Zeman jednal s prvními nováčky ve vládě. S Němcovou o důchodech, s Dostálovou o investicích

Události: Zeman se sešel s Němcovou a Dostálovou (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman zahájil ve čtvrtek sérii schůzek s nováčky v menšinové vládě Andreje Babiše. Jako první přijal kandidátku na post ministryně práce Jaroslavu Němcovou, po ní zavítala k prezidentovi kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Klára Dostálová. Obě političky seznámily prezidenta se svými prioritami a poté řekly, že se s hlavou státu v pohledu na problematiku shodly.

Post ministryně práce a sociálních věcí má obsadit Jaroslava Němcová, současná radní Středočeského kraje pro oblast zdravotnictví. „Mám za sebou velmi milou schůzku s panem prezidentem. Priority, které chci prosazovat v čele ministerstva, se naprosto shodují s panem prezidentem. Popřál také hodně štěstí, aby se nám při realizaci dařilo,“ uvedla po schůzce Němcová. 

Po nástupu na ministerstvo se chce zaměřit na změny v důchodech, reorganizaci lékařské posudkové služby nebo na revizi dávek. „S panem prezidentem jsme se bavili také o důchodové reformě, je to jedno z nosných témat, stejně jako zvýšení životní úrovně seniorů. Prvním předpokladem pro zavedení reformy bude oddělení prostředků na důchodovém účtu od státního rozpočtu,“ dodala Němcová. 

Brífink Jaroslavy Němcové po návštěvě u prezidenta (zdroj: ČT24)

Podle ní je cílem nové vlády nastartovat opravdovou důchodovou reformu, do které se „začlení pravidelná valorizace“. Němcová uvedla, že se reforma připravuje bez ohledu na to, jestli Babišův kabinet získá důvěru ve sněmovně. Dodala, že pro změny bude nutné najít širokou politickou i celospolečenskou podporu.

Pokud se stane ministryní práce, tak se podle dřívějších slov vzdá postu v krajské radě.  O tom, zda by složila i zastupitelský mandát, se ještě poradí. 

Po ní zavítala na schůzku s prezidentem také Klára Dostálová, současná náměstkyně na ministerstvu pro místní rozvoj. „Pan prezident je znalý problematiky krajů, měst a obcí, debatovali jsme hlavně o tom, aby se ministerstvo pro místní rozvoj transponovalo do ministerstva veřejného investování. To považuji za velmi důležité, abychom měli skutečně investiční ministerstvo,“ uvedla po schůzce Klára Dostálová (nestr. za ANO).

Krátký brífink po návštěvě Kláry Dostálové u prezidenta (zdroj: ČT24)

S prezidentem Zemanem se bavili také o evropských dotacích, které budou v příštích letech i kvůli brexitu vysychat: „Pan prezident přislíbil ministerstvu veřejného investování velkou podporu, abychom realizovali strategické investice v Česku,“ dodala Dostálová.

O ní se spekulovalo jako o nové ministryni už v roce 2014, když tehdejší šéfka resortu Věra Jourová odešla do Bruselu. Nakonec hnutí ANO do této funkce nominovalo Karlu Šlechtovou, která je nyní adeptkou na ministryni obrany. 

Ve vládě má být nováčků celkem devět; pokračovat budou ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr dopravy Dan Ťok, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a také Martin Stropnický a Karla Šlechtová. Stropnického na místě ministra obrany vystřídá dosavadní ministryně pro místní rozvoj Šlechtová a Stropnický se přesune na ministerstvo zahraničí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zeman jmenuje novou vládu příští týden ve středu

Zeman vyšel Babišovi vstříc a místo původně zvažovaného pátku 15. prosince jmenuje celou vládu už ve středu 13. prosince. Babiš tak stihne následující den začátek unijního summitu v Bruselu.

Kvůli časovému tlaku se tak Zeman setká jen s novými ministry. Během středečního Babišova jmenování to vysvětlil tím, že současné ministry zná a je s jejich prací spokojen. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Příští týden ve středu se také poprvé sejde nová vláda. Babiš také uvedl, že chce ten samý den uvést na jednotlivá ministerstva co největší počet nových ministrů. Ostatní ministry uvede do úřadů začátkem dalšího týdne, ve čtvrtek a v pátek totiž bude na zmíněném summitu v Bruselu.

Sněmovna bude jednat o důvěře na přelomu roku

Po jmenování vlády pak začne běžet 30denní lhůta, ve které musí kabinet požádat sněmovnu o důvěru. Babiš už avizoval, že chce o důvěru v Poslanecké sněmovně požádat až v lednu. Hlasování sněmovny tak bude bezprostředně před prezidentskými volbami. Podle kuloárních informací by to mělo být 10. ledna.

Designovaný premiér uvedl, že v programovém prohlášení budou i body z programů ostatních stran. Postupně chce s jednotlivými stranami jednat o případné podpoře. Toleranci menšinového kabinetu ANO ale za určitých podmínek připouští pouze komunisté. Ostatní strany to zatím odmítají.

Vládu chce ale ve sněmovně podpořit právě prezident, který se zúčastní schůze, na které budou poslanci o důvěře hlasovat. „Jestliže prezident někoho jmenuje, pak je jeho povinností, aby se toho, koho jmenoval, zastal ve svém vystoupení před Poslaneckou sněmovnou,“ zdůraznil během jmenovacího ceremoniálu prezident Zeman. Stejně tomu bylo i v případě Sobotkovy vlády před čtyřmi lety.