Ministr zdravotnictví Vojtěch chystá změny úhrad za vozíky, čočky či berle. Systém je nespravedlivý

Ministerstvo chce do února předložit změnu úhrad zdravotnických pomůcek (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví chce nejpozději v polovině února předložit změnu zákona týkající se úhrad zdravotnických pomůcek, jako jsou invalidní vozíky, berle, brýlové čočky nebo sluchadla. Podle nového šéfa resortu Adama Vojtěcha (nestr. za ANO) je to jedna z jeho hlavních priorit.

Lidé s handicapem nebo po úrazech potřebují u invalidního vozíku nebo jiných pomůcek často různé úpravy. Cena vozíku se ale potom může vyšplhat i k devadesáti tisícům korun. Pojišťovna ovšem zaplatí jen zhruba čtvrtinu.

Pokud navíc lidé potřebují vozík elektrický, nedostanou od pojišťovny příspěvek vůbec žádný, a jsou tak mnohdy odkázaní na pomoc dárců. Stejné je to například i u elektrické polohovací postele.

Podle Ústavního soudu je současný systém neprůhledný a nespravedlivý. Letos v červnu proto část zákona týkající se úhrad za pomůcky k 31. prosinci 2018 zrušil. Nový zákon o zdravotnických prostředcích tak musí ministerstvo stihnout vypracovat i prosadit do konce příštího roku.

Sešla už se kvůli tomu pracovní skupina, která má materiál připravit. „Zákon musí být napsaný nejpozději do února, abychom ho potom mohli předložit vládě,“ řekl ČT Vojtěch. Nárok na pomůcky by mohl nově posuzovat třeba Státní ústav pro kontrolu léčiv, ve hře zůstávají i zdravotní pojišťovny.

Vláda možná odloží sankce za eRecepty

První legislativní krok nového ministra se ale týkal eReceptů, které začínají platit od příštího roku. Všichni lékaři se ovšem nestihli do systému registrovat. Ministr proto navrhuje, aby se sankce pro neregistrované lékaře odložily o rok.

Vina totiž vždy není na straně doktorů. Státní ústav pro kontrolu léčiv registrace nestíhá vyřizovat. „Nemyslím, že by státní správa měla pokutovat lékaře za něco, za co vlastně nese vinu,“ poznamenal Vojtěch.

Během následujícího půl roku chce pak ministr například spustit centrální nákupy léků pro nemocnice. Od pilotního projektu si slibuje transparentnost a úspory.