Babiš pro ČT: Stále sháním čtyři ministry. Resort zdravotnictví odmítla poslankyně Adámková

Babiš chce mít všechny vládní posty obsazené do 20. listopadu (zdroj: ČT24)

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro ČT uvedl, že do menšinové vlády stále hledá čtyři jména: ministra průmyslu, zdravotnictví, školství a také kultury. Zároveň ale dodal, že chce mít všechny vládní posty obsazené do deseti dní – 20. listopadu se totiž poprvé schází nová sněmovna. Podporu pro kabinet či příslib tolerance pro svou vládu ovšem stále vyjednaný nemá. Celý rozhovor s Andrejem Babišem přinese Týden v politice v neděli 12. listopadu na ČT24.

Andrej Babiš v pátek poprvé připustil, že očekával hladší sestavování kabinetu: „Někoho přesvědčit, aby šel do politiky, je velice složité. A ministři taky nerostou na stromech.“

Nabídku Andreje Babiše na ministerstvo zdravotnictví podle informací ČT odmítla poslankyně a lékařka Věra Adámková. Křeslo ministra kultury už dříve rektor JAMU Ivo Medek, post ministra průmyslu zase podnikatel Karel Havlíček. „Samozřejmě přemýšlím o průmyslu, to je velice důležité. A u školství taky ještě není jasno, to je taky důležitý post,“ dodává Babiš.

Šéf hnutí ANO hledá také nového ministra kultury. V pondělí se kvůli tomu chce sejít se šéfy Národního divadla či České filharmonie, aby mu doporučili případné kandidáty. „Na kulturu jsem měl nějakou představu, většina kandidátů to ale z rodinných důvodů neakceptovala,“ vysvětluje předseda vítězného hnutí.

Prezident Miloš Zeman v pátek uvedl, že by chtěl Andreje Babiše jmenovat premiérem hned poté, co přijme demisi Sobotkovy vlády. To by mělo být 24. listopadu, až prezident přiletí z návštěvy Ruska.

Babiš doufá alespoň v toleranci menšinové vlády

Andrej Babiš zatím stále nemá ani hlasy poslanců pro podporu vznikající vlády. Jedinou stranou, která připustila toleranci menšinovému kabinetu, jsou totiž komunisté. „Když bude hrozit prodlužování krize, když bude hrozit, že rozhodnutí voličů nebude realizováno v normálním vládnutí, tak jsme připraveni tu vládu tolerovat,“ uvedl šéf jejich poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Spolupráce těchto dvou subjektů ale na sněmovní většinu nestačí.

Okamurovo hnutí SPD by pak Babišovu vládu bylo ochotné za určitých podmínek podpořit, ale jen přímo uvnitř koalice, odmítá toleranci menšinové vlády. „Budeme podporovat pouze takovou vládu, která podporuje náš politický program. V tom případě jsme připraveni spolupřevzít vládní zodpovědnost,“ uvedl předseda hnutí Tomio Okamura.

Zbývajících šest stran a hnutí toleranci či podporu menšinové vlády úplně odmítá. Stále ještě současní koaliční partneři – lidovci a ČSSD – nechtějí vládnout s Andrejem Babišem kvůli jeho trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, které je teď zastavené. „My se k tomu v žádném případě nechystáme. Žádnou nabídku, abychom byli v koalici, jsme ani nepotkali,“ zdůrazňuje místopředseda ČSSD Jan Birke.

Další čtyři strany – ODS, Piráti, TOP 09 a Starostové – pak odmítají vládnout s hnutím ANO bez ohledu na to, zda by byl premiérem Andrej Babiš, nebo někdo jiný. Pravděpodobnost, že Babiš dostane pro menšinovou vládu důvěru sněmovny, je proto zatím malá.

V programovém prohlášení mají být i body z programů jiných stran

Sám Babiš ale další jednání rozhodně nevzdává, do programového prohlášení chce zapracovat i některé body z programů cizích stran a doufá, že by pak jeho menšinová vláda mohla ve sněmovně dosáhnout alespoň na toleranci menšinové vlády, když už ne přímo důvěru většinové vládě. O té by mohla sněmovna hlasovat ještě do Vánoc.

Ministryně pro místní rozvoj v Sobotkově vládě Karla Šlechtová (ANO) k tomu dodala: „V programovém prohlášení vlády budou téměř všechny body, které jsou plus minus společné s nějakou politickou stranou, která teď sedí ve sněmovně. A neumím si představit, že by tyto strany lhaly voličům v rámci předvolebních slibů a odmítly jít do programového prohlášení s námi. Protože pak by to byl opravdu podvod na voličích,“ prohlásila v pořadu Devadesátka ČT24.