Žádné překvapení, shrnul Gazdík schůzku v Lánech. ANO podpoří Filipa na místopředsedu sněmovny

Gazdík po setkání s prezidentem: K žádnému překvapení nedošlo (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek zakončil povolební schůzky se zástupci stran, které uspěly v říjnových sněmovních volbách. Na zámku v Lánech přijal předsedu Starostů a nezávislých Petra Gazdíka s předsedou poslaneckého klubu STAN Janem Farským. Setkání podle Gazdíka žádné překvapení nepřineslo. Ve sněmovně také pokračovala povolební jednání, komunisté se s hnutím ANO dohodli na vzájemné podpoře svých kandidátů do vedení dolní komory.

„Nedošlo k žádnému překvapení. Pana prezidenta jsme ujistili, že chceme zůstat v opozici, neb jsme to slíbili svým voličům,“ uvedl bezprostředně po setkání předseda STAN Petr Gazdík.

Se Zemanem se zástupci Starostů a nezávislých shodli na podpoře plánu přímé volby starostů. „Na tom jsme se shodli již dříve, ještě v časech, kdy byl důchodcem z Vysočiny,“ potvrdil Gazdík.

Události ČT: Zeman ukončil sérii schůzek se zástupci sněmovních stran. Poslední byli Starostové (zdroj: ČT24)

Na schůzce se prezidenta zeptali, proč už dopředu říká, že druhý pokus o sestavení vlády dá opět Andreji Babišovi. „Je evidentní, že kdyby šlo o jiného zástupce hnutí ANO, mohla by tu vzniknout vláda na půdorysu bývalé koalice ANO, KDU-ČSL, ČSSD,“ zmínil Gazdík.

Dostalo se mu podle jeho slov odpovědi, že právě Andrej Babiš má největší zásluhu na volebním úspěchu hnutí ANO. Farský dodal, že zkusili s prezidentem téma otevřít, přesvědčit ho se jim nepodařilo.

Sérii setkání v Lánech odstartoval Babiš

Jako první přijal prezident v závěru října představitele ANO a předsedu hnutí Andreje Babiše pověřil jednáním o sestavení vlády. Zároveň opakovaně uvedl, že Babiše případně pověří sestavením vlády i podruhé.

obrázek
Zdroj: ČT24

Starostové hned po říjnových volbách zopakovali odmítavé stanovisko k případné koalici s ANO, mluví o demokratickému deficitu Babišova hnutí. Předseda STAN Petr Gazdík pak zkritizoval také Babišovo rozhodnutí složit menšinový kabinet.

Babiš zase odmítl po prvním kole schůzek stranických vyjednavačů se Starosty stejně jako s TOP 09 dále jednat. Obě uskupení se podle něj k hnutí ANO chovají nepřátelsky a mají navíc nízký počet mandátů.

Ve středu se Starostové zařadili spolu s ODS, KDU-ČSL a TOP 09 do takzvaného Demokratického bloku, který bude společně postupovat při ustavující schůzi dolní komory. Blok má 48 ze 200 mandátů. Samo hnutí STAN získalo ve volbách šest poslanců, před čtyřmi lety se jeho zástupci dostali do sněmovny na kandidátkách TOP 09.

„Nemáme žádný náznak o tom, kolik by které výbory měly mít členů, kolik by vlastně mělo výborů být,“ podotkl Gazdík. „Právě proto jsme jenom pro účely voleb a ustavení sněmovny vytvořili Demokratický blok, abychom situaci zjednodušili,“ dodal.

Povolební jednání velký posun nepřineslo

Po poledni se sešli zástupci hnutí ANO s představiteli KSČM. Komunisté zopakovali, že na post předsedy sněmovny podporují kandidáta hnutí ANO Radka Vondráčka, ANO naopak podporuje kandidaturu předsedy komunistů Vojtěcha Filipa na místopředsedu dolní komory.

KSČM: Zopakovali jsme ANO své postoje (zdroj: ČT24)

Opět také politici probírali případné podmínky komunistů, za kterých by v případě nutnosti byli ochotni tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše. Přímou koalici ale Filip znovu odmítl a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik zopakoval, že s touto tolerancí počítají komunisté jen v případě, že by „hrozil chaos“.

Faltýnek: Podpoříme Filipa na post místopředsedy sněmovny (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO také uvedlo, že nemá problém s tím, aby komunisté obsadili post předsedy rozpočtového výboru. KSČM plánuje usilovat i o post šéfa komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). 

Budoucí premiér Andrej Babiš pak dál hledá ministry pro svůj menšinový kabinet. Prezidentovi je chce představit do konce měsíce.