Nová sněmovna, nové výjimky pro EET? Hlásí se lékaři, opozice chce zrušit budoucí etapy

UDÁLOSTI: Lékařské profesní organizaci vadí EET (zdroj: ČT24)

Elektronická evidence tržeb jitřila minulou Poslaneckou sněmovnu a jitřit bude i tu novou. Strany chtějí prosadit různé změny a úlevy. Mimo jiné by se mohly týkat lékařů. Jejich profesní komora sice kritizuje především elektronické recepty, ale zavedení evidence tržeb pro lékaře se jí nelíbí o to více. Zejména lékaři z odlehlých oblastí se obávají, že například při výpadku elektřiny nebudou moci dělat vůbec nic.

Sotva končící vláda schválila výjimky z EET pro nevidomé a hluchoslepé podnikatele a také na předvánoční prodej ryb, přichází další požadavek – zrušit ji i lékařům. Návrh se objevil již dříve, nyní jej lékaři zopakovali na sjezdu České lékařské komory. Argumentují tím, že evidence má být povinná pouze pro soukromé lékaře, pro nemocniční nikoli. Především ale považují EET za zbytečnou zátěž.

Podle praktického lékaře z Hošťálkové Davida Halaty činí 98 procent příjmů lékařů platby od pojišťoven. „Jinými slovy budu zřizovat EET pro dvě procenta svých příjmů,“ poukázal. Pro lékaře by navíc EET neměla být v příštím roce jedinou novinkou. Povinné budou také elektronické recepty, které jim vadí rovněž. Pro oba systémy závislé na elektronických přístrojích vidí rizika především v odlehlých oblastech. „Pokud napadne sníh, popadají stromy a tři dny nepůjde elektřina, nemám možnost pacientovi předepsat lék,“ podotkl David Halata.

Výjimka pro lékaře, zrušení celé vlny, nebo nic?

Zatímco zrušení či odložení eReceptů nejspíše do 1. ledna již nikdo nezařídí, u výjimky z EET mají lékaři větší naději. Třetí vlna, zavádějící evidenci mj. do zdravotnictví, se přivalí v březnu a zákonodárci věří, že do té doby ještě stihnou pravidla přepsat. Například hnutí STAN, které bylo v opozici v minulé sněmovně a míří do ní znovu, navrhne podle předsedy Petra Gazdíka úplné zrušení třetí a čtvrté vlny EET.

V legislativním procesu již je mírnější návrh. Senátoři mají na stole normu, která má z EET vyjmout velkou část zdravotníků s výjimkou stomatologů, lékáren či center reprodukční medicíny.

I z dalších stran znějí hlasy, že by se evidence měla dále revidovat. Místopředseda ODS Martin Kupka míní, „že oblast zdravotnictví by výjimku mít měla“, předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik zase odkázal na recepty. „Zatěžovat je ještě elektronickou evidencí vedle elektronických receptů je podle mého soudu přehnané,“ míní. Předseda SPD Tomio Okamura pak uvedl, že chce EET pro lékaře a živnostníky nahradit paušální daní.

Zda se ale najde pro další výjimku v nové sněmovně většina, přesto není jasné. Předseda ANO Andrej Babiš se k dalšímu rozvolňování staví zdrženlivě. „Jsem připraven o tom debatovat, ale nevidím důvod, proč by tam měla být výjimka,“ uvedl.

ČLK vyhlíží nového ministra a potřebné vyhlášky

EET je ovšem jednou z příčin, proč hledá Babiš obtížně řeč s jinými stranami. V současnosti se snaží sestavit menšinovou vládu. Jedním z ministrů, kterého zřejmě ještě nesehnal, je hlava resortu zdravotnictví. Toho by přitom Česká lékařská komora chtěla znát co nejdříve.

Podle viceprezidenta ČLK Zdeňka Mrozka je potřeba, aby ministerstvo co nejdříve vydalo prováděcí vyhlášky k důležitým zákonům. „Čekáme například na vydání zákoných norem k zákonu o vzdělávání lékařů, takže momentálně třeba to vzdělávání lékařů neprobíhá ideálně, nejsou ošetřeny některé věci,“ upozornil. Na vyhlášky zatím lékaři marně čekají také v případě eReceptů.