Poslanec Lank přešel z Úsvitu k Robejškovým Realistům

Poslanec hnutí Úsvit Martin Lank opustil stranické řady a stal se členem politického uskupení Realisté vedeného politologem Petrem Robejškem. Změnu dresu vysvětluje tím, že nesouhlasí se zvažovanou fúzí Úsvitu a národovců; Realisty označuje za stranu, která je mu programově bližší.

„Už delší dobu ve mně sílí přesvědčení, že moje doposud mateřská strana, tedy Úsvit - Národní koalice, se ubírá poněkud jinou cestou, než po které já bych chtěl jít,“ řekl Lank. Kritizoval rozhodnutí Úsvitu nekandidovat v podzimních volbách a doporučení, aby se členové zařadili na kandidátky jiných subjektů.

„Poslední kapkou pro mě bylo zvažované spojení s dalšími takzvaně vlasteneckými stranami, a to včetně Národní demokracie, jejíž vedení nechvalně proslulo trestním stíháním a otevřeně antisemitskými postoji. Od toho já se osobně rozhodně a jasně distancuji,“ zdůvodnil svůj odchod od Úsvitu.

Předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš byl v lednu obžalován, za podněcování nenávisti, hanobení národa a popírání a schvalování genocidy mu hrozí až tři roky vězení. V obžalobě čelí mimo jiné tomu, že vyvracel existenci plynových komor v nacistických koncentračních táborech. Podle obžaloby také tvrdil, že Židé nadsazují počet židovských obětí usmrcených během druhé světové války.

Lank chce kandidovat na Vysočině

Lank prohlásil, že se po vystoupení z Úsvitu stal členem Realistů. Ti vznikli loni kolem politologa Petra Robejška, finančně je podporuje ze soukromých zdrojů i spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva. V programu kladou důraz na národní zájmy, když chtějí nadřadit českou ústavu mezinárodním smlouvám a zcela zakázat nelegální migraci do země.

„Realisté mají v základních bodech prakticky identický program, se kterým jsem šel do voleb i já,“ řekl. „Navíc to zcela evidentně není strana jednoho muže, s čímž mám osobně poměrně neblahou zkušenost,“ doplnil. Hnutí Úsvit kandidovalo v roce 2013 do voleb pod vedením Tomia Okamury, s nímž se ale strana rozešla. Okamura teď vede stranu Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Lank by za uskupení v nadcházejících volbách rád kandidoval do sněmovny na Vysočině, kde byl zvolen už v současném volebním období. O jeho přesné pozici na kandidátce musí Realisté ještě rozhodnout.

Podle Robejška ale bude pro stranu posilou – kvůli blízkosti názorů i proto, že se poslanec specializoval na bezpečnostní problematiku (seděl například v komisi prošetřující policejní reorganizaci). V současnosti se podpora Realistů pohybuje pod pětiprocentní hranicí, kterou je nutné překonat pro vstup do sněmovny.

Změnu zvažuje i Černoch

Lank není jediným sněmovním reprezentantem Úsvitu, který mění politické angažmá; už na začátku měsíce informoval server Echo24 o tom, že o změně barvy uvažuje i nejvýraznější tvář Úsvitu a stávající šéf jejich poslanců Marek Černoch. Ten jednal s místopředsedou hnutí ANO, že by do voleb nastoupil v Babišových barvách.

„Bavili jsme se o nějaké spolupráci, ale napřed chci, aby se vyřešila situace v Úsvitu, a od toho se pak odrazím. Zatím je to tak, že jsem v Úsvitu,“ řekl Echu.

V souvislosti s Lankovým odchodem nyní uvádí, že kolegovo rozhodnutí respektuje a že Lank zůstává členem poslaneckého klubu Úsvitu. Sám se také vyjádřil kriticky k možnému spojování Úsvitu s Národní demokracií, které je pro něj důvodem uvažovat o vlastní politické budoucnosti mimo hnutí.

„Kategoricky odmítám jakékoli spojení se stranami, jako je Národní demokracie, s lidmi, jako je pan Bartoš. Jsem vlastenec, ale vlastenectví je o práci pro lidi, pro jejich bezpečnost, pro platy, pro důchody,“ řekl s tím, že naprosto nesouhlasí s antisemitskými postoji Bartoše a stran, které jsou mu blízké.