Soud vrátil Holovskou do senátních voleb, půjde proti Hlavatému i majitelce horské boudy

Soud dosadil další kandidátku do lednových doplňovacích senátních voleb na Trutnovsku. Terezie Holovská se na královéhradecký krajský soud obrátila, protože ji původně odmítl registrovat trutnovský městský úřad, který prohlásil za neplatnou část podpisů na petici podporující kandidaturu. Podle soudu ale Holovská podmínky splnila.

Bývalá místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská, která se neúspěšně hlásila i do prezidentských voleb, předložila v Trutnově petici s 1133 podpisy, přičemž je nutná podpora alespoň tisíce lidí. Městský úřad následně konstatoval, že část z nich nemá zákonné náležitosti, například petenti neuvedli svoji adresu. Uznal proto jen 622 podpisů a kandidaturu odmítl.

Rozsudek krajského soudu však Holovskou do voleb vrátil. Podle mluvčího soudu Jana Kulhánka sice bylo několik podpisů závadných natolik, že bylo třeba vyřadit je, ale i bez nich Holovská těsně překonala požadovanou tisícovku. Stovky dalších podpisů, které městský úřad vyřadil, soud uznal. Jde podle něj o to, aby bylo možné jednotlivé petenty identifikovat a ověřit, že jsou oprávněnými voliči v daném obvodu, k tomu uvedené údaje stačily, i když některé drobnosti chyběly.

„Soud dospěl k závěru, že údaje nemusí být všechny, stačí takový, podle kterého bude možné ověřit, že ta konkrétní osoba v obvodu žije. Některé podpisy bylo skutečně potřeba vyřadit,
ale i po jejich odečtení zůstal potřebný počet,“ uvedl mluvčí soudu Jan Kulhánek. Verdikt je pravomocný a kasační stížnost proti němu nepřípustná. 

Doplňovací volby do Senátu se na Trutnovsku konají proto, že se senátor a majitel textilky Juta Jiří Hlavatý (za ANO) stal poslancem, čím mu mandát v horní komoře zanikl. Ačkoli se Hlavatý poslaneckého mandátu na ustavující schůzi nové sněmovny vzdal a chce v Senátu setrvat, volby se uskuteční, podnikatel bude jedním z kandidátů.

Kromě něj a Terezie Holovské se budou o hlasy ucházet starosta Vrchlabí Jan Sobotka (za STAN s podporou TOP 09, KDU-ČSL a ODS), místostarosta Úpice Karel Šklíba (ČSSD), majitelka tiskárny Luďka Tomešová (SPD), předsedkyně odborů v trutnovské nemocnici Iva Řežníčková (za KSČM s podporou SPO), majitelka Luční boudy Klára Sovová (Nezávislá iniciativa), pedagog Jaroslav Dvorský (za Piráty) a galeristka Blanka Horáková (ODA).