ODS, TOP 09, lidovci a STAN ve sněmovně vytvoří Demokratický blok

Události: Ve sněmovně vznikl Demokratický blok (zdroj: ČT24)

Poslanci ODS, TOP 09, lidovci a STAN se na dopoledním jednání domluvili, že se jejich kluby ve sněmovně sdruží do uskupení Demokratický blok. Piráti a ČSSD účast ve společném uskupení odmítli. Předseda ODS Petr Fiala dále oznámil, že se nebude ucházet o funkci předsedy sněmovny. Považuje to za bezpředmětné, když jeho protikandidáta Radka Vondráčka z ANO podpoří Piráti, SPD a KSČM.

On-line přenos

Povolební vyjednávání (od 31. 10.)

  • 22:30

    ČT24 bude sledovat povolební jednání zase ve čtvrtek 15.11. V tuto chvíli se s vámi, milí diváci, loučíme a děkujeme za vaši pozornost.

  • 22:26

    "Toto převolení je velmi složité," komentoval nápad Fiala.

  • 22:24
    Tomio Okamura

    Podle Okamury je nutné mít na paměti, že při případném protahování druhého pokusu o sestavení vlády mají poslanci osmdesáti hlasy možnost vyvolat hlasování o zvolení nového předsedy sněmovny.

Strany ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN podle Petra Fialy uzavřely dohodu o sdružení klubů pro volby do orgánů sněmovny. Na ustavující schůzi sněmovny a následných schůzích tedy budou mít čtyři strany jednotný poslanecký klub pod názvem Demokratický blok.

Fiala nebude kandidovat do čela sněmovny

Zástupci Demokratického bloku po jednání uvedli, že nebudou do čela dolní komory volit Radka Vondráčka z hnutí ANO, požadují dvě místa místopředsedů sněmovny a vedení sedmi výborů. Předseda ODS Petr Fiala nebude kandidovat proti Vondráčkovi. 

Petr Fiala uvedl, že nechce asistovat dohodě mezi hnutím ANO, komunisty a SPD. Hnutí ANO podle předsedů zúčastněných stran není schopno dojít k dohodě a vede matoucí jednání.

Poslanci ODS, TOP 09, lidovců a STAN oznámili, že utvoří Demokratický blok (zdroj: ČT24)

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Fialův krok ocenil. Bude podle něj díky tomu zcela jasné, kdo ve sněmovně svými hlasy podpoří realizaci projektu prezidenta Miloše Zemana a šéfa ANO Andreje Babiše. Babiš sestavuje menšinovou vládu, Zeman už deklaroval, že ho případně pověří i dalším pokusem o sestavení kabinetu a nepřipustí předčasné volby, což by mohlo znamenat dlouhodobé fungování vlády bez důvěry.

Co požaduje ve sněmovně Demokratický blok
Zdroj: ČT24

Předseda ODS hnutí ANO vyčetl, že při jednáních s ostatními stranami postupuje netransparentně a jeho postup je matoucí: „Tři týdny se snažíme s vítězem voleb hnutím ANO vést standardní jednání. Očekávali jsme, že výsledkem bude konsenzuální, férová, normální dohoda o tom, jak to bude vypadat. (…) Nic takového se neděje, hnutí ANO jedno říká a druhé dělá.“

„Vypadá to, že ANO bude obstruovat jednání samo svojí neschopností,“ uvedl k pondělní schůzi šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Zástupci Demokratického bloku
Zdroj: ČT24

Podle šéfa poslanců STAN Jana Farského dostali nabídku účastnit se bloku i sociální demokraté a Piráti. V tom případě by blok měl sílu 85 mandátů. Demokratický klub má ve dvousetčlenné sněmovně 48 mandátů, zastupuje tak přes 27 procent voličů, tedy 1,4 milionu hlasů, zdůraznil předseda ODS.

Kluby mají zájem o předsednictví v mandátovém a imunitním výboru, výboru pro obranu, bezpečnostním, školském, ústavněprávním, zahraničním a hospodářském výboru a v několika komisích v oblasti tajných služeb či odposlechů. Dohoda je zatím pouze na pozicích, které bude blok požadovat, na jednání o jejich personálním obsazení zatím nedošlo.

Babiš blok považuje za obranu systému tradičních stran

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš odmítl, že by jeho hnutí při povolebních jednáních ostatní strany záměrně mátlo, jak uvedli zástupci Demokratického bloku.

„Mrzí mě to, ale opět se potvrzuje, že systém, který tu fungoval 25 let, se brání a jen tak snadno se nevzdá,“ komentoval Babiš dohodu ODS, lidovců, TOP 09 a Starostů. Tradiční strany podle něj poslaly do prezidentské kampaně někdejšího předsedu vlády a šéfa ODS Mirka Topolánka, kterého Babiš považuje za „symbol klientelismu“. „A ve sněmovně zase jen boří, destruují a teď ještě neuvěřitelně lžou,“ uvedl Babiš.

ANO nabídne výběr z šesti výborů

Co nabízí ANO Demokratickému bloku
Zdroj: ČT24

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že ANO nabízí Demokratickému bloku vedení čtyř ze šesti vybraných sněmovních výborů. Návrhy bloku, který chce dva místopředsedy sněmovny a sedm šéfů výborů, podle něj nerespektují výsledky voleb a s demokracií nemají nic společného.

Faltýnek zároveň uvítal, že se strany rozhodly postupovat společně, takže bude možné jednat se všemi čtyřmi subjekty současně.

Faltýnek: Jsme rádi za vznik bloku, alespoň budeme moct jednat s více stranami najednou (zdroj: ČT24)

Faltýnek ocenil, že se šéf ODS Petr Fiala vzdal kandidatury do čela sněmovny. Fiala to zdůvodnil tím, že ANO pro svého kandidáta Radka Vondráčka získalo podporu SPD, KSČM a Pirátů, takže kandidatura proti němu je zbytečná. „Vítáme to jako pozitivní krok, že uznal, že pan Vondráček je podstatně lepším kandidátem,“ uvedl Faltýnek. 

Piráti trvají na podpoře Vondráčka, do bloku nevstoupí

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše autoři Demokratického bloku podmínili účast v uskupení odmítnutím kandidáta ANO Radka Vondráčka při volbě předsedy sněmovny. Piráti si přitom podporu Vondráčkovi již dříve odhlasovali. „Na tomto postoji se nic nezměnilo, my chceme zprůchodnit Poslaneckou sněmovnu,“ dodal předseda Pirátů.

Opoziční síly se tak podle Bartoše tříští. Na tiskové konferenci uvedl, že Piráti chtěli proti menšinovému kabinetu prosadit dohodu o obsazení všech sněmovních výborů opozicí, což byl podle něj „ostřejší“ návrh.

„Škoda, že nebyl vyslyšen, dochází k fragmentaci,“ uvedl Bartoš. Piráti podle něj chtějí podporou Vondráčka zprůchodnit ustavující schůzi sněmovny tak, aby bylo možné zahájit práci dolní komory včetně případného hlasování o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a šéfa frakce hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Demokratický blok se podle Bartoše inspiroval návrhy Pirátů, ale nemá dost hlasů. Může se tak stát prázdným gestem. „Je to spíše gesto, než konstruktivní návrh, který by někam jednání posunul,“ konstatoval. Odmítl přitom, že by Piráti směřovali do tiché koalice s ANO, komunisty a SPD.

Piráti by měli vést dva výbory

Piráti se ve středu setkali se zástupci hnutí ANO. Podle Bartoše je místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek informoval, že v pondělí neuspořádá zasedání zástupců všech stran, jak o tom dříve uvažoval.

Po dohodě s hnutím ANO Piráti zřejmě ve sněmovně povedou výbor pro veřejnou správu a výbor pro životní prostředí. Už o víkendu do čela výborů nominovali svého předsedu Bartoše a poslankyni Danu Balcarovou.

„Pokud se počet výborů bude měnit, budeme usilovat i o třetí výbor, a to kontrolní výbor,“ uvedl Bartoš po jednání. Do jeho čela Piráti doporučí Lukáše Černohorského.

Do bloku nevstoupí ani ČSSD

K novému Demokratickému bloku ve sněmovně se kromě Pirátů nepřidá ani sociální demokracie. Úřadující předseda strany Milan Chovanec pro ČTK napsal, že tuto nabídku „ČSSD s díky odmítne“.

Farský: ČSSD se k Demokratickému bloku nepřidá (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka bude sociální demokracie ve sněmovně postupovat samostatně.  A předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Jan Chvojka považuje neúčast v bloku za logickou. „Demokratický blok vnímám jako zárodek středopravých stran pod taktovkou ODS. Do takového uskupení levicová demokratická strana, jako je ČSSD, logicky nepatří,“ napsal České televizi Chvojka.

Svou podporu bloku nedávají podle očekávání ani komunisté. „Pokud chce tento blok trucovat, tak určitě ničeho moc nedosáhne,“ řekl ČT místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Podle Okamury nový blok vede Kalousek, ten to odmítá

Hnutí Svoboda a přímá demokracie návrhy nově zformovaného bloku ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN kritizuje. Šéf SPD Tomio Okamura uvedl, že požadavky Demokratického bloku nerespektují poměrný systém zastoupení v orgánech sněmovny. SPD chce navíc předsedat bezpečnostnímu a hospodářskému výboru, o které blok vyslovil zájem.

Tomio Okamura: Je to blok Miroslava Kalouska (zdroj: ČT24)

„Nás to ani tak nepřekvapilo, protože jsme už viděli ty indicie,“ komentoval Okamura vznik uskupení. Blok stran oznámil, že požaduje sedm předsednických funkcí ve výborech, o vůdčí roli v bezpečnostním a hospodářském však dlouhodobě usiluje i SPD. Okamura dostal příslib, že jeho hnutí tyto výbory povede, od lídrů ANO.

Okamura skupinu stran opakovaně označil za nový blok pod vedením šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten za týden skončí v čele strany, což vysvětlil mimo jiné tím, ženechce, aby jeho osoba byla překážkou možné užší spolupráce středopravicových stran. Kalousek na Twitteru uvedl, že s nápadem na vznik bloku přišel předseda poslaneckého klubu Starostů Jan Farský a přirozeným lídrem a autorem návrhu je předseda ODS Petr Fiala. „My se rádi připojili,“ uvedl Kalousek.

Okamura Kalouskova slova obratem odmítl. „Kalouskovi nevěřím ani slovo, známe jeho chování z minulosti,“ uvedl. Připomněl, že TOP 09 a STAN v minulém volebním období kandidovaly do sněmovny společně a sdílely poslanecký klub. Nemá dojem, že nejviditelnější tváří projektu by byl Fiala, ale považuje za ni Kalouska.

Svoboda a přímá demokracie dopoledne jednala s ODS a také Piráty, kteří stojí o předsednictví ve výboru pro veřejnou správu a pro životní prostředí. Okamura uvedl, že SPD v požadavku Piráty podpoří. „Doufáme, že podporu recipročně obdržíme,“ dodal Okamura.

Sněmovní volební komisi povede Martin Kolovratník z ANO

Sněmovní volební komise ve středu dopoledne zvolila do svého čela Martina Kolovratníka z hnutí ANO, který byl jediným kandidátem. Kolovratník byl předsedou volební komise i v předchozím volebním období. Volební komise bude především zajišťovat volby při ustavující schůzi.

Martin Kolovratník o činnosti volební komise (zdroj: ČT24)

Poslanci volební komisi vytvořili v úterý, je to první sněmovní orgán ustavený v novém volebním období. Komise má 19 členů a každý sněmovní klub v ní má své zástupce. ANO má osm zástupců, větší kluby po dvou, menší kluby po jednom zástupci.

Volební komise během volebního období zajišťuje volby do sněmovních orgánů. Zajišťuje i volby do dalších funkcí mimo sněmovnu, o jejichž obsazení rozhodují podle zákona poslanci. Jde například o volbu členů širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu nebo mediálních rad.

Ustavující schůze Poslanecké sněmovny potrvá nejméně tři dny. Předsedu dolní komory budou poslanci volit asi ve středu, místopředsedy ve čtvrtek, nebo v pátek.

Prezident nežádá od Babiše 101 podpisů, aby ho nemohl nikdo vydírat

V jednání ve středu pokračuje také prezident republiky. Kolem třetí hodiny odpoledne přijeli na schůzku s Milošem Zemanem zástupci TOP 09. Podle předsedy Miroslava Kalouska se vzájemně s Milošem Zemanem informovali o vlastních stanoviscích.

Kalousek: Prezident nechtěl od Babiše garanci 101 hlasů, aby ho nemohl nikdo vydírat (zdroj: ČT24)

Dále chtěl Kalousek slyšet od hlavy státu, proč po předsedovi ANO Andreji Babišovi nevyžaduje garanci 101 podpisů pro jeho vládu. „Vysvětlil nám, že se tak rozhodl proto, aby pan Andrej Babiš nemohl být nikým vydírán. Přiznám se, že tohle stanovisko sice s respektem beru na vědomí, ale nechápu ho. To znamená, že Sobotka nebo Němcová vydíráni být mohli, pan Babiš ne,“ komentoval rozhovor s prezidentem Kalousek. Diskusi označil za věcnou a otevřenou.