Matěj Stropnický končí v čele Zelených

Předseda Zelených Matěj Stropnický v reakci na volební výsledek okamžitě odstoupil z čela strany. Zelení ve volbách do sněmovny podle předběžných výsledků nezískali ani 1,5 % hlasů. Nové vedení si zvolí v lednu, kdy uspořádají sjezd. Stropnický chce ve straně pokračovat dál jako běžný člen.

„Výsledky nejsou dobré, co k tomu říct,“ uvedl Stropnický. V tu chvíli doufal alespoň v dosažení důležité hranice 1,5 procenta, aby strana mohla díky příspěvkům státu dále pracovat. Jenže zisk Zelených je i pod touto hranicí, za kampaň před sněmovními volbami tak od státu nedostane nic.  Jinak by dostala 100 korun za každý obdržený hlas, což by vyneslo zhruba sedm až osm milionů korun.  

Zelení podle Stropnického zůstávají v Senátu, jehož vliv stoupne ve chvíli, kdy se vlády ujme ANO. „Senát bude důležitou pojistkou,“ konstatoval.

Ve straně chce pracovat i nadále jako normální člen. „Budu se bavit se straníky o tom, kam bude strana směřovat, je to strana mého srdce,“ uvedl. Za chybu Stropnický označil to, že Zelení byli v kampani málo slyšet. „Nebyli jsme dost úderní, dost jednoznační, nedostatečně apelativní,“ hodnotil poslední měsíce a týdny.

Zelení podle něj také říkali celou řadu věcí, na které česká společnost není zvyklá a o kterých ani slyšet nechce. Do debaty, podle něj dobře, vnesli klimatickou změnu, téma globalizace a otevřenou podporu EU. 

Podle koordinátora kontaktní kampaně Víta Masareho strana letošní kampaň pojala poctivě a na rozdíl od jiných se zaměřila na pozitivní program. Problémem podle něj mohlo být to, že Zelení krátce před volbami vedli vnitrostranickou diskusi o směřování, která mohla vyvolat dojem rozhádanosti. 

Matěj Stropnický vstoupil do Strany zelených v 19 letech. V letech 2007–2008 byl místopředsedou Republikové rady zelených. Od roku 2010 je členem předsednictva strany a v letech 2012–2014 byl místopředsedou strany. Předsedou zelených pak byl zvolen v lednu 2016.

Od roku 2010 je členem zastupitelstva Prahy 3 a od předloňských komunálních voleb i pražským zastupitelem za Trojkoalici. Po volbách se stal i náměstkem primátorky Adriany Krnáčové (ANO), v říjnu 2015 byl ale z funkce odvolán.

Matěj Stropnický
Zdroj: ČT24