Senát nechce EET pro malé podnikatele, schválil i výjimku pro nemocnice

Senátoři podporují výjimku z EET pro část podnikatelů (zdroj: ČT24)

Elektronická evidence tržeb (EET) by se podle Senátu neměla vztahovat na živnostníky a firmy, jejichž roční obrat nepřesáhne 750 tisíc korun. Horní komora tuto změnu doporučila vládě. Podle oponentů se ale případnou změnu nepodaří přijmout včas. Podle senátorské novely, kterou horní komora přijala, by se EET neměla vztahovat ani na sociální ústavy, nemocnice a část lékařských ambulancí. Normu nyní dostanou k projednání vláda a sněmovna.

Nastupující vláda Andreje Babiše (ANO) se doporučením Senátu nemusí řídit, i když i Babiš loni sliboval zavedení paušální daně nebo výjimku pro živnostníky s ročním obratem do 250 tisíc korun. Zrušení či úpravu EET měly v programu mnohé ze stran, které se v říjnových volbách dostaly do sněmovny.

Senát přijal doporučení na základě petice, která požaduje zrušení EET. To ale horní komora odmítla. Senátor Ivo Valenta (za Soukromníky) neúspěšně požadoval nezavádění třetí a čtvrté vlny EET během příštího roku. Variantně navrhoval také to, aby se EET nevztahovala na živnostníky s obratem do jednoho milionu korun ročně, pro což ale hlasovalo jen 19 senátorů.

EET funguje, tvrdí Schillerová

Tvůrci petice tvrdí, že EET přinesla podnikatelům nárůst byrokracie, ale šedou ekonomiku výrazně neomezila a zvýšení daňových příjmů nezlepšila s výjimkou restauračních zařízení. Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová, která je kandidátkou na ministryni, kritice oponovala a řekla, že EET podporuje většina podnikatelů. Systém podle ní funguje.

„Celkově bylo zaevidováno už více než 3,5 milionu tržeb v celkové hodnotě stovek miliard korun,“ řekla Schillerová senátorům. Do EET, která má podle ministerstva zlepšit daňové příjmy o 18 miliard korun, je nyní zapojeno zhruba 160 tisíc podnikatelů.

Podle Schillerové se o změnách ale bude debatovat, připouští například paušální daň. „Vnímáme požadavky těch nejmenších a pořád neopouštíme cestu, že bychom chtěli osoby s určitým příjmem navázat na tzv. paušální daň. Tam, kde by OSVČ, čili pouze fyzické osoby – vůbec neuvažujeme o právnických osobách – požádaly o paušální daň a po dialogu s finanční správou by ji získali, tak pak už se neprovádí kontrola, nevede se účetnictví, takže není ani důvod, aby takováto osoba evidovala,“ uvedla.

Zatímco Senát podpořil hranici 750 tisíc korun, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček mluví o 500 tisících. Podobný limit je podle něj například v Rakousku.

„Nám jde o to, aby ti nejmenší živnostníci nebo mikrofirmy, které dělají obrat v řádu stokorun nebo tisícovky denně, byli vyjmuti. Je to dáno zaprvé tím, že mají daleko k DPH, protože limit je milion korun ročně, zadruhé nemyslím, že by zrovna tito pokroutili podnikatelské prostředí,“ řekl Havlíček.

Senát žádá výjimku pro ústavy, nemocnice a ambulance

Senátoři schválili také novelu, podle níž by se EET neměla vztahovat na sociální ústavy, nemocnice a část lékařských ambulancí. Normu nyní dostanou k projednání vláda a sněmovna. Poslanci by podle žádosti senátorů měli změnu schválit ve zrychleném řízení, aby byla přijata včas.

Spoluautor předlohy Vladimír Plaček (ČSSD) doporučil účinnost novely odložit ze začátku na konec února příštího roku, tedy těsně před start další vlny zavádění EET. Plaček změnu zdůvodnil tím, že současný zákon vyjímá z povinnosti evidovat hotovostní tržby jen příspěvkové organizace v sociální oblasti a zdravotnictví, pro ostatní by platila od března příštího roku. „Jedná se o nápravu určité nerovnosti z pohledu zařízení sociálních služeb a zdravotnických zařízení,“ uvedl.

Objem hotovostních plateb v těchto zařízeních je přitom podle Plačka nízký, v řádech tisíců až desetitisíců korun ročně. Většina plateb je hrazena pojišťovnou. Praktičtí lékaři by se mohli vyhnout EET i legálně, když se s pacienty dohodnou na bezhotovostních platbách, což by ale bylo málo komfortní například pro seniory, podotkl Plaček.

EET by měla být podle předlohy zachována pro ambulance v oborech klinická stomatologie, ortodoncie a dentální hygienista a pro zařízení poskytující služby reprodukční medicíny, stejně jako pro lékárny. Plaček podotkl, že zejména ve stomatologických odbornostech jsou platby od pacientů vyšší a lékárny už platby elektronicky evidují.

Povinnost elektronické evidence tržeb začala platit loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Od března letošního roku se do EET zapojily maloobchodní a velkoobchodní firmy. Třetí fáze má začít 1. března příštího roku a týká se občerstvení nebo farmářských trhů, čtvrtá fáze zahrne řemeslníky a má začít v červnu 2018.