Je sečteno. ANO jednoznačně vyhrálo volby. Babiš nabídl jednání všem stranám

Volby do sněmovny vyhrálo hnutí ANO Andreje Babiše. ODS skončila druhá následovaná Piráty. Celkem se do sněmovny dostalo devět stran a hnutí. Propad zažila ČSSD, která nedosáhla ani na osm procent hlasů. V předchozích volbách přitom měla přes dvacet procent. První už vyvodil důsledky z výsledků voleb lídr Zelených Matěj Stropnický, který rezignoval na funkci předsedy.

On-line přenos
ON-LINE: Volby 2017
23:30
Česká televize

ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

22:41

„To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

ANO je jednoznačným vítězem letošních voleb do Poslanecké sněmovny. Hnutí vyhrálo ve všech krajích. Druhá skončila ODS s osmnáctiprocentním odstupem, což je nejvyšší rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami v historii sněmovny. Na třetí místo dosáhli Piráti, kteří dosud neměli v dolní komoře zastoupení.

Výrazně zabodovalo také hnutí SPD Tomia Okamury, naopak pro dosud nejsilnější vládní stranu ČSSD jsou výsledky debaklem. Pohoršili si také komunisté a lidovci. Pětiprocentní hranici nutnou pro zisk poslaneckých křesel těsně překonali ještě TOP 09 a Starostové a nezávislí (STAN).

Babiš nabídl jednání lídrům všech stran

Předseda ANO Andrej Babiš nabídl jednání o spolupráci lídrům všech stran, které se dostaly do sněmovny. Doufá, že ho prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády. Chce, aby nový kabinet vznikl co nejrychleji: „Doufejme, že s námi budou chtít jednat. Uděláme maximum pro to, abychom sestavili vládu, která bude jeden tým.“

Koaliční jednání povedou za ANO členové předsednictva Radek Vondráček, Richard Brabec, Petr Vokřál, Jaroslav Faltýnek a předseda Babiš. První schůzky se budou konat v neděli.

Volební výsledek ANO, které získalo 29,6 procenta hlasů, Babiše podle jeho slov překvapil. Vítězství ve všech krajích označil za neuvěřitelné. Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka umožní výsledek voleb realizovat to, co hnutí slíbilo voličům: „Je dobře, že lidé neuvěřili různým kauzám a dali hlas někomu, kdo chce řídit stát efektivně v jejich prospěch.“ 

Babiš zároveň odmítl, že by ANO bylo ohrožením pro demokracii: „Jsme demokratické hnutí. Nikdy jsem nezasahoval do kandidátek, neškrtal jsem. Jsme proevropsky orientovaní. Nevím, proč někdo říká, že chceme dělat ústavní změny.“

Předseda ODS Petr Fiala ale zopakoval, že občanští demokraté do vlády s ANO nepůjdou. Výsledky voleb podle něj znamenají, že Česko čeká velký boj o hodnoty. Připomněl, že před čtyřmi lety nastal kolaps pravicové politiky. „V roce 2013 chtěli mnozí vidět ODS mrtvou a představovali si, že právě oni ji nahradí. Byl to omyl,“ řekl na tiskové konferenci.

Strana je podle Fialy rozhodnutá, že konzervativně-liberální politiku postaví v Česku znovu na nohy. „Leckdo tu nasliboval všechno možné a nebude to moci splnit. Budeme na pozoru, aby na Česko všichni tito lidé jejich slovníkem neklekli,“ dodal. 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš vylučuje jednání s SPD a KSČM. Kvůli stíhání Andreje Babiše nebude strana spolupracovat ani s ANO. „Nejsme naivní ani alibističtí. Odklizení těchto dvou pánů mimo ANO a v podstatě převzetí třeba panem Stropnickým není řešení,“ řekl Bartoš na tiskové konferenci. Piráti jsou podle něj připraveni na opozici. „Ukazujeme to i v Praze. I opoziční pozice s deseti procenty bude velmi silná,“ dodal.

ČSSD počítá i s odchodem do opozice

Pro ČSSD je výsledek voleb zklamáním. Premiéra Bohuslava Sobotku znepokojuje i vzestup extremistických stran. „Sociální demokracie utrpěla volební políček,“ komentoval výsledky místopředseda Milan Chovanec. Označil za chybu, že strana po čtyřech letech ve vládě nedokázala prodat, co prosadila.

„Chybu hledáme především u sebe,“ uvedl Chovanec s tím, že na jaře ČSSD svolá mimořádný sjezd, kde chce zahájit restart. Do té doby asi zůstane v čele současné vedení. Krajští lídři strany považují výsledek ČSSD za katastrofu, debakl a šok. Většina z nich ale také nechce okamžitou rezignaci vedení, změnu čekají na sjezdu.

Jednání o vládě sociální demokracie podmiňuje programovým průnikem. Podle Chovance si neumí představit ani spolupráci s obviněnými politiky. 

SPD by podle svého předsedy Tomia Okamury ráda prosadila svůj program na vládní úrovni. „Pouze zde ho dokážeme prosadit v plné míře,“ řekl na tiskové konferenci. Hnutí ale bude jednat o spolupráci s každým, kdo přijme jeho program.

Za klíčové body Okamura označil zákon o referendu včetně referenda o vystoupení z Evropské unie nebo nulovou toleranci migrace v rámci současné migrační vlny. 

Komunisté i nadále považují koalici s hnutím ANO za téměř vyloučenou, protože programy obou stran jsou příliš rozdílné. Na povolební tiskové konferenci to uvedl předseda strany Vojtěch Filip. 

Důsledky volebního neúspěchu komunisté vyvodí v dalších dnech a týdnech. „Je zřejmé, že KSČM v těchto volbách neuspěla tak, jak jsme si přáli. Nálady ve společnosti vytěžily jiné subjekty,“ uvedl Filip. Dodal, že v pondělí zasednou krajské a okresní výbory, které mohou navrhovat případné personální změny. „Nechceme se unáhlit, ale také to nechceme přejít,“ dodal předseda.

KDU-ČSL: S obviněnými lidmi ve vládě nebudeme

Lidovci podle svého předsedy Pavla Bělobrádka s výsledky voleb spokojení nejsou: „Nyní je na tahu hnutí ANO jako vítěz voleb. Uvidíme, jestli budeme osloveni.“ KDU-ČSL je podle Bělobrádka připravená s ANO jednat. Nebude se ale podílet na vládě, kde jsou obvinění nebo trestně stíhaní lidé. „Stejně tak je pro nás velmi důležitá programová shoda,“ dodal. 

„Veřejnost se rozhodla, že strany dvou agentů státní bezpečnosti a jednoho extremisty mají téměř ústavní většinu v Poslanecké sněmovně. O to větší je povinnost pro nás demokraty se s tím nesmířit. Bojovat s tím a trpělivě přesvědčovat veřejnost, že je to cesta do pekel,“ komentoval výsledky voleb předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Za TOP 09 se do sněmovny dostal i Dominik Feri, který se ve věku 21 let stane nejmladším poslancem v historii České republiky. Původně figuroval na posledním místě pražské kandidátky, ale díky preferenčním hlasům se dostal na druhé místo za Karla Schwarzenberga.

TOP 09 čeká v listopadu volební sněm. „Zda na něm budu, nebo nebudu kandidovat, je mé rozhodnutí, které v úterý sdělím předsednictvu strany. Velký vliv na to bude mít i volební výsledek,“ řekl České televizi Kalousek.

Starostové počítají s tím, že budou v opozici. Šéf strany Petr Gazdík potvrdil, že nepůjdou do koalice s ANO. Podle volebního lídra Jana Farského budou přicházet s racionálními řešeními a kontrolovat vládu. Ocenil, že po rozpadu chystané volební koalice s KDU-ČSL se Starostům povedlo rychle připravit kampaň. „Sněmovna je skvělý bonus, který, doufám, zúročíme,“ dodal. Do politiky chce přinášet snahu o konsenzus, racionální a chytrá řešení.  

K urnám přišlo 60 procent voličů

Voleb se zúčastnilo 60,8 procenta oprávněných voličů, v minulých sněmovních volbách to bylo 59,48 procenta. Tehdy vyhrála předčasné volby ČSSD se ziskem 20,45 procenta hlasů. ANO skončilo druhé se ziskem 18,65 procenta. 

Třetí místo obsadila KSČM s 14,91 procenta hlasů. Čtvrté místo patřilo TOP 09, kterou volilo 11,99 procenta lidí. ODS na pátém místě dalo hlas 7,72 procenta voličů. Úsvit získal 6,88 procenta hlasů a do sněmovny se vrátila KDU-ČSL díky 6,78 procenta hlasů. Volební účast v roce 2013 dosáhla 59,48 procenta, byla druhá nejnižší od roku 1989.