Prodej vánočních kaprů bude bez účtenek. EET se nebude vztahovat ani na nevidomé

Události ČT: Prodejci ryb na vánočních trzích nebudou muset elektronicky evidovat (zdroj: ČT24)

Elektronická evidence tržeb (EET) se nebude vztahovat na nevidomé a hluchoslepé podnikatele a také na předvánoční prodej ryb. Návrh ministerstva financí schválila vláda. Podle ministerstva totiž nejsou na trhu pro nevidomé a hluchoslepé vhodné pokladny.

Podle odhadů Národní rady osob se zdravotním postižením a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých tak nyní evidovat tržby nebude muset 1000 až 2000 podnikatelů. To je ale pouhý zlomek z celkového počtu, zhruba 0,5 procenta.

Dočasné osvobození od evidence

Osvobození od EET by ovšem mělo být jen dočasné a týkat se pouze osob, kterým byl přiznán nárok nebo již drží průkaz ZTP/P se symbolem nevidomé nebo hluchoslepé osoby. 

  • Do elektronické evidence tržeb (EET) je zapojeno dosud zhruba 155 tisíc podnikatelů, kteří zaevidovali už přes 2,5 miliardy tržeb. EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od 1. března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Podmínkou zároveň musí být, že podnikají bez zaměstnanců, nejsou společníkem společnosti a jsou osobou přijímající tržby. Tato podmínka se nebude vztahovat na situace, kdy všem zaměstnancům i spolupracujícím osobám nebo společníkům je taktéž přiznán nárok na průkaz ZTP/P z důvodu úplné nebo praktické nevidomosti nebo těžké hluchoslepoty.

Havlíček: Nevidomí a hluchoslepí podnikatelé by evidovat neměli (zdroj: ČT24)

Výjimka pro nevidomé skončí ve chvíli, kdy budou pro těžce zrakově postižené zpřístupněny příslušné informační systémy, tedy internetová aplikace Elektronická evidence tržeb a Daňový portál. Další podmínkou pro zrušení nařízení bude skutečnost, že na trhu budou k dispozici řešení pokladních systémů, které budou přizpůsobeny pro práci těžce zrakově postižených podnikatelů.

Na trhu přitom podle provozního ředitele pokladních systémů KASAmax Martina Laštovicy nyní skutečně není technologie, která by takto postiženým podnikatelům umožnila bezproblémovou elektronickou evidenci tržeb. „My jsme se zabývali několika možnostmi, jak tuto situaci řešit. Musím ale říct, že náklady na vývoj a výrobu by byly nepřiměřeně vysoké v porovnání s tím, jak velká by byla případná poptávka,“ uvedl Laštovica.

Elektronická evidence tržeb se nebude vztahovat ani na předvánoční prodej ryb. Loni se prodejci kaprů zaregistrovali na zhruba 2500 míst. Místopředseda Rybářského sdružení ČR Ladislav Vacek ale tehdy varoval, že kvůli EET kapři letos zdraží, případně se prodej ryb razantně omezí.  

Podle Laštovicy je správná také výjimka pro předvánoční prodej ryb, především kvůli technickým důvodům. „Jde především o mobilní tiskárny účtenek, které jsou vyrobeny pro práci při teplotě maximálně minus deset stupňů Celsia. Nikde není psáno, že před Vánoci nebude mrznout a teploty budou ještě nižší. Tiskárnám navíc nepřidá ani vlhké prostředí,“ uvedl.

„Vynětí se bude vztahovat na období 14. až 24. prosince a to na všechny druhy provozoven, ve
kterých se budou zabíjet, porcovat a prodávat sladkovodní ryby,“ uvedlo ministerstvo financí.

Předseda Asociace tradičního českého obchodu Zdeněk Juračka s výjimkou - ač sám je odpůrcem výjimek - pro nevidomé a hluchoslepé souhlasí. Naopak u prodeje kaprů si to zdůvodnit nedokáže, byť si tuto práci v minulosti také vyzkoušel. „Takových příkladů je ale strašná spousta, nechci výjimky, které plodí další výjimky“. 

Dosavadní fungování EET hodnotí jako úspěšné. Jako hledisko bere, kolik nastoupí nových provozovatelů prodejen právě proto, že se objevilo EET. „Oni vědí, že přicházejí do tržního prostředí, které je spravedlivé a každý jejich konkurent bude muset platit odvody, daně, pojištění atd. Nikdo z nich tedy nemá konkurenční výhodu,“ zdůraznil Juračka. 

Z. Juračka o EET a výjimkách (zdroj: ČT24)

EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Třetí fáze začne 1. března 2018. Bude se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také vybraní řemeslníci či další služby.