Rath: „Krabici s vínem jsem po zadržení ztratil z dohledu“

Praha – Nejznámější pasáž odposlechů týkající se předání krabice s vínem je podle poslance Davida Ratha zmanipulovaná. Naznačil také, že do krabice s vínem mohl peníze někdo podstrčit během osobní prohlídky, kdy ji ztratil z dohledu: „Jestli se s ní něco dělo, nevím.“ Rath trvá na tom, že celá kauza směřuje k odstranění nepříjemného opozičního politika a kritika vlády Petra Nečase: „Někdo na tom měl velký zájem. Já myslím, že ministr Pospíšil a Lenka Bradáčová, která se chtěla zviditelnit a vstoupit do politiky,“ prohlásil Rath před soudem. Soudce v pět hodin jednání pro dnešek ukončil. Rath poznamenal, že zítra bude ve své řeči pokračovat.

„U doktorky Pancové a doktora Kotta jsem v domácím prostředí strávil asi hodinu. Nikde jsem neslyšel, že by mi někdo dával sedm milionů za buštěhradský zámek. Podle obžaloby si ale mám přijít pro předem slíbený úplatek… Naopak je tam pasáž, kde když se loučím, tak od nich dostávám krabici s vínem. Shodou okolností je zajímavé, že tuto pasáž z přepisů někdo vystřihl, ta se najednou objevila až letos na začátku roku, v době, kdy už byla sepsána obžaloba,“ upozornil Rath. Nabízí se proto podle něj otázka, zda nejsou takto zmanipulované i další části odposlechů.

Zvukové záznamy od soudu s Davidem Rathem

Rath: V krabici mohl být i sponzorský dar na volby

Poukázal rovněž na následnou osobní prohlídku. Tvrdí, že během ní asi na 10 minut ztratil krabici s vínem z dohledu: „Díval jsem se na pořízený videozáznam a tam krabice skutečně není několik minut vůbec na záběru. Jestli se s ní něco dělo, nevím.“ V protokolu, na základě kterého soud rozhodoval o uvalení vazby, je pak podle Ratha uvedeno, že krabici odmítl vydat: „Na záznamu je evidentní, že jsem ji vydal, položil ji vedle sebe na silnici a dál se o ni nestaral. Takže zase taková drobná policejní manipulace.“ Do krabice s vínem Rath nenahlížel, soudu řekl, že tedy neví, co v ní bylo, když si ji odnášel. Vedle toho, že do ní peníze někdo podstrčil, připustil i variantu, že v krabici byl sponzorský dar na volby. „Skutečně nevím, která z variant je pravdivá,“ dodal.

Podle Ratha je celá kauza od začátku řízeným, připraveným a moderovaným procesem s určitým politickým pozadím, který má jiné cíle než odhalit nějaké korupční jednání. „Vzniká tichá koalice lidí z politiky a nové justice“, která potřebovala nějaký případ. Ze zapojení do jeho kauzy obvinil bývalého policistu ÚOOZ Libora Gregora, který měl být použit jako „nosič“. „Říkám, že je to spekulace, ale Gregor měl mít přímé napojení na podplukovníka Vincenze. Ten udržoval vztahy s Lenkou Bradáčovou,“ řekl poslanec soudu.

„Ve společnosti je frustrace, a tak se hledá viník“

Bradáčová, nyní pražská vrchní státní zástupkyně, podle Ratha v té době působila jako poradkyně u ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS): „Jsem přesvědčen, že tato linka vede přímo od některých zástupců vlády. Gregor dojel do Brna s tím, co mu připravila Bradáčová a Vincenz. A tam to s ním bez důkazů sepsal první náměstek nejvyššího státního zástupce (Igor Stříž - pozn. red.).“ Podle Ratha se jedná o „typický případ selektivní spravedlnosti“. Odposlechy byly údajně odsouhlaseny soudci, kteří ani nebyli v rozpise na řadě.

Úryvky z Rathova vystoupení před soudem

„Pane předsedo, neměli byste mne titulovat jako obžalovaný, ale rovnou jako odsouzený. Odsouzený už v podstatě jsem.“

"Celá kauza je od začátku řízeným, připraveným a moderovaným procesem s určitým politickým pozadím, který má jiné cíle než odhalit nějaké korupční jednání."

„Nikdy jsem žádné finanční prostředky v souvislosti s jakoukoliv veřejnou zakázkou nevzal. Také jsem nikdy po nikom nežádal, aby mi něco v souvislosti s nějakou veřejnou zakázkou dával, ani mi to nikdo nesliboval.“

„Nad hlavou vrtulník, kolem motorky a spousty aut. Takhle snad nevozili ani Breivika.“

„Fáma o tom, že byly nalezeny peníze pod podlahou v mém domě, je tak zažraná do veřejnosti, že to dokonce včera zopakovala ČT24. Ve spise o tom přitom není ani zmínka. Lenka Bradáčová dezinformace přecházela a nevyvracela.“

„Chtěli se zbavit sarkastického chlápka, poškodit sociální demokracii a ukázat, že vláda konečně něco udělala proti korupci.“

Celou kauzu provází od počátku řada nejasností. Rath se už dříve podivoval nad tím, že udání z Brna bylo přesunuto na ústecké státní zastupitelství, když měla údajná trestná činnost probíhat v Praze a ve středních Čechách: „Podle mého soudu policisté firmu z Ústecka jen formálně zapsali, aby mohli držet kauzu v Ústí… Celá manipulace pokračovala dál. Je nutné při podezření z úplatků vrhnout se do domu se samopaly a kuklami?“ Rath rovněž připomněl svůj „spektakulární“ převoz do Poslanecké sněmovny, kde se rozhodovalo o odebrání imunity: „Nad hlavou vrtulník, kolem motorky a spousty aut. Takhle snad nevozili ani Breivika.“

Soudy, policii a státní zastupitelství pak Rath obvinil z toho, že vstupují na půdu, která patří politice. „Je to situace nové justice,“ tvrdí poslanec. Její složky podle Ratha vyplňují vakuum slabé centrální vlády. „Já jsem vedlejším produktem této hurá akce,“ soudí. Kauza přitom podle Ratha může zamíchat dalšími volbami a vývojem v Česku. „Má potenciál poškodit sociální demokracii, nejsilnější stranu ve sněmovně, která vytvoří vládu,“ podotkl a postěžoval si, že nemá přístup do médií, aby mohl vyvracet fámy a dezinformace: „Byl mi nasazen roubík.“ Rath si stěžoval i na to, že se nemohl zúčastnit dnešního hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka, kterou byl připraven podpořit. Soudce mu na to odpověděl, že žádost obdržel až v úterý a nestihl o ní rozhodnout.

Před soudem pak poslanec vytáhl znalecký posudek od firmy Bohemia Experts, který si nechal vypracovat Krajský úřad Středočeského kraje. Cena zakázky rekonstrukce buštěhradského zámku nebyla podle posudku nijak nadsazená. Ke stejnému závěru prý došel i posudek, který si nechala vypracovat policie. Rath se zabýval i zakázkami na dodávku zdravotnických technologií do středočeských nemocnic. I zde podle něj odborné posudky potvrzují, že ceny, za které byly nakupovány přístroje, byly obvyklé. Marže firem, které se účastnily údajně zmanipulovaných zakázek, se podle Ratha pohybovaly kolem celorepublikového průměru. Někdy prý i firmy na zakázkách prodělaly.

Bývalý hejtman odmítá, že by v jakékoliv z podezřelých veřejných zakázek figuroval jako předkladatel. K zadávací dokumentaci neměl podle svých slov přístup, ani ho to nezajímalo. Rovněž kategoricky odmítl, že by věděl o manipulování zakázek. Podotkl, že ve spisu také marně hledal důkaz, který by taková tvrzení obžaloby podporoval.

„Nikdy neuteču. I kdyby mi hrozil trest smrti“

Rath svůj případ označil za politický proces, přirovnal jej k boji proti buržoazii v 50. letech nebo upalování čarodějnic ve středověku. Ostatní obžalovaní měli podle něj tu smůlu, že byli v nesprávný čas na nesprávném místě. 15měsíční pobyt ve vazební věznici považuje za „velmi brutální nátlak“. Vězení má podle něj negativní vliv i na jeho zdravotní stav. "Omlouvám se, pokud je má řeč občas zabíhavá. Nemám šanci si s nikým promluvit,„ stěžoval si Rath, který v minulosti ve sněmovně patřil mezi nejvýřečnější politiky. Při protestu proti zadržení ve vazbě odmítl, že by měl v úmyslu uprchnout. “Nikdy neuteču. I kdyby mi hrozil trest smrti,„ prohlásil Rath. Zároveň ale dodal, že jeho osud je už dávno zpečetěn: “Pane předsedo, neměli byste mne titulovat jako obžalovaný, ale rovnou jako odsouzený. Odsouzený už v podstatě jsem."