Posílit pozice. Asociace krajů chce připomínkovat zákony a získat peníze na silnice

Vildumetzová chce posílit pozice Asociace krajů (zdroj: ČT24)

Předsedkyně Asociace krajů Jana Vildumetzová vznesla na jednání s novou jednobarevnou vládou Andreje Babiše (oba ANO) sérii požadavků, které mají posílit pozici krajů. Pro Asociaci žádá možnost připomínkovat návrhy zákonů, chce jistotu státních peněz na opravy silnic druhých a třetích tříd a navrhuje rozpustit některé ministerské dotační programy směřující do krajů ve prospěch hejtmanství, která by peníze rozdělovala sama.

Možnost připomínkovat připravované legislativní normy mají v současnosti jednotlivé kraje, jejich Asociace jako instituce ale takovým místem není – na rozdíl od Svazu měst a obcí, který sdružuje samosprávy.

„Pokud budeme schváleným připomínkovým místem, znamená to, že za zásadní připomínkou stojí všech čtrnáct krajů a vláda by ji měla vzít na zřetel a vážně se jí zabývat,“ vysvětluje požadavek Vildumetzová.

Kraje by chtěly své pozice posílit i vlivem na dotační programy, přes které se rozdělují peníze. Vedle těch krajských existují i národní, ministerské, které mnohdy směřují také na venkov. Jako vzorový příklad Vildumetzová uvedla dotační program na opravu místních komunikací od ministerstva pro místní rozvoj.

Podle Vildumetzové, která současně působí jako hejtmanka v Karlových Varech, by bylo žádoucí podobné programy převést na kraje. Ty totiž mají lepší představu o potřebách ve svém regionu.

Hejtman jako partner pro ministra

„Vnímáme představy hejtmanů, že by program na financování oprav silnic a místních komunikací měli pod sebou a budeme o tom jednat,“ reagoval Babiš a současně přislíbil výjezdní zasedání vlády ve všech regionech republiky.

Posílení krajských pozic by mohl znamenat i asociační návrh na vytvoření neformální stínové vlády. „Každou komisi v asociaci krajů vede jeden hejtman, jako příklad komisi zdravotnictví vede hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Pro něj bude hlavním partnerem ministr zdravotnictví, se kterým bude řešit konkrétní problémy krajů,“ přednesla záměr Vildumetzová s tím, že následné naplňování krajských potřeb by měla řešit ona spolu s ministerským předsedou.

Peníze pro „dvojky“ a „trojky“

Na pořad jednání se dostal i evergreen krajské dopravy. Před dvěma lety dostaly kraje na opravy silnici II. a III. třídy přes tři miliardy korun, v loňském roce šlo o další miliardy. Třebaže ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) ještě na podzim v předvolební debatě mluvil o mimořádném charakteru této podpory, hejtmani nyní žádají její trvání.

„Byli bychom rádi, kdyby se do programového prohlášení promítlo, že kraje v horizontu dalších let budou mít garantované finanční prostředky na opravy silnic druhých a třetích tříd. Potřebujeme vědět, jestli obdržíme finanční prostředky, v jakém objemu, musíme mít připravené projekty a povolení,“ řekla Vildumetzová.