veřejného života. Čerstvě zvolenému prezidentovi pak popřál hodně sil a zdraví.

„Nezvítězili jsme, ale neprohráli jsme,“ prohlásil na brífinku Drahoš za bouřlivého potlesku jeho příznivců. Je prý rád za obrovskou vlnu energie, která se vzedmula a která podle něj nemůže zmizet. „Slibuji vám, že tuto energii a naději ponesu dále, neodcházím z veřejného života.“

Drahoš nechtěl naznačovat, kam povedou jeho další kroky. Případnou kandidaturu na jiné politické funkce však nevyloučil. Kampaň před prezidentskými volbami Drahoš považuje za životní i politickou zkušenost, kterou by chtěl dále využít.

Rozdíl v počtu hlasů byl podle Drahoše velmi těsný, od počátku ale musel počítat s tím, že se do finále nedostane a že pak případně neuspěje v druhém kole. „Samozřejmě, když jsem sledoval ta čísla, doufal jsem, že ta má procenta budou stoupat rychleji,“ poznamenal neúspěšný finalista.

Analýzu volebních výsledků prý bude Drahošův tým teprve vypracovávat. „Já tady z čisté vody nebudu říkat, co bych udělal v kampani jinak.“ Sám Drahoš se pak chopil mikrofonu a spolu s celým sálem zazpíval hymnu.

Na podium ho doprovodila jednak manželka Eva a volební tým, jednak ho do Kongresového centra přišli podpořit i neúspěšní kandidáti z prvního kola Michal Horáček, Pavel Fischer či Marek Hilšer, kteří Drahoše před druhým kolem podporovali.

Eva Drahošová: Výsledek voleb je velký úspěch, lidé chtějí změnu

Manželka Jiřího Drahoše Eva považuje výsledek finále prezidentských voleb i přes prohru za velký úspěch. Podle ní lidé chtějí změnu a poražený kandidát jim dal naději, že změna může přijít.

Příznivci Jiřího Drahoše v Kongresovém paláci
Zdroj: ČT24

„Mrzí mě, že jsme to nedotáhli do vítězného konce. Ne kvůli sobě, ne kvůli manželovi ale kvůli této zemi,“ zdůraznila Drahošová. „Ještě před rokem o mém manželovi moc lidí nevědělo a pan Zeman dělá politiku 20 let, takže si myslím, že to je velký úspěch,“ uvedla manželka neúspěšného finalisty prezidentského klání.  

Poněkud ji ale překvapilo oznámení, že se Jiří Drahoš nechystá stáhnout z veřejného života. „Já o tom moc nevím, abych pravdu řekla. Manžel je ale člověk, který nepřestane ze dne na den pracovat a možná že by měl zúročit zkušenosti z kampaně. Ještě jsme o tom nemluvili, protože nebylo kdy,“ dodala Eva Drahošová.