PŘEHLEDNĚ: Prezidentská kampaň končí. Kdo ji Zemanovi a Drahošovi platil?

Události: Kdo financuje kampaň uchazečů o Hrad? (zdroj: ČT24)

Už jen hodiny zbývají do chvíle, než se otevřou volební místnosti a Češi si v historicky druhé přímě volbě zvolí svého prezidenta. V pátek odpoledne zároveň oficiálně skončí měsíce trvající kampaň. Česká televize proto přináší shrnutí, kdo ji oběma finalistům zaplatil.

Údaje o financování lze vysledovat jen z oficiálních zdrojů, čili například z výpisu transparentních účtů obou kandidátů. Vyplývá z nich, že za Jiřím Drahošem se sešikovalo několik úspěšných podnikatelů v čele s Daliborem Dědkem či Martinem Hájkem, za současným prezidentem pak zejména firmy spojené se zbrojařem Jaroslavem Strnadem.

Zemanovi přispěvatelé: Strnadovy firmy a právník Nekola

Miloš Zeman na svém transparentním účtu dokázal shromáždit zhruba 4,5 milionu korun. Celé dvě třetiny poslal výrobce brzd DAKO-CZ a producent materiálů pro letadla a auta Composite Components – obě firmy jsou spojené se jménem zbrojaře Strnada.

Devíti sty tisíci pak přispěl právník Jan Nekola, který s firmami Strnadova impéria rovněž spolupracuje. Mimo jiné na konci loňského listopadu převedl svou firmu CSG RDR do holdingu Czechoslovak Group, kterou Strnad vlastní.

Další příspěvky, které se objevily na Zemanově účtu, jsou v porovnání se zmíněnými statisícovými a milionovými částkami zanedbatelné. Ovšem je pravdou, že tým Miloše Zemana de facto neutratil z transparentního účtu ani korunu. Nemusel, reklamu v ulicích platili jeho podporovatelé, mnohdy skrytí za stranou SPO a spolkem Přátelé Miloše Zemana.

Strategický investor firmy Vítkovice Heavy Machinery podnikatel Jaroslav Strnad
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Drahošovi poslali miliony Dědek, Hájek či Burda, přispěla i rodina Olbrama Zoubka

Účet Zemanova protivníka Drahoše je nepoměrně pestřejší. Obsahuje téměř tři tisíce darů různých částek, které přicházely od loňského jara, a je zhruba desetkrát tučnější než Zemanův (účet Miloše Zemana obsahuje téměř 9,5 tisíc položek, naprosto drtivou většinu ale tvoří haléřové částky). Zatímco milionové dary přišly nynějšímu prezidentovi v týdnech na přelomu roku, Drahoš dokázal mobilizovat své podporovatele i po prvním kole voleb.

Ze zveřejněných údajů vyplývá, že nejštědřejšími dárci bývalého předsedy Akademie věd jsou zakladatel světoznámé technologické společnosti Jablotron miliardář Dalibor Dědek, který Drahošovi poslal celkem 3 miliony korun, a Martin Hájek, který je podle serveru HlidaciPes.org spolumajitelem společnosti Livesport - ten poskytl ještě o 200 tisíc korun víc.

Dalibor Dědek
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Mezi velké sponzory se s 2,5 miliony zařadila i Nadace Blíž k sobě, za níž stojí například finalista soutěže Podnikatel roku 2014 Martin Vohánka. Jen o něco méně pak darovaly společnosti Lázně Jáchymov a Lázně Luhačovice sdružené kolem miliardáře Martina Burdy.

Rovné dva miliony putovaly na Drahošův účet od Silke a Jaroslava Horákových, kteří působí v Nadačním fondu nezávislé žurnalistiky a jsou spolumajiteli nakladatelství Albatros.

Půldruhého milionu poskytly firmy Aveko brněnského podnikatele Daneše Gruly, dále společnosti spojené s bývalými vlastníky holdingu Czech Coal a také softwarová firma Y Soft Corporation, která působí po celém světě a jejímž většinovým vlastníkem je Václav Muchna.

Mezi „milionové“ dárce patří ještě Václav Dejčmar, mimojiné majitel modelingové agentury Czechoslovak Models, developer a miliardář Luděk Sekyra, filantrop a odborník na kapitálové trhy Libor Winkler s manželkou a – jak upozornil server Aktuálně.cz – také Tomáš Krsek, největší akcionář a předseda představenstva společnosti Škoda Transportation. „Prezidentskému úřadu je třeba vrátit důstojnost a respekt k ústavě,“ napsal do příkazu k převodu peněz Sekyra.

Publicista Miroslav Moteljlek a Petr Skočdopole pak prostřednictvím své firmy poslali na Drahošův účet 900 tisíc. „Jiřího Drahoše považujeme za z gruntu slušného člověka. Očekáváme, že takto bude vystupovat a působit i jako prezident České republiky,“ vysvětlili motiv daru.

Ivan Havel při zahájení konference Forum 2000
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Přes padesát položek na účtu Jiřího Drahoše sdružuje dárce, kteří poslali 100 tisíc korun. Mezi nimi je například i jméno bratra prvního českého prezidenta Ivana M. Havla. A přispěli i předchůdci Jiřího Drahoše v čele Akademie věd – Helena Illnerová a Václav Pačes.

Rodina sochaře Olbrama Zoubka potom darovala celkem 200 tisíc korun. Zoubkova dcera Polana Bregantová poslala první sponzorský dar jménem svého otce v květnu loňského roku. Měsíc nato známý umělec zemřel.