Na Hrad chce i šéf asociace bezpečnostního průmyslu Hynek, kandiduje za Realisty

Jiří Hynek, který vede Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu, chce kandidovat na prezidenta. Oznámila to strana Realisté. Její kandidát začne sbírat podpisy potřebné pro účast v lednových prezidentských volbách, ale pokusí se také zajistit si nominaci oslovením poslanců a senátorů.

Předseda Realistů Petr Robejšek považuje za hlavní téma prezidentských voleb obranu národa a posílení občanské hrdosti. Prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu proto považuje za vhodného kandidáta. „Jiří Hynek se nebude muset nic učit,“ míní.

Hynek sám pak zdůrazňuje národní zájem. „Chtěl bych být prezidentem hrdého a sebevědomého národa lidí, kteří se nebojí se vztyčenou hlavou říct svůj vlastní názor,“ uvedl. Za svoji výhodu považuje dlouholeté působení v bezpečnostním sektoru, odkud zná armádní prostředí.

Aby skutečně mohl kandidovat v prezidentských volbách, potřebuje ovšem Jiří Hynek nasbírat 50 tisíc podpisů nebo získat podporu zákonodárců. Podpisy začne sbírat v úterý. Dal najevo, že se pokusí získat i podporu v parlamentu. Potřeboval by ovšem mít na své straně alespoň deset senátorů nebo dvacet poslanců. Členy Realistů jsou pouze dva poslanci, kteří k nim přestoupili z Úsvitu.

Zájem kandidovat na úřad prezidenta již kromě stávající hlavy státu Miloše Zemana oznámili také textař Michal Horáček, vědec Jiří Drahoš, lékař a aktivista Marek Hilšer nebo někdejší šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Účast ve volbách zvažuje také teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera (ODS). Že nasbírali dostatek podpisů od občanů, zatím oznámili Zeman, Horáček a Drahoš.