Soud chce poslat Dbalého do ústavu a vyšetřit jeho duševní zdraví. Exšéf Homolky je proti

Pražský městský soud chce nechat vyšetřit duševní zdraví někdejšího ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Kvůli psychickým problémům, na které si dříve sám stěžoval, nemůže pokračovat líčení v korupčních nemocničních kauzách; bývalý šéf nemocnice si ovšem stěžuje i na rozhodnutí soudu, a případem se tak bude zabývat vyšší instance.

O rozhodnutí městského soudu, že by se měl Dbalý podrobit ve zdravotnickém ústavu vyšetření svého duševního stavu, informovala soudní mluvčí Markéta Puci. „Své rozhodnutí soud opřel o vyjádření znalců, podle nichž nelze jinak učinit spolehlivé diagnostické závěry o duševním stavu obžalovaného,“ uvedla.

„Pozorování ve zdravotnickém ústavu může podle trestního řádu trvat až dva měsíce, přičemž na odůvodněnou žádost znalců může soud tuto lhůtu prodloužit, nikoli však více než o jeden měsíc,“ doplnila.

Psychické potíže jako soudní blokáda

Dbalého duševní stav blokuje šetření korupčních kauz v Nemocnici Na Homolce už řadu týdnů. Podle zářijového znaleckého posudku, který si objednal samotný soud, se exředitel soudního projednávání nemůže účastnit. „Posuzovaný trpí v současné době duševní poruchou, a to škodlivým užíváním alkoholu a anamnesticky i kokainu,“ píše se v posudku.

Právě v reakci na posudek soud rozhodl o doplňujícím vyšetření. Přestože Dbalý podle lékařů není schopen k soudu zamířit, trvá na své osobní účasti u jednání. Hlavní líčení v první větvi kauz Nemocnice Na Homolce, kterým se soud zabývá od loňského ledna a které mělo pokračovat v říjnu a listopadu, je proto nyní odročeno na neurčito.

Komplikaci navíc přináší Dbalého reakce na soudní záměr nechat ho vyšetřit; proti usnesení senátu soudkyně Silvie Slepičkové podal v pondělí stížnost, která má odkladný účinek. O jeho nuceném umístění do ústavu tak bude rozhodovat ještě pražský vrchní soud.

Tři svazky

Dbalý by se měl zpovídat hned ze tří problematických záležitostí. Při zadávání nákupu gama nože a zakázky na digitalizaci chorobopisů získal podle obžaloby na úplatcích přes 27 milionů korun. Svou vinu u soudu popřel, státní zástupce podle něj „bezostyšně lže“. Bývalý ředitel kritizuje mimo jiné to, že obžaloba vychází z poznámek v jeho deníku, který označil za fiktivní umělecké dílo o životě v lékařském prostředí.

U pražského městského soudu je také další obžaloba na Dbalého, která se týká mimo jiné poradenských tendrů nemocnice. Hlavní líčení zatím nemohlo začít, rovněž kvůli zdravotnímu stavu obžalovaného.

Policie nedávno ukončila vyšetřování třetí kauzy Nemocnice Na Homolce, která zahrnuje údajnou korupci v souvislosti s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie a s dalšími tendry. Obviněný Dbalý byl kvůli urychlení věci vyloučen k samostatnému řízení, s čímž nesouhlasí.