Piráti přece jen podpoří Vondráčka. Pro opozici ale chtějí všechny výbory na úkor ANO

Radek Vondráček (ANO) se bude moci spolehnout na hlasy Pirátů při volbě předsedy Poslanecké sněmovny. Dosavadní stanovisko pirátské strany navzdory výhradám, které zazněly v uplynulém týdnu, potvrdil její poslanecký klub. Piráti by ovšem současně chtěli připravit ANO o vedení kteréhokoliv sněmovního výboru. Hnutí, které vyhrálo volby, počítá s tím, že bude mít kontrolu nad sedmi z nich. Podle Pirátů by si je ale měly rozdělit výhradně opoziční strany. Předseda ANO Andrej Babiš to však prohlásil za nesmysl.

Požadavek, aby předsedové všech sněmovních výborů vzešli z opozičních stran, Piráti vysvětlují potřebou větší opoziční kontroly nad menšinovou vládou, kterou sestavuje předseda ANO Andrej Babiš.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš návrh zdůvodnil tím, že pokud by ANO ovládalo některé výbory, vlatně by tím kontrolovalo samo sebe. „Není žádoucí, aby hnutí ANO mělo ministerstvo zemědělství a zároveň by byl výbor pro zemědělství také obsazen předsedou z hnutí ANO,“ argumentuje.

ANO přitom počítá s tím, že mu podle poměrného zastoupení stran ve sněmovně připadne vedení sedmi z osmnácti výborů. Například Pirátům by pak připadly dva a dvěma nejmenším stranám – TOP 09 a STAN – žádný. Podle alternativního pirátského návrhu by se výbory dělily podle volebního výsledku, ale s vyloučením vládního hnutí ANO.

Návrh Pirátů, aby vítězné hnutí nemělo předsedu žádného výboru, je podle Andreje Babiše nesmysl. Uvedl, že jeho hnutí nabízí vedení výborů ostatním stranám mnohem otevřeněji, než tomu bylo minule.

Babišovu vládu ne, Vondráčka ano

Piráti přitom podle usnesení poslaneckého klubu nadále nepočítají s tím, že by nějakým způsobem podpořili Babišův menšinový kabinet. Na jejich podporu se tak může spolehnout pouze Radek Vondráček, jenž by chtěl reprezentovat ANO v čele dolní komory.

Během uplnulého týdne přitom Piráti zvažovali, že svoji podporu Vondráčka stáhnou vzhledem k tomu, že ANO získalo podporu komunistů a SPD. Nakonec však poslanecký klub potvrdil své předchozí stanovisko, že se má vedení sněmovny obsadit podle volebních výsledků. Předsedu ODS Petra Fialu, který je Vondráčkovým protikandidátem, Piráti podpoří, pokud se bude ucházet o křeslo místopředsedy.