Sněmovna požádala vládu, aby zrušila platnost memoranda o lithiu

Sněmovna v pondělí večer požádala vládu, aby zrušila platnost memoranda o lithiu, které podepsal s australskou těžařskou firmou European Metals Holdings krátce před parlamentními volbami ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Končící dolní komora také uvedla, že lithium by měl v Česku těžit státní podnik. Usnesení sněmovny jsou pro vládu pouze doporučující.

Poslanci podpořili dva ze čtyř návrhů, které předložili poslanci KSČM, a návrh hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. „Chránit naše domácí surovinové bohatství je důležitá a strategická věc a nedošlo by k takové debatě, kdyby vláda aktivně komunikovala a měla jasnou představu o tom, jak s takovým bohatstvím zacházet,“ dodává místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Pro jiná navrhovaná usnesení, mezi nimi vládní KDU-ČSL a opoziční TOP 09, se ve sněmovně potřebná většina nenašla.

Dolní komora požádala vládu, aby „memorandum vzhledem ke zřejmé neurčitosti jeho předmětu prohlásila za nulitní“. Komunisté ještě prosadili text, kterým sněmovna říká, že memorandum je nezávazné a nemůže mít vliv na případné arbitráže podle dohod o ochraně investic.

Okamurovo hnutí uspělo s návrhem o těžbě lithia prostřednictvím státního podniku, přičemž zisk by měl být příjmem státního rozpočtu. „V případě dalšího využití lithia je nutné podpořit projekty zajišťující jeho zpracování na území České republiky podnikatelskými subjekty se sídlem na území České republiky,“ stojí dál ve schváleném usnesení.

Co očekávat od schůze čtyři dny před volbami? Očekával jsem více racionálních argumentů. Toto téma je vysoce odborné a diskutovat by se mělo o faktech. Věc jsem od podpisu memoranda komunikoval jasně, srozumitelně.
Jiří Havlíček
ministr průmyslu a obchodu

Střet mezi ANO a ČSSD

Sněmovní debata kolem lithia se nesla zejména v duchu konfliktu mezi vládními ČSSD a hnutím ANO. Ministr průmyslu Jiří Havlíček i premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) v debatě označili kauzu za vykonstruovaný útok ze strany Andreje Babiše, který má zakrýt jeho kauzy. 

„Jedná se o sprostý útok na mne, na mnou řízený resort a sociální demokracii ze strany pana Babiše, jeho hnutí a komunistů,“ řekl na mimořádné schůzi sněmovny ministr Jiří Havlíček.

Předseda ANO Andrej Babiš prohlásil, že lithium je další kšeft sociální demokracie. Babiš kvůli tomu ČSSD obvinil z „krádeže za bílého dne“. Ministři za ANO už zrušení platnosti memoranda ve vládě minulý týden prosazovali, ale neuspěli. Sociální demokraté naopak tvrdí, že memorandum posiluje pozici státu. 

Události: Poslanci se mimořádně sešli kvůli těžbě lithia (zdroj: ČT24)

„Jediným a skutečným cílem této uměle vytvořené kauzy je skandalizovat mne, sociální demokracii, a odvrátit tak pozornost od skutečných problémů pana Babiše, ať už jde o jeho kauzu Čapí hnízdo, ve které je trestně stíhán pro podezření ze spáchání dotačního podvodu, nebo rozhodování ústavního soudu na Slovensku, který rozhodoval o tom, jestli byl pan Babiš spolupracovníkem StB,“ míní Havlíček.

Podepsaný dokument podle něj žádnou ze stran k ničemu nezavazuje. „Trvám na tom, že memorandum není smlouva ani dohoda. Z uzavřeného memoranda nevyplývají žádná práva, žádné závazky ani povinnosti. Memorandum obsahuje pouze proklamace a úmysly svých účastníků, obsahuje nezávazné formulace. Naproti tomu neobsahuje typické znaky smlouvy,“ vysvětloval ministr průmyslu.

  • Cílem memoranda je podpora a usnadnění budoucí spolupráce v oblasti průzkumu a těžby lithia, při jeho průzkumu i zpracování. Memorandum je tedy deklarací spolupráce.
  • Vůbec nejdiskutovanější je úvodní část memoranda. Ještě před tím, než je napsáno, na čem se strany dohodly, se píše, že strany berou na vědomí dohodu mezi Českem a Austrálií o podpoře a ochraně investic.
  • Podle vyučujících právnických fakult, které Česká televize oslovila a kteří se specializují na obchodní nebo mezinárodní právo, tento dokument není pro Česko právně závazný.

Sobotka: Babiše lithium čtyři roky nezajímalo

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) připomíná debata o lithiu scénář filmu Vrtěti psem a je snahou o odvádění pozornosti nejen od Babišových kauz, ale také od role ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

„Hlavní roli ve stanovování průzkumného území pro průzkum lithia pro soukromou firmu hraje už sedm let ministerstvo životního prostředí. Možná vás to překvapí, ale je to tak. Nikoli ministerstvo průmyslu, a už vůbec ministr Havlíček, který je tam několik málo měsíců. Na ministerstvu životního prostředí Jiří Havlíček nikdy neseděl. Poslední čtyři roky tam sedí ministr z ANO pan Richard Brabec,“ uvedl Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vystoupil na schůzi sněmovny kvůli memorandu o těžbě lithia
Zdroj: ČTK

„Babiš se začal teď najednou zajímat o lithium. Za celé čtyři roky jsem si nevšiml žádného mediálního výstupu, že by poslanec Babiš, nebo tehdy jako ministr financí a místopředseda vlády, tohle téma na jednání vlády otevřel nebo že by snad kritizoval pana ministra životního prostředí Brabce za ta rozhodnutí, která vydalo MŽP. Nikdo jiný se kritizovat nedal, protože nikdo jiný v té věci nerozhodoval,“ řekl premiér.

Podle něj „drtivá většina právních autorit“ tvrdí, že memorandum závazné není. „Správní rozhodnutí učiněná na půdě ministerstva životního prostředí ovšem s ohledem na formulaci zákona závazné jsou. Čili pokud někdo v kauze lithium zavázal Českou republiku, tak to bylo ministerstvo životního prostředí, v žádném případě podpis memoranda na úrovni ministerstva průmyslu,“ dodal Sobotka.

Babiš: Na mé otázky Havlíček neodpověděl

„Já jsem se jenom zeptal dopisem pana Havlíčka, proč to (memorandum) podepsal. Tak nevím, o čem se tu bavíme. Pokud někdo mluví o tom, že je to záležitost vlády… Ne, to je další kšeft ČSSD. Já jsem položil 16 otázek. Pan Havlíček místo aby mi odepsal, tak na vládě říkal ministru Brabcovi, že se to týká jeho. A já nechápu, v čem se to týká pana Brabce,“ reagoval odpoledne před poslanci předseda hnutí ANO Babiš.

„Základní otázka je, proč pan Havlíček podepsal memorandum – a já jsem na to nedostal odpověď. Já to nechápu, proč podepsal memorandum právě s touhle firmou. A co vlastně ČR má společného s touhle firmou. Vždyť licenci na průzkum má firma Geomet, stejně jako další čtyři české firmy,“ uvedl Babiš. Firma European Metals Holdings podle něj nikdy lithium netěžila, často mění majitele, má neprůhlednou strukturu a vykázala ztrátu několika milionů dolarů, tvrdí. Premiéra nařkl z toho, že za svého politického působení způsobil miliardové škody. 

Pelikán varuje před rizikem arbitráže

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) upozornil na možné riziko arbitráže, pokud by s australskou společností resort průmyslu finální smlouvu nakonec neuzavřel. „Tohle memorandum je velice dobře využitelné v mezinárodní arbitráži, kdybychom se do budoucna rozhodli provést nějakou změnu surovinové politiky nebo podmínek, za kterých tady lze, nebo nelze těžit. A to je ten důvod, proč se ozýváme.“

„Ve prospěch ČR – pokud jde o protistranu, o tu podivnou soukromou společnost – žádné konkrétní závazky skutečně nejsou, tzn. ministr nám jako ČR podpisem tohoto dokumentu nepřinesl vůbec nic. Ovšem na druhou stranu je to trochu jinak. Protože je tam poměrně nápadně odkaz na mezinárodní dohodu o ochraně investic s Austrálií a pak je tam napsáno, že máme všichni společnou vůli těžit a dokonce že také máme společnou vůli, aby se získala všechna povolení,“ řekl Pelikán. 

Komunisté, z jejichž popudu se schůze konala, označili obhajobu ministra průmyslu Havlíčka za balamucení. „Pane ministře Havlíčku, přestaňte, nebo si vás okamžitě přestanu vážit. Zatím tady obhajujete projekt, který, promiňte mi, k obhajování není ani pro studenta střední školy,“ uvedl v debatě předseda komunistické strany Vojtěch Filip.

Události, komentáře: Sněmovní spor o lithium (zdroj: ČT24)

TOP 09: Selhal Brabec, ale i Havlíček

Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska ministr Havlíček memorandum pár týdnů před volbami podepisovat neměl. Podle něj ale selhala celá vláda. „Selhala v obraně ekonomických zájmů ČR v rámci surovinové politiky. To jsme si nevymysleli, to vy říkáte sami. Jedno ministerstvo obviňuje druhé, které selhalo víc a které za to může. Jeden předseda vládní strany obviňuje druhého předsedu vládní strany a zpátky. Pro nás selhala vláda jako celek.“

Michal Kučera (TOP 09) souhlasí s názorem, že debata je snahou odvést pozornost – podle něj ale od hlavního tématu voleb, za který považuje zachování demokracie a prozápadního směřování Česka. „Vzájemné obviňování mezi ministerstvy průmyslu a obchodu a životního prostředí ,kdo za to může‘ je učebnicovým příkladem neschopnosti této vlády spravovat tuto zem,“ řekl Kučera. 

Občanští demokraté označili mimořádné jednání poslanců za neobvyklý předvolební mítink. „Sociální demokraté tady předvádějí logický rozpor. Na jedné straně říkají – my jsme tímto memorandem zajistili, že se vytěžená ruda zpracuje v ČR. Ale současně druhou větou říkají – toto memorandum je nezávazné. Podle mě platí buď jedno, nebo druhé. Obojí dohromady nemůže platit,“ míní Zbyněk Stanjura (ODS).

„Rád bych pogratuloval hnutí ANO k tomu, že se po několika letech těmi svými pletichami zařadili mezi takzvané standardní politické strany, na které útočili. Protože nepředvedli nic jiného, než za co kritizovali své okolí,“ prohlásil Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Nerostné bohatství je majetkem státu, naší země, českých občanů, a tak by to mělo zůstat. Osobně si myslím, že podepsání memoranda pár dní před volbami je nešťastné a mělo se to řešit až v té další sněmovně, měla to řešit další vláda. Otázka je, jaká je právní forma a jestli by mohlo dojít ke zrušení tohoto memoranda. Protože si myslím, že tím by se věc vyřešila,“ prohlásil poslanec Marek Černoch (Úsvit). 

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura soudí, že právo na kov získala malá skupina spekulantů a odpovědnost nese celá vláda sociální demokracie, ANO a KDU-ČSL. Stát ovšem podle něj ztratil možnost o lithiu rozhodovat už za kabinetu ODS a TOP 09. „Máslo na hlavě má všech pět těchto stran,“ řekl Okamura.

Svolání schůze podnítila opoziční KSČM. Memorandum řešila minulou středu i vláda. Ministři za ANO neprosadili zrušení jeho platnosti.

Poslanci se v pondělí kvůli rekonstrukci hlavního sálu museli spokojit s prostorem, v němž obvykle zasedá klub ČSSD a konají se v něm větší semináře nebo veřejná slyšení. Chybí v něm například elektronické hlasovací zařízení, hlasy proto sčítalo 12 skrutátorek.

  • Parlamentní jednání bezprostředně před volbami zákony nezakazují. V roce 2010 se poslanci sešli dokonce den před volbami. Schválili tehdy vydání povodňových dluhopisů za tři miliardy korun a přehlasovali prezidentovo veto novely, která zvýšila podíl biosložek v benzinu a v naftě. 
  • V roce 2002 poslanci posuzovali pár hodin před otevřením volebních místností návrh na nákup stíhaček Gripen. 
  • Den před volbami jednala sněmovna i v roce 1998, kdy projednávala například prezidentem vrácenou novelu zákona o loteriích.