V noci zamrzne východ republiky, náledí hrozí i v sobotu ráno

V noci a v sobotu dopoledne se bude ve východní části republiky tvořit náledí. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pro Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj. Před hrozbou náledí varovali meteorologové i v noci na pátek. Stále je kvůli němu na Vysočině uzavřená silnice druhé třídy, která vede ze Žďáru nad Sázavou do Poličky. Problémy byly ráno také kvůli sněhu, zejména v Orlických horách, ale i ve Zlínském kraji.

Náledí vzniká, když zmrzne voda, která vznikla například táním sněhu nebo zůstala po předchozím dešti. Na východě republiky – v Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji – se v pátek vytvoří, jakmile zapadne slunce. Výstraha platí od 16 hodin až do sobotních 10 hodin pro lokality do 500 metrů.

„Budou se (…) tvořit místy zmrazky nebo náledí, zejména na chemicky ošetřených komunikacích a chodnících,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav ve výstraze.

Silnice ze Žďáru do Poličky byla uzavřená

Nové varování meteorologové vydali krátce poté, co vypršela předchozí. I ta se týkala náledí, ale vztahovala se především na jih republiky, ačkoli nejenom ten. V noci byly kvůli ledu uzavřené dvě důležité silnice.

Již po půlnoci se ale silničářům v Olomouckém kraji podařilo zprůjezdnit komunikaci I/60 mezi Vápennou a Lipovou lázněmi. „Silnice je již od 2:00 otevřena,“ uvedl dispečer společnosti, která se stará o údržbu hlavních tahů. Před náledím a také sněhem ale varovali silničáři v regionu i později, a to i na Červenohorském sedle.

Ilustrační foto
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Naopak na Vysočině zůstávala dopoledne neprůjezdná silnice II/353, která vede ze Žďáru nad Sázavou do Poličky, kde na ni navazují silnice směrem na Svitavy či Litomyšl. „Mezi Daňkovicemi a Borovnicí je pokrytá ledovkou a zablokovaná vozidly,“ uvedl Roman Hubený z dispečinku krajské správy a údržby silnic.

Nejen led, ale i sníh

Potíže nepůsobil pouze led, ale i sníh. Potíže mohou mít řidiči především ve vyšších polohách, platí to i pro některé silnice I. třídy. Například v Pardubickém kraji je v úsecích státních silnic I/11 a I/43 v oblasti mezi Jablonným nad Orlicí, Červenou Vodou a Králíky na pomezí Orlických hor a Králického sněžníku omezená sjízdnost. Silnice jsou pokryté sněhem, kamiony by v těchto místech měly jet se sněžnými řetězy.

Podle silničářů ze Zlínského kraje je kvůli sněhu téměř neprůjezdná také silnice mezi Jestřabím a Štítnou nad Vláří a potíže mohou mít i řidiči, kteří se chtějí dostat z Luhačovic do místní části Kladná-Žilín.