Volební spolupráci se Zemanem neplánuji, říká Babiš

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš neplánuje volební spolupráci s prezidentem Milošem Zemanem, který se bude počátkem příštího roku ucházet o znovuzvolení do čela státu. Prohlásil to po společném jednání na Pražském hradě. S prezidentem mluvil o svém dřívějším působení v čele státní kasy i o kauze financování farmy Čapí hnízdo.

„Prezidenta jsem o této kauze informoval. Jsem přesvědčen, že je to účelová kauza, která má ovlivnit sněmovní volby, žádost policie obsahuje nepravdy,“ řekl Babiš před novináři a zopakoval i své dřívější vyjádření, že se ničím neprovinil.

Policie chce Babiše a prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Oba poslanci tvrdí, že žádný trestný čin nespáchali.

Babiš: Sestavením vlády prezident pověří vítěze voleb

Policie požádala o vydání Babiše s Faltýnkem v polovině srpna, sněmovna tak učinila minulý týden. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček bezprostředně na policejní žádost reagoval vyjádřením, že prezident jmenuje premiérem vítěze voleb. Babišovo ANO přitom dlouhodobě vede v průzkumech.

Při návštěvě Moravskoslezského kraje Zeman 7. září na dotaz novinářů, zda by jmenoval premiérem trestně stíhaného člověka, řekl, že Martin Půta se stal znovu hejtmanem Libereckého kraje i přes své trestní stíhání. „A proč máme diskriminovat premiéra, a ne hejtmana?“

Svůj záměr pověřit sestavením vlády vítěze voleb podle Babiše prezident zopakoval i na aktuální schůzce. „Pan prezident řekl, že bude jmenovat vítěze voleb. I když jsme favorit, nikde není napsáno, že volby vyhrajeme,“ doplnil šéf hnutí ANO. Uvedl rovněž, že neplánuje volební spolupráci se Zemanem, který se v lednu bude ucházet o znovuzvolení.