Odvaha převzít odpovědnost. Starostové a nezávislí zahájili kampaň u vinohradu

Farský: Stát má lidem sloužit, ne překážet (zdroj: ČT24)

Ve Valticích na Břeclavsku u dozrávajícího vinohradu zahájili kampaň také Starostové a nezávislí (STAN) s heslem kampaně „odvaha převzít odpovědnost“. Kromě běžného marketingu sázejí také na aktivitu stovek komunálních politiků a registrovaných příznivců, kteří budou přesvědčovat lidi ve svém okolí, že Starostové jsou připravení převzít zodpovědnost.

„Zvolili jsme za symbol naší kampaně víno. Země, která oplývá vínem, má naději. Než ho vypěstujete, dá to hodně péče. To nejlepší z vína dostáváme pod tlakem, letošní volby jsou tlak a já věřím, že my lídři pod tímto tlakem ze sebe dostaneme co nejvíc,“ zahájil kampaň předseda Petr Gazdík.

Orientace na Evropu

Vinohrad Starostové pro zahájení kampaně vybrali také proto, že před rokem 1989 kopec nad Valticemi přetínaly dráty železné opony. Starostové se chtějí zasazovat o udržení západní orientace Česka, také proto se hlásí ve svém volebním programu k členství Česka v EU a NATO.

Zdůrazňují také občanské svobody, ale i občanskou zodpovědnost. „Lidé si nejlépe vládnou sami. Stát je tu jen jako servisní nástroj. Nemá překážet, ale sloužit,“ prohlásil celostátní volební lídr hnutí Jan Farský.

Oslabit centralizaci, posílit samosprávy

Cílem Starostů a nezávislých je prosazování efektivního, štíhlého státu a silné samosprávy. Některé kompetence by přesunuli na kraje a obce a zasazují se o decentralizaci rozhodování. Chtějí přesunout některé centrální úřady z Prahy do krajských měst.

V programu má hnutí také daňové zvýhodnění reinvestic a růst platů, aby se zmenšil odliv peněz na dividendách mezinárodních společností. Usilovat chce o dobudování páteřní sítě dálnic a urychlenou přípravu vysokorychlostní železnice i o snížení zatížení práce, aby zaměstnavatelé mohli vytvářet nová pracovní místa.

  • KSČM: 29. června 2017
  • SPD: 20. července 2017
  • ČSSD: 29. srpna 2017
  • ODS: 1. září 2017
  • STAN: 3. září 2017
  • ANO: 3. září 2017
  • TOP 09: 4. září 2017
  • KDU-ČSL: 5. září 2017

Starostové, kteří v minulosti spolupracovali s TOP 09, pro letošní sněmovní volby plánovali koalici s KDU-ČSL. Lidovci ale v červenci od dohody ustoupili kvůli obavám, že by koalice nepřekročila potřebnou hranici deseti procent. Starostové pak odmítli nabídku, aby pouze vstoupili na kandidátky KDU-ČSL. Rozhodli se usilovat o pět procent hlasů nutných pro vstup do sněmovny sami.