S kým má jít ANO do vlády? Babiš nechce SPD a komunisty, Šlechtová odmítá lidovce, Brabcovi se nezdají Piráti

Vítěz sněmovních voleb, hnutí ANO, bude o nové vládě jednat se všemi stranami. Po oznámení konečných výsledků to řekl šéf hnutí Andrej Babiš. On i další členové vedení ANO však dodávají, že s některými partajemi si spolupráci stejně neumějí představit. S kterými? Na tom se ani uvnitř hnutí neshodují.

„Po zkušenosti z vlády si dokážu představit znovu koalici se sociální demokracií. Všimněte si, že nezmiňuji KDU-ČSL, ty už já ve vládě nechci,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která do volebního štábu ANO přišla mezi novináře jako první, ještě před uzavřením volebních místností. Dodala, že jde pouze o její názor. Později připustila i spolupráci s ODS, hlasy sociálních demokratů by totiž ANO k většině ve sněmovně nestačily.

Odmítla však spekulace, že by se mohla stát premiérkou v případě, pokud by potenciální koaliční partneři nechtěli do vlády s ANO kvůli Andreji Babišovi. „Zaznamenala jsem tyto náznaky pouze v médiích, nikdo se mě na nic neptal, nikdo se mnou nehovořil,“ poznamenala s tím, že jediným kandidátem na premiéra je Babiš.

Výhrady k lidovcům má také ministr dopravy Dan Ťok. „V politice existuje to ‚nikdy neříkej nikdy'. Ale faktem je, že s KDU se nevládlo úplně jednoduše. Mnohdy slova, která slibovali, nakonec nesplnili. A vždycky jsme se mohli spolehnout na jejich zcela jednoznačné ‚možná',“ rýpl si do strany, s níž stále ještě sedí ve vládě.

Dodal, že nová vláda by podle něj měla být především stabilní. „To znamená, aby v koalici bylo co nejméně subjektů, protože koalice s mnoha subjekty jsou velmi nestabilní,“ uvedl.

Naopak první místopředseda ANO a šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek by rád znovu viděl spolupráci s nynějšími koaličními stranami, tedy ČSSD a KDU-ČSL. „Ta (dosavadní) vláda byla koaliční, našla poměrně velký programový průnik a spoustu věcí se podařilo prosadit. A nebylo to jen díky nám, ale i díky lidovcům a sociální demokracii,“ připustil.

„Ale pan premiér výsledky společné práce tím, že pana Babiše vyhodil z vlády, celé dehonestoval a teď se jim to vrací,“ poznamenal k výsledku voleb. Podporuje ale názor, že by ANO mělo jednat se všemi stranami, které se dostaly do sněmovny.

Ministr financí Ivan Pilný, který ale do sněmovny nekandidoval, by dával přednost koalici s ODS. Velkou šanci naopak nedává spolupráci s Okamurovým SPD. „Bude trvat, než se naučí politickou práci, a je také velké nebezpečí, že se jeho hnutí zase rozpadne jako Úsvit. Takže je to riziko,“ řekl. Pilný odmítá také referendum o vystoupení z EU, které je jedním z hlavních bodů Okamurova programu.

Podobně mluví i ministr obrany Martin Stropnický. Podle něj je taktikou SPD „politika strachu, nenávisti a přehnaných emocí“, a vláda s tímto hnutím je proto pro ANO naprosto nepřijatelná.

Brabec: Heslo „Pusťte nás na ně“ není moc konstruktivní

Podle místopředsedy ANO a ministra životního prostředí Richarda Brabce není představitelná koalice s KSČM a SPD především kvůli „zásadnímu neprůniku volebních programů“ v některých důležitých otázkách, například členství v NATO a EU. „To jsou věci, kde bychom určitě nenašli společnou notu,“ předpokládá. Podle něj by žádná ze stran nechtěla v této otázce ustoupit.

Jako možnou, i když s velkými otazníky, vidí spolupráci s Piráty. „Piráti se výrazně vymezují vůči hnutí ANO, mají nějaké podmínky vůči Andreji Babišovi. Příkopy byly před volbami vyhrabány poměrně hluboko a já doufám, že je půjde zasypat. Protože si umím představit, že ty programy naopak jsou kompatibilní a bude to spíš na tom, jestli se snesou lidi,“ podotkl Brabec.

Piráti měli jako hlavní slogan kampaně „Pusťte nás na ně“. Brabec věří, že po volbách budou konstruktivnější
Zdroj: ČTK

„Jestliže někdo říká ‚Pusťte nás na ně' (předvolební heslo Pirátů – pozn. red.), tak je to samozřejmě z hlediska kontroly dobrá rétorika, ale už to není dobrá rétorika z pohledu konstruktivní vlády,“ řekl.

Podle něj ale bude záležet také na tom, jaké lidi Piráti či SPD do sněmovny vlastně přivedli. „Většina z nás zná pouze lídry a možná dva tři lidi okolo, ale pak je tam jakási anonymní skupina dalších lidí. A uvidíme, jak oni vůbec budou schopni některé věci konstruktivně dělat. To není o tom, abychom po sobě stříleli od prvního dne, to by nikdy nemohlo fungovat,“ míní Brabec.

Richard Brabec před volebním štábem hnutí ANO v Praze
Zdroj: ČTK

I on se přiklání k variantě, že si ANO vyslechne představy všech sněmovních stran. „Kdo bude první, to nevím. Ani si nemyslím, že by ten první musel být ten nejdůležitější. Myslím, že by bylo dobré se bavit se všemi. Schůzky možná nakonec proběhnou třeba úplně se všemi, byť něco vylučujeme, ale bylo by dobré si poslechnout plány partnerů,“ řekl.

Přesto ale vylučuje, že by ANO o vládě jednalo s Tomiem Okamurou. „Ale určitě bych si poslechl, zda rétorika, kterou měl dramaticky protievropskou a opravdu xenofobní, platí i po volbách. Ale stále platí, že z pohledu potenciálních koaličních partnerů si SPD a KSČM opravdu neumím představit,“ dodal Brabec. Podle něj je vyloučeno i to, že by tyto strany vládu ANO pouze tolerovaly.

Spolupráce třeba s ODS by podle něj mohla ztroskotat zase na jiné otázce. „Pokud první podmínka a první, co uslyšíme při jednání, bude – ano, my vás podpoříme, ale bez Andreje Babiše – tak si takovou dohodu neumím představit,“ upozornil Richard Brabec.