ČT točí dvoudílný film Metanol. Roli si střihne i reportér Josef Kvasnička

Události: ČT natáčí dvoudílný film Metanol (zdroj: ČT24)

Na Zlínsku ožívá metanolová kauza. Tentokrát ale jen pro účely nově vznikajícího filmu České televize. Ten ve dvou dílech odhalí osudy pachatelů, obětí i vyšetřovatelů největšího případu české kriminalistiky. Přesně před pěti lety alkohol zabil pět desítek lidí a další stovce zničil zdraví.

Příběh se odehrává mimo jiné v areálu skladů, ve kterých policie objevila smrtící metanol. „Uvědomuji si, jak dobrou práci tenkrát udělali policisté. Někteří jsou i na natáčení, takže už jsme se i seznámili a ptám se na detaily,“ uvedl představitel hlavního vyšetřovatele Martin Finger. 

Akci, při které policie odhalila miliardový byznys s nezdaněným alkoholem a dopadla jeho hlavního organizátora, pozorně sledoval státní zástupce. Při natáčení pomáhal jako poradce.

„Došlo k zadržení podezřelého v kotelně, kde se schovával v hoblinách. Našel ho pes, on vybíhal ven na nás. Byla to poměrně dramatická situace,“ uvedl státní zástupce a odborný poradce filmu Roman Kafka.

„Inspirujeme se jak psychologií postav, tak tím, co se stalo a snažíme se být věrní tak, abychom byli autentičtí,“ říká režisérka Tereza Kopáčová. Napomůže tomu i jedna z vedlejších postav. Reportér České televize, který ve filmu hraje sám sebe.

„Být u odhalování případu, který prakticky rozvrátil v tu chvíli celou republiku, poškodil obrovské množství lidí, to je věc, na kterou se nezapomíná,“ řekl reportér ČT Josef Kvasnička. Natáčení potrvá ještě měsíc. Na obrazovky se dvoudílné drama Metanol dostane zřejmě na jaře příštího roku.