Stát vyvlastnil pozemky pro obchvat Havlíčkova Brodu, zemědělec se chce soudit

Události ČT: Stát vyvlastnil pozemky pro obchvat, zemědělec se chce soudit (zdroj: ČT24)

Havlíčkův Brod se po 25 letech zřejmě dočká obchvatu. Poslední z pozemků, který mu stál v cestě, stát úspěšně vyvlastnil. Ředitelství silnic chce stavbu začít ještě letos, v pondělí požádalo o stavební povolení. Zemědělec zbavený majetku chce ale rozhodnutí ještě napadnout u soudu.

Obchvat by měl ulevit obyvatelům Havlíčkova Brodu a křižovatkám ve městě. Třeba přes tu, kde se sbíhají silnice z Jihlavy na Pardubice a na Kolín, projede denně až třicet tisíc aut.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí podalo žádost o stavební povolení. A ještě letos na podzim by chtělo začít stavět.

Dosud tomu bránily spory o pozemky. Ty skončily jejich vyvlastněním. Majitel pozemku Miroslav Hrtús se přitom podle svých slov dohodnout chtěl. ŘSD mu nabízelo šestnáctinásobek odhadní ceny. To ale odmítl.

„Já jsem řekl, že peníze nechci – chci půdu za půdu. ŘSD mi za můj metr stavebního pozemku nabídlo tři čtvrtě metru čtverečního,“ řekl Hrtús, který podniká společně s rodinou ve Vysoké u Havlíčkova Brodu. Teď je prvním na Havlíčkobrodsku, komu stát kvůli obchvatu města vyvlastnil pozemek.

„Odvolací orgán potvrdil rozhodnutí stavebního úřadu odvlastnění – takže to je pravomocné,“ uvedla ředitelka ŘSD pro Kraj Vysočina Marie Tesařová.

Zbrzdit stavbu teoreticky může ale ještě soud. „Nám nezbývá nic jiného než podat žalobu proti vyvlastnění,“ řekl Hrtús.

Podobných případů v zemi přibývá. Zatímco v minulých pěti letech řešilo ŘSD na Vysočině jen pár vyvlastněných pozemků, jen letos to bude v kraji hned sedm případů.