Telička ukončil spolupráci s ANO

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička ukončil spolupráci s hnutím ANO, za které byl do vrcholné unijní instituce zvolen. Informuje o tom server E15.cz s odvoláním na předsedu ANO Andreje Babiše. S ním měl Telička už dříve neshody, v minulosti se vzdal pozice experta na zahraniční politiku a nepodílel se ani na současné předvolební kampani.

„Byla to jeho iniciativa. S panem Teličkou jsme se názorově nepotkali,“ cituje web E15 šéfa hnutí ANO. Europoslanec Babišovu informaci potvrdil, současně ale uvedl, že zpráva o názorovém rozchodu měla podle původní dohody vyjít až po volbách. „Nechtěl jsem vstupovat do předvolební kampaně, která v tuto chvíli má dost nekulturní parametry,“ uvedl s tím, že po říjnovém hlasování je připravený rozchod s ANO vysvětlit podrobněji.

  • Pavel Telička se narodil v roce 1965 ve Washingtonu v rodině diplomata, v dětství žil několik let také v Argentině a Británii.
  • Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Po vysoké škole začal pracovat na ministerstvu zahraničí, brzy se zaměřil na problematiku EU. V roce 1990 se stal členem delegace pro jednání o přidružení.
  • Od ledna 1998 byl pět let náměstkem ministra zahraničí (od října 1999 prvním náměstkem a státním tajemníkem pro evropské záležitosti); v letech 2003 až 2004 byl velvyslancem ČR při EU a od května do listopadu 2004 působil jako eurokomisař.
  • Od prosince 2004 byl deset let společníkem poradenské firmy Bxl-Consulting, působil i v představenstvu těžařské společnosti New World Resources (majitel OKD).
  • V květnu 2014 se stal poslancem Evropského parlamentu za hnutí ANO.
  • V lednu 2017 byl zvolen jedním ze 14 místopředsedů Evropského parlamentu.
  • Před listopadem 1989 byl dva roky členem KSČ.

Tečka za kritikou

Ukončení spolupráce mezi někdejším diplomatem a Babišovou formací nicméně není překvapivé. Nestraník Telička se už v květnu vzdal pozice experta ANO pro zahraniční politiku. Kritizoval mimo jiné skutečnost, že nedostal žádnou zpětnou vazbu ke svým příspěvkům do zahraničněpolitického programu ANO, ani to, zda vůbec byly do programu hnutí začleněny. Letos v srpnu novinářům řekl, že nemá informace o směřování ANO v evropské politice.

Vedle toho je místopředseda Evropského parlamentu k politické linii hnutí a jejího předsedy konstantně kritický. Už dříve avizoval, že by dal ANO vale, pokud by po volbách spolupracovalo s hnutím Svoboda a přímá demokracie, v době koaliční krize kvůli korunovým dluhopisům stranického šéfa vyzýval k tomu, aby opustil ministerstvo financí. V návaznosti na odposlechy zveřejňované skupinou Šuman, podle nichž měl Babiš zasahovat do obsahu svých médií, označil Telička podobné ovlivňování za nepřípustné.

S Babišem se neshodne ani na otázce eura. Zatímco Babiš zavedení jednotné evropské měny odmítá a označuje ji za neúspěšný projekt, Telička je dlouhodobý stoupenec eura. V srpnu navíc kritizoval české politiky, že se nedostatečně zasazují o evropskou tematiku. Vadí mu zejména to, že česká reprezentace Unii často kritizuje, ale nepřichází s alternativními návrhy řešení.